Zanimljivosti o psima

Od | 27 Oktobra, 2016

Na svetu postoji preko sto vrsta pasa, i još toliko mešanaca. Medjutim, svaki pas je zasebna ličnost, baš kao i čovek.

Svaki pas je odgajan na drugačiji način, i tokom odrastanja je stekao odredjene navike.

Ipak, postoje neke karakteristike koje su im usadjene još od davnina, a koje možete vrlo lako primetiti.

Verovatno ste se često pitali, zašto na primer, pas trči za automobilom? Zbog čega liže svoje rane? Zašto jede travu? Zbog čega odredjena mesta obeležava urinom? I tako dalje.

Mi imamo odgovor na ta, i na mnoga druga pitanja. U nastavku teksta pročitajte zanimljivosti o psima, koje će vam zasigurno pomoći da još bolje upoznate svog ljubimca.

zanimljivosti-o-psima1

1.Verovatno jedno od najčešćih pitanja je, zbog čega gotovo svi psi trče za automobilom? Odgovor na to pitanje leži u tome da su, psi ranije, morali svakodnevno da love kako bi očuvali svoj život. Točkovi ih asociraju na divljač koju bi mogli da ulove, kako za sebe tako i za gazdu, medjutim, kako točkovi uvek bivaju brži, pas odustane i vrati se na svoje mesto.

2.Jedna izreka kaže „Na psu beše jedna rana, na psu je i zarasla.“ Psi ližu svoje rane kako bi sprečili širenje infekcija. To se odigrava uspešno iz razloga što jezik psa luči pljuvačku koja sadrži globulin, karbonate i natrijum, a oni su poznati po tome što brzo leče rane. Zbog toga psima mnogo brže zarastaju rane, nego ostalim životinjama.

3.Primetili ste da vaš pas povremeno jede travu, i pitate se zbog čega to radi? Da li je bolestan? E pa, da vas obradujemo, nije bolestan! S obzirom da su psi mesožderi, povremeno moraju da pročiste svoja creva,a oni to rade tako što grickaju takozvanu psreću travu, koja im pomaže da svoja creva očiste od štetnih ostataka i tako održe svoju crevnu floru zdravom. Osim toga, ta trava im pomaže da iz želuca izbace dlake koje su progutali dok su se lizali.

pas-jede-travu

4.Ako redovno vodite psa u šetnju, ili ako vam je u dvorištu, sigurno ste primetili kako stalno obeležava ćoškove, žbunje i drveća urinom. To je zbog toga što on želi svima da da do znanja da se on tu nalazi, ili se nalazio. Nekada je obeležavanje urinom bilo karakteristično za pse koji su živeli u čoporima, kako bi se lakše pronašli i orijentisali. To je njihov instikt, još od malih nogu. A kako psi imaju kontrolu bešike, celim putem mogu da obeležavaju mesta za koje misle da treba. Važno je napomenuti da to rade samo mužjaci, iz razloga što su u većini slučajeva upravo oni bili vodje čopora.

5.Da li vam se desilo da odvedete psa medju stale pse, a onda, kada jedan počne da laje svi počnu? Ili čujete kako se doziva sa psom koji je kilometar daleko od njega? To je takodje zbog toga što su psi izvorno čoporativne životinje. Oni su veoma druželjubivi, i kako su postali samostalni, čovek ih je pripitomio i tu odigrao veliku ulogu. Ipak, kada neki pas čuje drugog psa kako laje, u daljini ili blizini, on instiktivno počne da laje kao znak da želi da mu pruži pomoć, jer misli da je u nevolji.

6.Pored mačaka, psi se takodje smatraju za čiste životinje, koje svoj izmet zatrpavaju. To je ustvari, ne zbog čistote, već zbog nagona koji im kaže, da, ako ne zatrpaju svoj izmet neprijatelj će to iskoristiti da dodje do njega. Zbog toga su psi počeli da zatrpavaju kako bi se sakrili od neprijatelja. Kada je pas u prirodi on to stalno radi, dok su kućni psi zaboravili na tu pretnju.

7.Osim izmeta, psi zatrpavaju i hranu. To se takodje vodi kao nagon za zalihama. Oni čuvaju odredjeni deo hrane kako bi kada je ne bude bilo mogli da prežive od rezervi. Takodje, kada zatrpaju, na primer koske, one se nakon nekoliko dana u zemlju boljeg ukusa i lakše se vare. I to je jedan od razloga.

8.Verovatno ste imali prilike da vidite nekoliko vrsta pasa. I, verovatno ste primetili koliko se oni razlikuju! Eto na primer, glava nemačkog ovčara, razlikuje se od glave pekinezera, koliko se i glava mačke razlikuje od glave morža! 😀

zanimljivosti-o-psima

9.Ako dovoljno radite sa svojim psom, i ako se potrudite oko vaspitanja, to jest dresiranja, vaš pas može postići inteligenciju kao dvogodišnje dete. U tom slučaju će vaš pas uspeti da razume čak 200 reči, kao i da reši neke lakše matematičke zagonetke.

10.Kada se pas uplaši, on podvije rep, što bi se reklo. Sakrije ga izmedju nogu zbog toga što na taj način pokrije genitalije koje u tenutku straha luče mirise koji ga odaju. To je isto kao kada čovek pokrije svoje lice kada je uplašen i nesiguran.

11.Da li ste znali da postoji vodootporan pas? On se zove Njufaundlend, a uzgajan je kako bi pomagao ribarima. Njegovo krzno ne upija vodu, a noge su mu spojene takozvanom plovnom kožicom, koja mu omogućava da, u ovom slučaju, spasi ribara ako počne da se davi.

njufaundlend-pas

12.Svi oni koji su zajedno sa psom poslušali pesmu „A day in the life“, od izvodjača Beatles-a, primetili su da se na kraju pesme pas zainteresuje. To je zbog ultrazvučnog zvižduka kojeg samo psi mogu da čuju, a koji je Pol Makartni snimio specijalno za svog psa. Ako niste, poslušajte pesmu pa vidite kako će da odreaguje.

13.Jel vam se desilo nekada da, dok vaš pas mirno spava, počne da pomera šape ili da se trza? To je zbog toga što i oni imaju faze sna baš kao i mi ljudi. U REM fazi oni upravo tako reaguju na snove.

14.Istraživanja su dokazala da psi u 72% slučajeva pogode kada se sprema nevreme. Tada se ponašaju blesavo i razuzdano. Sledeći put kada vaš ljubimac počne da skače i trči bez razloga, ipak postoji razlog, pripremite kišobran!

15.Osoba koja je posedovala najviše pasa na svetu jeste Kublaj Kan, on je imao čak 5000 pasa u isto vreme! On je zaista pravi ljubitelj. Mada ne sumnjamo da ste i vi! J

Nadamo se da ste uživali u otkrivanju novih stvari. Potrudili smo se da odgonetnemo neka davno postavljena pitanja, kao i da iznesemo nekoliko zanimljivosti o ovim divnim stvorenjima. Jedno je sigurno, psi su uvek bili i sugurno će ostati naši najbolji prijatelji!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *