Parenje mačaka – Sve što trebate znati o tome

Od | 4 Oktobra, 2022

Zimski mesec ljubavi i parenja mačaka – Februar, mnogim macama je omiljen, dok, sa druge strane, vlasnicima mačaka ili komšijama i nije baš. Glasno mjaukanje koje podseća na dečiji plač, borbe i ostale neprijatnosti neretko isprate ovaj mesec.

Ako ste posmatrali mačke tokom parenja, verovatno ste se zapitali zbog čega to izgleda tako strašno, u većini slučajeva. Pa, odgovor na ta pitanja, a i na mnoga druga, oko samog parenja i svega što je potrebno da znate o tome, saznajte u nastavku tekstu.

parenje mačaka - domaća mačka na slici

parenje mačaka – domaća mačka na slici

Kada se mačke pare?

Mačke najčešće sazrevaju u šestom mesecu njihovog života. Tada prvi put imaju takozvano teranje, i u tom period plodne su oko 6 dana. Ukoliko mačku ne pustite da se pari u tih nekoliko dana, ona će kroz odredjeni period ponovo imati teranje. To uglavnom traje od kraja decembra do početka avgusta, a najvažniji je mesec Februar. Sve u zavisnosti od toga koliko je maca stara, ona će imati različito ponašanje i različite potrebe, u različitom dobu.

Kada je pravo vreme za parenje?

Jedno od najvažnijih pitanja jeste kada je mačka zaista polno zrela? Preporučuje se da mačka potpuno sazri, kako polno, tako fizički i emocionalno. Biti majka nije lako čak ni u majčinom svetu, pa se iz tog razloga preporučuje da mačka ima prethodnog životnog iskustva. Pod time da sazri mislimo na to da napuni minimum godinu dana, i da ima makar dva teranja pre toga.

Polna zrelost zavisi i od rase

Ipak, mnogo zavisi od rase mačke, tako da bi o tome uvek trebali da se posavetujete sa iskusnim veterinarom, kako bi vam rekao da li je vaša maca spremna i da li je potrebno sačekati sa parenjem, ili ne.

Znaci teranja kod mačaka

Kada primetite da vaša maca počne drugačije da se ponaša:

  • da mnogo glasnije mjauče
  • da se uvija
  • spušta zadnji deo tela
  • podiže rep

Nakon ovih navedenih simptoma znajte da je vaša maca spremna za razmnožavanje. U tom period se mačke mnogo više maze, frkću i mjauču, a za sve to je zaslužen polni žar koji je u tim danima vrlo izražen.

Možete primetiti kako se češe o nameštaj ili o vašu nogu, i kako se okreće na ledja. Takodje može se desiti da ispušta mokraću u mlazu kako bi ostavila trag, a moguće je i da će izgubiti apetit.

Ukoliko vašu macu ne parite u tom prvom periodu kada se javi teranje, ona će nekoliko dana prestati a onda će kroz nekoliko dana znaci teranja ponovo da se jave.

Sterilizacijom možete da sprečite teranje mačke

Mačka može imati teranje sve dok se ne bude parila ili dok je ne sterilišete, što se veoma preporučuje ukoliko ne želite da se vaša maca razmnožava.

Čin parenja

Ako imate mačora, onda će vaša situacija bili za nijansu blaža, oni nemaju te znake ali su dosta agresivniji i javlja se potreba za borbom.

igra muške i ženske mačke pred parenje

igra muške i ženske mačke pred parenje

To se dešava zbog toga što parenje zahteva borbu. Kada se nekoliko mačora nadje naspram mačke, ona će najpre da šišti i da ih udara šapama, što ume biti nezgodno ukoliko je mačor mlad i neiskusan, a zatim im prepušta da se izbore za nju.

Tu takodje nastaje problem ukoliko je mačor mladji jer može da nastrada. Žestoka borba se veoma često vidja i ume biti neprijatna.

Ipak, kada se jedan od mačora izbori za mačku nastaju malo nežnije scene jer mačke umeju da pokažu osećanja, da se ližu po glavi i ušima. To, nažalost, traje samo nekoliko sekundi, a onda mačka uz glasan mjauk odbacuje mužjaka zbog toga što mužjak na njegovom penisu ima izraslinu koja u periodu ispuštanja jajašca ume jako da iziritira i zaboli mačku. To je dobro jer znači da je mačka oplodjena.

Mačka tokom teranja može da se pari sa nekoliko različitih mačora, a pošto svaki mačor ispusti po jedno jajašce, svaki od njih može postati otac. Zbog toga možete videti različite mačiće od iste mačke.

Završetak parenja i porodjaj

Kada mačka ostane trudna završava se teranje. U prvim nedeljama nećete primetiti stomak jer se on primećuje tek u poslednje tri nedelje. Tada počinju da se javljaju mlečne žlezde i primetićete kako se grudi uvećavaju.

Kada dodje vreme za porodjaj, mačka će danima biti nervozna pokušavajući da nadje adekvatno mesto na kome može da se porodi. Ukoliko vaša maca živi sa vama u kući, budite spremni na to da će odabrati najudobniji krevet, ormar ili fotelju. Kada se porodi, ona će i dalje neprestano tražiti najbolje mesto za mačiće. Zbog toga mačka ume često da menja mesto boravka i da ih prenosi u ustima, u nadi da će naći savršeno mesto.

Koliko mačića mačke donesu kada se omace?

Mačke obično na svet donesu do tri mačeta ukoliko se prvi put poradjaju, a kasnije mogu poroditi i do osam. Sam porodjaj može trajati i do 24h, ponekada i duže. Razmak izmedju radjanja mačića takodje može trajati dugo. Budite tu kada počne da se poradja jer se može desiti da se prvo mace zaglavi i ugine, i tako poremeti čitav porodjaj.

Mačke su veoma brižne mame

Mačke definitivno odnose titulu najboljih majki, u tom periodu su veoma brižne i veoma pažljive. Najbolje bi bilo da mačku ostavite da sama brine o mačićima, jer ukoliko ih često obilazite, a naročito nepoznate osobe, ona ih može sakriti na neko mesto gde ih neće moći pronaći. Neretko se dešava da mačići tako uginu.

Nešto redje, ali dešava se da mačka koja se prvi put poradja ili je nemirnog karaktera ostavi svoje mačiće i ode.

mali mačići na slici

mali mačići na slici

Napomena!

Ono na šta vi morate obratiti najviše pažnje jeste to da mačku parite sa mačorima koji nisu bolesni i napušteni, potrudite se da nadjete adekvatnog mačora kako ne bi došlo do širenja zaraznih bolesti. Ako imate kućnu macu uvek možete naći rasu mačora koja je njoj srodna, tako ćete produžiti njenu vrstu i parenje će proći bez problema.

Kada je maca napolju malo je teže kontrolisati njihove nagone i zbog toga se dešava da se pare sa nepoznatim mačorima. Zbog toga budite pažljivi kada prvi put primetite znake teranja i pronadjite odgovarajućeg mačora.

Ukoliko ne želite mačiće, sterilizacija je rešenje

Ukoliko ne želite da se maca više razmnožava najbolje, i čini se kao jedino bezbedno rešenje, jeste sterilizacija! Kada sterilišete macu ona neće više imati nagone i samim tim nema potrebe za brigom. Takodje, maca koja nije sterilisana a ne ostane trudna može se razboleti, i u većini slučajeva to može biti opasno.

Za kraj

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći po pitanju parenja mačaka. Svakako, nema razloga za brigu jer su se mačke oduvek, a i dalje će se razmnožavati onako kako to priroda nalaže. Ne trudite se da u tom periodu shvatite ponašanje vaše mačke, već da prihvatite prirodne nagone i izborite se sa tim.

Na kraju ćete dobiti slatke male mačiće koji će vaš život ispuniti srećom i zabavom!

Korisne poveznice: Saznajte više o mačkama na vikipediji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *