Pirinejski mastif – Osobine, Karakter, Zdravlje, Nega, Cena

Od | 29 Septembra, 2022
Životni vek: 8 - 12 godina

Boja: srednje siva, siva, zlatna, boja peska, crna, srebrna, svetlo bež, crvena

Hipoalergen: NE - Konstantno se linja

Poreklo: Aragon, Pirinejske planine - Španija

Temperament: veoma dobar sa ljudima, blage naravi, smiren, veoma inteligentan, elegantan

Težina: 80 kg

Visina: 71 - 77 cm

Ukoliko uz sebe želite snažnog psa, koji je svestan svoje snage, pritom vrlo inteligentan i poslušan, onda je Pirinejski mastif pravi izbor.

Odličan je čuvar i biće vaš verni prijatelj uvek i svuda. Pirinejski pas ima dosta vrlina, i gotovo nijednu manu, a sve o njemu saznajte u daljem tekstu.

Počevši od porekla, osobina i karaktera, do nege, izgleda i cene…Biće dovoljno da odlučite da li će baš ova rasa pasa postati vaš ljubimac.

pirinejski mastif

slika pirinejskog mastifa u prirodi –

Poreklo i istorija Pirinejskog mastifa

Ova rasa pasa potiče sa Pirineja, a rodjak je Planinskog mastifa sa kojim ga često mešaju. Zapravo, pretpostavlja se da su Pirinejski i Planinski mastif nastali u istoj porodici Molos. Tako se smatra da je Pirinejski pas nastao u Španiji, dok je planinski nastao u Francuskoj.

Pirinejski pas je dugo godina uzgajan za čuvanje stada, najčešće ovaca. Njegovim opasnim izgledom lako je terao vukove, pa čak i medvede i tako spašavao stada. Medjutim, kako se pojavilo modern stočarstvo, tako je ova rasa pasa polako počela da odlazi u zaborav. Ipak, 1977. godine, nekoliko ljubitelja ove rase osnovali su klub i doprineli njenoj popularnosti.

Pirinejski mastif je nakon toga počeo da se gaji i u drugim zemljama, a najčešće u Švedskoj i Finskoj. Redje, ali se može naći i na našem području, a i dalje je napopularniji u Španiji gde se godišnje radja oko 500 novih štenaca.

Osobine i karakter Pirinejskog mastifa

Pirnejski mastif je veoma specifična rasa, zbog toga što njegov izgled govori opasnost, dok njegova duša govori dobrota. Što je veoma značajno ukoliko želite psa čuvara koji nije krvoločan.

Veoma je inteligentan pas koji brzo uči, svestan je svoje snage i spreman je da je iskoristi ukoliko se nadje u opasnosti, ili ukoliko se njegov gazda nadje u opasnosti. Inače je veoma dobar, nežan i mirne naravi. Lepo se slaže sa svima koje poznaje, čak i sa psima i osobama koje ne poznaje, ali samo ukoliko proceni da ne vreba opasnost. Kada dodje do izdaje i borbe on ne odustaje i najčešće odnosi pobedu.

Retko laje, isključivo onda kada primeti neku opasnost, što je dobro jer onda znate da li, i kada da reagujete. Nije pas za kuću jer je glomazan, tako da se uglavnom čuva napolju. Ipak je potrebno obezbediti mu fine uslove. Mada, ume da se snadje u raznim okolnostima, i podnosi veoma niske temperature.

Pošto ima nežan karakter u suštini, potrebno mu je dosta iskrene ljubavi i pažnje, a zauzvrat pružiće vam još više. Dobićete pažljivog psa koji će biti spreman da se zauzme za vas uvek i svuda. Dresura je takodje bitna, potrebno je da uspostavite odnos u kome se zna ko je “gazda”, ali ne dozvolite stekne osećaj nadmoći jer će se onda osećati ugroženo.

Pokušajte da izbalansirate ljubav i pažnju, sa učenjem o obrascima ponašanja.

Izgled, nega i zdravlje Pirinejskog mastifa

Kao što smo već pomenuli, ova rasa izgleda veoma strogo i opasno. Veliki je pas, srednje dužine, srazmerne gradje. Ima izrazito snažno telo, sa izraženim mišićima. Ima srednje dugu dlaku, uglavnom bele boje.

Glava mu je uglavnom braon boje, a mogu se naći i šare iste boje na telu. Uši zajedno sa glavom prekrivene su bojom, dok su rep i noge uvek bele boje. Lobanja mu je široka, ima spuštenu vilicu u odnosu na njušku.

Obratite pažnju na održavanje dlake

Što se tiče nege, pažnju biste trebali da obratite na dlaku. Iako nije previše duga, ipak je dovoljno duga da mora redovno da se češlja, kako se ne bi zamrsila i ućebala. Takodje, četkanje je bitno kako biste uklonili mrtvu dlaku da bi nova mogla lakše da poraste i da bude snažnija.

pirinejski mastif

crno bela slika glave pirinejskog mastifa

Redovne šetnje

Redovne šetnje su takodje neophodne, iako je pas koji se uglavnom čuva napolju i vreme provodi na vazduhu, potrebne su malo duže šetnje kako bi njegovo veliko telo i kosti održao zdravim.

Bolest koja se najčešće javlja kod ove rase jeste displazija kukova – više o bolesti na vikipediji (Displazija kukova je u osnovi razvojna anomalija gradje kukova. Najčešće se javlja upravo kod krupnijih rasa koje brzo rastu, tako da kukovi ne stignu da se učvrste potpornim strukturama kao što su mišići, tetive i ligamenti.) Zbog toga se redovne šetnje od malena preporučuju, kako bi se njegove kosti pravilno razvile i postale elastične.

Osim toga, Pirinejski mastif je veoma zdrava rasa. Krupni su i umeju da nose svoju težinu dobro, nisu skloni gojaznosti. Ipak, svakako bi trebali da vodite računa o ishrani, i pružite svom psu adekvatnu ishranu.

Životni vek ove rase iznosi od 12-15 godina, što ih čini dugovečnim psima. To je još jedan od dokaza da je Pirinejski pas zdrava rasa. Težina im iznosi do 70 kilograma, a visina do 80 centimetara.

Cena Pirinejskog mastifa

S obzirom na to da je ova rasa pasa veoma slabo zastupljena u našem regionu, teško je pronaći štence i precizno definisanu cenu. Baš iz tog razloga što je slabo rasprostranjen, i zbog njegove popularnosti inače, trebalo bi da odvojite malo veću sumu novca za Pirinejskog mastifa.

Najskuplji pas na svetu je upravo Mastif, ali ne ova rasa, već njegov rodjak Tibetan. Pretpostavljamo da bi realna cena bilo oko 500 eura, za ovu rasu pasa.

Kod kupovine Pirinejskog mastifa budite pažljivi i dobro procenite da li je uredno vakcinisan i čipovan, kao i to od kakvih roditelja i iz kakve porodice potiče. To će kasnije uveliko uticati na njegov karakter.

Potrudite se da psa kupite od proverenih ljudi, i kasnije se potrudite da mu obezbedite normalne uslove za život.

Pirinejski pas, iako je dobar i veoma pažljiv, i iako ne zahteva neku ogromnu pažnju nalik nekim razmaženijim rasama, svakako želi pažnju i ljubav. Kao i svu neophodnu negu, kako bi mogao da održi svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Za kraj

Ukoliko budete te sreće da udomite ovog divnog psa, dobićete vernog čuvara, inteligentnog psa koji će pokušati na sve načine da vam ulepša vaš svaki dan, nežno i milo biće koje će u vama buditi samo pozitivne emocije, i koji će uticati da se osećate srećnije i opuštenije. Ponekada su male promene u životu sasvim dovoljne (iako se Pirinejski pas može smatrati velikom promenom :D) da biste se osećali veoma srećno i ispunjeno.

Kada sebi priuštite psa, to svakako može biti samo dobar potez, jer, kao što ste verovatno čuli a mnogi to mogu potvrditi, psi su zaista bića koja su uvek tu za nas i uz nas, i za dobro i za lose, oni sve osećaju, sve razumeju i na njima svojstven način pokušavaju da nam pruže podršku.

Korisni linkovi: Više o pirinejskom mastifu na vikipediji (Engleski)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *