Turska Van mačka – dugodlaka maca koja voli vodu

Od | 18 Februara, 2017

Ova neobična rasa mačaka, najčešće se ističe po tome što voli vodu. Osim toga, ova maca je izuzetno veseo i dobar kućni ljubimac.

Nešto više o njenom karakteru, osobinama, kao i o izgledu saznajte u daljem tekstu.

Turska Van maca je bila veoma interesantna za istraživanje, a vama će sigurno biti zabavno dok budete čitali zanimljive detalje o njoj.

turska-van-macka-dugodlaka-maca-koja-voli-vodu1

Poreklo i istorija Turske Van mačke

Smatra se da je ova rasa mačaka nastala prirodno, i to na jezeru Van po kome je i dobila naziv, a koje se nalazi u državi Turskoj. Turska Van mačka stara je nekoliko vekova, kako navode arheolozi koji su našli oktrića o ovoj mački pre naše ere.

Za Tursku Van mačku vezuju se nekoliko legendi, a jedna od njih kaže da je upravo ova rasa mačaka došla sa Nojeve barke. Druga priča koja se vezuje za ove mace kaže da ih je Alah blagoslovio i da iz tog razloga na čelu i repu imaju crvenu boju.

Moderna istorija pak navodi da je svet ovu rasu upoznao tek sredinom 20og veka. Priča kaže da su dve žene poreklom iz Engleske, Lora Lašington i Sonja Halidej, pronašle ovu rasu mačaka upravo kod jezera Van, da su bile oduševljene njima i zbog toga nekoliko njih ponele kući. Nazvale su ih po mestu na kome su ih i pronašle. Kasnije su Lora i Sonja predstavile film u kojem su glavni akteri bile upravo ove mace, i tu su pokazale njihovu sposobnost plivanja. Nakon tog filma Turske Van mačke postale su veoma popularne i obožavane.

Nakon par godina veoma uspešnog uzgajanja ove rase mačaka, Lora je podnela zahtev kako bi ova rasa postala priznata. Zahtev je prihvaćen i Turska Van mačka je zvanično 1969. godine priznata od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Osobine i karakter Turske Van mačke

Ova rasa mačaka ima izuzetno izražen karakter. Inteligentna je i odana, mada, u suštini je zadržala i poneke divlje osobine. Navikla je da bude samostalna i da ne zavisi od čoveka, iako ume da bude veoma poslušna i vezana za vlasnika, nije od onih maca koja će sate provoditi u krilu. Ne zahteva konstantnu pažnju, mada ne voli ni kada je zapostavljena jer je veoma ponosna i odvažna. Voli da bude u centru pažnje.

Turska Van mačka je veoma razigrana, vesela, aktivna i pomalo nestašna maca. Najčešće voli da se igra sa lopticama, da ih juri i donosi vam, i tacrta pomalo podseća na psa. Kao što smo napomenuli inteligentna je, a to dokazuje upravo to što veoma brzo uče stvari od nas. Na primer, da otvari vrata, kako od sobe, tako i od ormara. Osim toga, ume da pusti vodu na česmi.

turska-van-macka-dugodlaka-maca-koja-voli-vodu-jpg2

Mnogi kažu da ove mačke zapravo dosta više liče na pse, zbog njihovog načina igranja i inteligencije. Takodje i zbog toga što su veoma druželjubive. Odlično se slažu sa svim ostalim vrstama životinja, ali ipak bi najradije da one budu „gazda“. To najviše zavisi od karaktera njene majke, kao i od osoba uz koje odrasta. Mačke vrlo dobro zapažaju i upijaju naše ponašanje i karakteristike.

Izgled, nega i zdravlje Turske Van mačke

Kao što smo već na početku rekli, ova vrsta mačke obožava vodu! Po tome su i najpopularnije. Gradjene su upravo za plivanje. Turska Van mačka je dugačka i veoma krupna, ima veliku snagu sa izraženim mišićima vrata i širokim grudima. Noge im nisu mnogo dugačke, otprilike srednje dužine, dok su im šape okrugle a krase ih dlake izmedju kandži.

Oblik glave im je više trogulast, a glava je manja sa izraženom snažnom bradom. Uši su izdužene ovalnog oblika. Oči su takodje veoma izražene, krupne, i mogu biti u najviše dve boje, i to u plavoj i narandžasto-crvenoj. Zanimljivost koja karakteriše Tursku Van mačku vezana je upravo za njene oči, one mogu biti različitih boja, odnosno da jedno oko bude u dve boje, ili da oba oka budu različite boje, to jest jedno plavo a drugo narandžasto.

Dlaka im je srednje-duga, nežna i izuzetno glatka, gotovo svilenkasta. Takva dlaka im upravo omogućava da plivaju a da se ne iskvase, već da voda samo sklizne sa nje. Takodje ih štiti kada su hladni dani i niske temperature. Kada dodje proleće, one dobiju novu dlaku koja je dosta kraća i koja im omogućava da izdrže i visoke temperature, tako što ih štiti od sunca.

turska-van-macka-dugodlaka-maca-koja-voli-vodu

Boja Turske Van mačke je čisto bela, sa šarama na glavi, tačnije na čelu, i sa šarama na repu. Boje koje se mogu javiti na ovim regijama su crna, crvena, krem i plava. Neretko se može sresti i prugasti rep, ili rep sa tigrovim šarama.

Iako joj je dlaka nežno bela, ne prlja se previše jer je svilenkasta. Češljanje takodje nije neophodno, ali samo tokom letnjih dana, jer joj je tada dlaka kraća. Tokom zimskih dana je potrebno redovno češljanje jer se tada dlaka menja, i pomoći ćete joj da brže skine dlake i manje se linja.

Što se tiče zdravlja, nema genetske predispozicije ni za jednu bolest. Jedino na šta biste trebali obratiti pažnje, jeste ishrana. Ova rasa je sklona gojenju, zbog toga što su krupne mačke. Iz tog razloga potrebno je da joj se obezbedi redovna šetnja i aktivnost ukoliko planirate da živi u stanu ili kući. Takodje joj obezbedite redovne obroke koji nisu previše masni. Kada je napolju onda se sama rekreira i neće biti potrebno odvojiti vreme za šetnju, ali vreme za igranje se mora pronaći.

Cena Turske Van mačke

Cene variraju u zavisnosti od toga od koga uzimate, da li mace imaju dobro poreklo ili ne. Za više informacija uvek prepočujemo da pozovote osobu od koje biste je kupili i da se potpuno raspitate za macu. Sada kada imate detaljniji opis obratite pažnju na one stvari koje vas zanimaju pa procenite da li je upravo ova rasa maca za vas.

U svakom slučaju, dobili biste jednu razigranu i veselu macu, oko koje ne biste imali previše obaveza. Ipak,  potrebno je obratiti pažnju na odredjene stvari što se tiče zdravlja i održavanja. Takodje, ukoliko imate previše obaveza tokom dana, ne zaboravite da su ove mace društvene i razigrane i da im je ceo dan potrebna zabava, s toga je ili držite napolju ili joj u kući obezbedite puno igračaka ili društvo.

Ako joj posvetite dovoljno pažnje i od malih nogu je naučite dobrom ponašanju, ona će to slediti i biće vam veoma zahvalna. Zauzvrat ćete dobiti macu kojom ćete se ponositi!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *