Napuljski Mastif – Osobine, Zdravlje, Karakter, Nega, Cena

Od | 29 Septembra, 2022

Napuljski mastif definitivno spada u kategoriju tvrdoglavih pasa, snažnih i jakih, i to ga čini idealnim čuvarem. Već sama njegova gradja govori o njegovom karakteru – veliko telo, hladan pogled i siguran hod, zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušno.

Iz tog razloga se, baš ova rasa, od davnina uzgajala za čuvanje imanja i dvorišta. Napuljski mastif je veran, i ukoliko oseti ljubav, biće vaš verni prijatelj do kraja života.

U nastavku teksta pročitajte nešto više o ovoj rasi; osobinama, kao i o ostalim bitnim informacijama. A saznajte i neke zanimljivosti. Otkrijte šta se zaista krije iza ovog snažnog izgleda. Verujemo da ćete biti iznenadjeni!

slika napuljski mastif odrastao

Slika odraslog napuljskog mastifa

Poreklo i istorija Napuljskog mastifa

Ova rasa pasa dolazi sa Bliskog istoka. Uzgajani su isključivo kao čuvari, uglavnom stada, i kao čuvari velikih imanja. Neretko su uzgajani i za borbe, i tada su se uglavnom borili protiv lavova, čak slonova a ponekada i ljudi.

Smatra se da je današnji Napuljski mastif nastao ukrštanjem Mastifa i Molosa, i to u Velikoj Britaniji, a kasnije se selidbama proširio i na ostale delove sveta. Najpopularniji su u Italiji, gde se i dalje uzgajaju kao čuvari imanja, mada neretko i kao kućni ljubimci.

Prva izložba ove rase odigrala se 1964-te godine. Kada su prestali da se uzgajaju za borbe, polako su pali u zaborav. Medjutim, Pjer Skanziani, nije želeo to da dozvoli pa ih je registrovao i zahtevao da se rasa uzgaja u odgajivačnicama, kako ne bi potpuno pala u zaborav.

Opstali su, za šta je zaslužen njihov karakter, tako da su sada popularni širom sveta. Danas ih možete naći uglavnom u Italiji i južnom delu, dok se na našim prostorima slabo uzgaja. To ipak ne bi trebala da bude prepreka jer uvek možete naručiti online, odnosno preko interneta.

Karakter i osobine Napuljskog mastifa

Napuljski mastif je nedokučiv, odnosno, po njegovom izgledu možemo zaključiti da je to jedan snažan i veoma opasan pas. Njegov pogled i stav jednostavno ne mogu da ostave utisak nežnog psa. Ipak, ispod te maske, krije se jedno veoma nežno biće, u suštini.

Napuljski mastif je veoma:

  • nežan
  • brižljiv
  • odan

Naravno, da bi njegov nežan temperament došao do izražaja, potrebno je da mu se pruži ljubav i pažnja od malena. Potrebno mu je da se oseća voljeno, i tada će i on sam širiti ljubav. Biće veoma pažljiv i voleće da vam udovoljava.

Često se veoma veže za porodicu sa kojom boravi, i ne voli da bude bez njih.

Ljubomoran je, tako da se ne preporučuje da boravi sa drugim ljubimcima. Voli da bude sam i da se puna pažnja posveti samo njemu. Ukoliko ste ljubitelj životinja i želite da imate više ljubimaca, onda ćete Napuljskog mastifa morati od malena da navikavate na taj vaš stav, i morate veoma rano početi da ga socijalizujete.

Pravi je čuvar jer ljudi često nisu upoznati sa njegovim pravim temperamentom, pa ih izgled odbija. Ipak, on ume da bude itekako opasan i snažan, ali samo kada oseti da je to potrebno. Tada ume da bude veoma tvrdoglav, i ne odustaje dok ne odnese pobedu. Uglavnom ne napada prvi već samo kada se oseti ugroženo. Ipak, nikada ne znate šta smera njegov pogled, tako da nemojte rizikovati ukoliko sretnete Napuljskog mastifa u nekom dvorištu. Dozvolite da vas proceni, a onda stupite u kontakt sa njim.

Dresura je veoma važna

Od malena se posvetite ovom psu, naučite ga da bude privržen vama, a da bude oprezan sa strancima. Tvrdoglavost je njegova karakteristika koja se uglavnom najviše ističe, pa je iz tog razloga potrebno da se sa njim radi od samog starta, jer je to kasnije gotovo nemoguće. Pokušajte sa keksićima, slatkišima i hranom koja njemu prija, jer će tako najlakše biti poslušan. Nagrada je najbitnija kada je u pitanju tvrdoglav pas.

NAPULJSKI MASTIF

Slika starijeg napuljskog mastifa u šetnji

Izgled, nega i zdravlje Napuljskog mastifa

Spada u grupu masivnih pasa, velikog izgleda i jake konstitucije. Mužjaci mogu dostići visinu do 80 centimetara, i težinu od čak 70 kilograma. Ženke su nešto manje. Mogu živeti do 10 godina, a najčešće 8 godina, i to ako su uzgajani na pravi način.

Proporcijalnih su dimenzija – dubokog grudnog koša, ravnih i širokih ledja.  Glava je krupna sa izraženom podbradom, koja visi. Koža im je naborana i takodje visi slobodno na telu. Usta su im široka i debela, a vilica veoma snažna sa jakim i fino rasporedjenim zubima. Uši su im velike, tako da padaju preko obraza, prekrivene dlakom.

– Dlaka im pokriva celo telo, jaka je i veoma gusta. Kratka je i glatka takodje, tako da se veoma slabo linjaju, ali ipak, kada su prelazni periodi i dlaka počne da im otpada, potrebno je redovno četkanje kako bi se stara zamenila i kako bi izrasla nova, lepa dlaka. Uglavnom je sive i crne boje, a može biti i crvene, žute ili braon boje. Ponekada se mogu javiti takozvane tigraste šare.

Što se tiče nege, s obzirom da ima veoma zahvalnu dlaku, a kupanje nije potrebno više od jedanput u 3 meseca, ukoliko nema potrebe za tim, Napuljski mastif zaista nije težak za održavanje. Jedino na šta biste trebali da obratite pažnju, jeste fizička aktivnost, i naravno ishrana.

Kao što smo već pomenuli, ova rasa pasa se od davnina uzgaja kao čuvar, tako da im je neophodan veliki prostor, kako bi se osećali prirodno i slobodno.

Napuljski mastif nije pas za stan

Nikako se ne preporučuje za stan jer je krupan, i može da se javi anksioznost usled nedovoljne fizičke aktivnosti i ograničenosti. Voli da istražuje, njuška i otkriva, a stan je potpuno nepogodan za takve stvari. Dvorište će biti savršeno mesto za njega. Tu ste Vi, tu je sloboda, to je sve što mu je potrebno.

Potrebno ga je redovno šetati

Iako ga čuvate u dvorištu, budite spremni na redovne šetnje, jer, baš kao što smo napomenuli, voli da istražuje i voli nove teritorije, što će ga učiniti veoma srećnim. Potrebna mu je redovna fizička aktivnost kako ne bi postao trom i lenj, a šetnje i povremen džoging očuvaće njegovo zdravlje.

Zdravlje

Kada smo već kod zdravlja, moramo napomenuti to da su skloni bolestima, baš zbog toga što su teški psi.

Nose teške kosti i dosta kilograma, što nije nimalo lako. Zbog toga su redovne kontrole kod veterinara preko potrebne, i već pomenuta fizička aktivnost.

Najčešće oboljevaju upravo njihove kosti, a neretko i srce.

Bitno je da je vaš pas fizički aktivan

Fizička aktivnost je najbitnija u svemu, jer, ako se sprovodi od samog starta, smanjuje se šansa za bolestima, telo se pravilno razvija kao i čitav organizam.

Ishrana

Za dobro zdravlje bitna je i pravilna ishrana. Velikim psima potrebna je veća količina hrane, kako bi uvek bili siti. Kada je pas gladan ume da bude agresivan, imajte to na umu.

Meso je glavni proizvod koji oni moraju da koriste, tako da njihovu ishranu bazirajte na čak 80% mesa. Možete im služiti u vidu granula, pašteta, salama i ostalih preradjevina koje možete naći u pet shop-ovima. Takodje, možete im pripremati hranu u vašem domu.

Ne smeju jesti slatko

Potrebno je da znate da ne smeju jesti slatko, tačnije, slatkiše koje mi koristimo, ali postoje slatkiši za pse koji su idealni kada želite da nagradite vašeg psa. Izbegavajte i previše začinjenu hranu.

Najbolja kombinacija jeste:

  • sirovo meso
  • potom kuvano meso
  • zatim tečna hrana u vidu neke čorbe sa mesom
  • povrće je takodje dozvoljeno

Iskombinujte onako kako je vama najlakše, i potrudite se da obroke uvek dajete u isto ili barem približno vreme. Tako će se njihov metabolizam privići i neće biti problema.

Voda je veoma bitna! iz razloga što ova rasa ne podnosi vrućinu. Tokom toplih dana obezedite dovoljne količine vode, jer im je to veoma važno.

Generalno, Napuljski mastif nije baš pedantan pas, krupan je i nezgrapan, tako da često ume da uneredi prostor u kojem se nalazi. Potrebna mu je veća kućica, kao i činije koje su teške i krupne kako ne bi mogao da ih preturi i izgrize, jer to često ume da uradi. Ipak uz adekvatnu dresuru, i ta mana može da se pretvori u vrlinu.

kako izgledaju štenci napuljskog mastifa

Ovako izgledaju štenci napuljskog mastifa

Parenje Napuljskog mastifa

Nažalost, sam proces parenja je gotov nemoguć. Veoma se retko pare prirodnim putem, i jedino rešenje je veštačka oplodnja. I kada dodje do oplodnje, ženka teško podnosi trudnoću i sam porodjaj, tako da je u većini slučajeva neophodan carski rez. Ukoliko se odlučite na parenje, konsultujte se sa adekvatnim veterinarom ili odgajivačnicama koji će biti zaduženi za kontrolu trudnoće i porodjaja.

Cena Napuljskog mastifa

Napuljski mastif je prilično skupa rasa, a to je upravo iz razloga oplodnje. Retki su i s obzirom da ih je teško doneti na svet, njihova cena je nešto skuplja. Uglavnom se kreće oko 500 eura, i to na našim prostorima, gde ih je veoma malo. Ukoliko želite da psa naručite iz inostranstva budite spremni na još jaču cenu.

Pazite kada birate uzgajivače

Budite pažljivi kod odabira ove rase jer vam mogu ponuditi mešance, tako da bi bilo dobro da se detaljno raspitate o roditeljima i poreklu, jer to je veoma važno za dalji razvoj psa. Uveliko utiče na njegov temperament i ponašanje u kasnijem dobu. Takodje je bitno iz kakve porodice odgajivača potiče, jer psi neretko oponašaju svoje vlasnike.

Za kraj

Sada kada smo vas malo bolje upoznali sa rasom, možete odlučiti da li je on idealan ljubimac za vas. Imajte na umu da su krupni psi, kojima je potrebno dosta prostora. Osim toga, potrebno im je puno ljubavi, puno pažnje i posvećenosti. Tek tada, kada mu pružite sve ono što mu je neophodno, on će vama uzvratiti. I to verovatno mnogo više nego što možete da zamislite.

Interesantni su psi, za zanimljivim navikama i veoma pametni. Sigurno vam neće biti dosadno, a pored toga imaćete vernog čuvara. Pokušajte da uvek nadjete nove igre i nove izazove, to će ga učiniti veselim psom jer će njegova istinska priroda biti upotpunjena.

Razmislite, imate sve  potrebne informacije. Pažljivo pročitajte i pažljivo razmislite, potom se potrudite, ukoliko ste se odlučili baš za ovu rasu, pa kod odabranih ljudi odaberite vašeg odabranog ljubimca.

Korisni linkovi: Američka asocijacija pasa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *