Pas laje na ljude i decu, po danu i noći

Od | 21 Oktobra, 2016

Ako ste primetili da vaš pas mnogo laje, toliko da se komšije stalno žale na buku, ili se prolaznici plaše da prodju pored njega, onda je ovaj tekst pravi za vas.

Otkrićemo vam neke od situacija u kojima psi najviše laju, šta ih iritira, i na šta biste trebali da obratite pažnju kada je u pitanju vaš pas.

Uglavnom, redovnom saradnjom i zdravim odnosom sa vašim psom možete napraviti fin kompromis, koji će svima biti od koristi.

U nastavku teksta saznajte nešto više o lavežu…

pas-laje

Svaki pas je poseban, i ima posebne razloge zbog čega se oglašava. Neki su agresivniji, neki su mirnije prirode, ali svakako je svima karakteristično da komuniciraju preko laveža, kako sa ostalim životinjama tako i sa ljudima.

Osim ovog razloga, pas može da laje i zbog sledećih:

Kako bi ispao heroj

Zna se da su psi naši verni prijatelji i najbolji čuvari. Kako odrastaju njihova potreba za lajanjem je sve veća jer su svesniji opasnosti. Zbog toga će, ako primete da se neko približava kapiji vašeg doma, odmah skočiti i tako pokušati da vas lavežom upozori da neko dolazi. Oni su zaštitnički nastrojeni, pa uglavnom ne razlikuju da li je neko opasan ili nije. On samo želi da vas zaštiti i zbog toga neprestano laje dok vi ne dodjete i ne potvrdite mu da li je ta osoba prijatelj ili ne.

To će uraditi bez obzira na godine osobe, lajaće i na decu in a starije, na auto ili neko drugo vozilo. Odnosno, na svakog ko se pojavi. Ovo možete sprečiti tako što ćete ga upoznati temeljno sa osobama koje vam često dolaze i koji su vam prijatelji, a naučiti ga da laje na nepoznate. Time ćete znati kada je stvarno uzbuna.

Zbog takozvanog “Kompleks Napoleona”

Ovaj kompleks imaju psi koji su nižeg rasta. Njihov ego je mnogo veliki i stalno se bore da dokažu da su opasni i da sa njima nema šale. Pogotovu kada se nadju u društvu većih pasa, tada laju punom snagom kako bi pokazali da su i oni opasni. Verovatno ste primetili da su sve manje rase daleko oštrije na jeziku, to jest u ovom slučaju na lavežu.

Želi da privuče pažnju

Ako u poslednje vreme manje pažnje posvećujete svom ljubimcu, on će to uzvratiti velikim lavežom. Naročito ako primeti da je na to mesto stigao neko drugi, na primer beba ili neki drugi ljubimac. On će lavežom pokušati da skrene pažnju na sebe, i neće odustati dok mu ne vratite njegovo mesto u vašem domu i srcu. Zbog toga nikada nemojte zanemarivati svog ljubimca, uvek mu stavljajte do znanja da je njegovo mesto samo njegovo i ničije više.

Dosadno mu je

Ako je vaš pas u kući, a često ostaje sam dok ste vi na poslu ili imate druge obaveze, on će iz dosade često lajati. To će vam najbolje potvrditi vase komšije. Kako ne biste ulazili u raspravu sa njima, i kako se vaš ljubimac ne bi osećao usamljeno, obavezno ga izvodite u šetnju makar jednom dnevno. Ako ste već odlučili da imate ljubimca, morate mu posvetiti dovoljno pažnje kako bi svi bili zadovoljni. Osim toga, uvek mu ostavljajte igračke kojim će se zabavljati i tako potrošiti vreme.

Zatvoren je

Ovde je slična situacija kao u prethodnom slučaju, samo što se ovde radi i spoljnom psu koji je vezan ili boravi u veoma skučenom prostoru. On verovatno još lošije prolazi. Psu koji je spolja morate takodje obezbediti redovne šetnje ili ga redovno puštati da prošeta po dvorištu. On je sve vreme napolju in a dohvat ruke mu je sloboda ali je nemoćan da se oslobodi. Zbog toga mu morate pružiti adekvatnu zabavu u vidu igračaka dok je u kavezu, i redovne šetnje pomoću kojih će izbaciti višak energije.

Narav

Kao što smo već napomenuli, svi psi su različite naravi. Ako za ljubimca imate psa koji je preke i energične naravi, onda morate posvetiti dosta vremena šetnji, trčanju ili šta vam već odgovara, kako bi on svoju neukrotivu prirodu i svoj energični duh makar malo ublažio. Ako nemate dovoljno vremena za redovne šetnje onda nabavite psa koji je manje energičan i koji nije željan avantura.

Medjutim, kod pasa koji nisu preke naravi, već obrnuto, koji su veoma mirne i mazne prirode, problem predstavlja to što je njima potrebna ljubav 24/7. Odnosno svaki dan ceo dan! On će se često naljutiti ako prodjete pored njega i odete u kuću bez da ga pozdravite. Biće u stanju da laje do beskonačnosti, to jest, sve dok ne dodjete da ga pomazite. Kod takvih pasa dresura je veoma bitna. Morate ga kroz lekcije naučiti koliko i kada se možete posvetiti jedno drugome.

Nekoliko saveta…

Bilo kako bilo, imati psa za ljubimca, moramo priznati nije jednostavno. Isto vam je kao kada gajite dete. Morate mu posvetiti dovoljno pažnje, za dresiranje, za igranje i za rekreaciju. Medjutim, kakav god trud da uložite u sve to, ne može da se meri sa bezgraničnom ljubavlju koju će vam pružiti!

Ipak, ako tokom dana imate puno obaveza, često ste odsutni od kuće ili ste na putovanjima, razmislite o tome da li zaista možete brinuti o psu, ili bilo kom drugom ljubimcu. Njima je potrebna svakodnevna pažnja baš kao i čoveku. Ponekada je bolje nemati ljubimca, nego ga ostaviti da pati zbog nedostatka vaše ljubavi i brige.

Dakle, kada birate psa, bitno je samo da odaberete onog koji će uspeti da isprati vašu narav i vaše navike. Imajte u vidu sve što smo vam rekli i posavetovali vas, nadamo se da će vam to biti od pomoći. Ipak, uvek ostaje na vama da uradite ono što vama odgovara, i da sa vašim ljubimcem ostvarite odnos kakav vi želite.

Kategorija: Psi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *