Velški korgi pas – Poreklo, Osobine, Karakter, Zdravlje, Nega, Cena

Od | 4 Oktobra, 2022
Životni vek: 12 - 15 Godina

Boja: narandžasta, tamna i boja kože, crno-beli, crveni

Hipoalergen: NE

Poreklo: Vels, Ujedinjeno Kraljevstvo

Temperament: razigran, prijateljski orjentisan, odbranbeno nastrojen,

Težina: muški: 10–14 kg, ženski: 10–13 kg

Visina: muški: 25–30 cm, ženski: 25–30 cm

Korgi je vrsta psa koja je postala popularna zahvaljujući Kraljici Elizabeti, koja ih ima čak četiri. Izuzev toga što je ovaj pas omiljeni ljubimac Kraljice, on je omiljeni ljubimac i mnogim drugim ljudima, koji su imali prilike da se malo bolje upoznaju sa njim.

Postoje dve vrste Velškog korgija:

  • Velški korgi Kardigan
  • Velški korgi Pembrok

a obe vrste su jednako zabavne, vedre i izuzetno druželjubive.

Otuda i sva ta njihova popularnost.

U daljem tekstu pročitajte nešto više o ovoj divnoj rasi pasa, saznajte kakav im je karakter i odakle potiču, pa onda razmislite da li je ova rasa pasa idealna za vas.

Mada, moramo vam reći da budete obazrivi, jer kada jednom zavolite ovog psa, to će biti za ceo život!

slika odraslog korgi psa

slika odraslog korgi psa

Poreklo Velškog korgi psa

Naziv korgi potiče iz velškog jezika, a u prevodu znači – mali pas. Smatra se da potiče iz Velsa i to kao najstarija vrsta pasa. Za nastanak ove rase misli se da su zadužene odredjene skandinavske rase pasa, a da su u Britaniju pristigle sa Vikinzima u 10om veku. . Ne zna se precizan razvojni put ove rase, ali ih je Britanija prisvojila, tako da je poznato da potiču iz Britanije.

Ranije korgi nije bio poznat niti cenjen, na njega su gledali kao na običnog psa, ali su se stvari drastično promenile od kada je postao omiljeni ljubimac Kraljice Elizabete. Njen otac joj je poklonio ovog psa i od tada je njena omiljena rasa upravo ova. Ona ih poseduje četiri.

Kao što smo već naveli, postoje dve vrste korgi pasa, medjutim, oni su se smatrali jednom rasom, a onda je svaka od njih dobila svoj imidž 1934 godine.

Velški korgi Kardigan

Ova vrsta pasa je dobila naziv Kardigan, jer se smatra da potiče iz Kardiganšira, gde se prvobitno uzgajala kako bi čuvala stoku i uništavala pojedine štetočine. Kardigan je manje zastupljen od Pembroka.

Krupniji su, imaju velike i oble uši. Rep im je dugačak i bujan. Telo im je izduženo, a noge kratke.

Teži oko 15 kilograma, a dostiže visinu od 30-40 centimetara.

Krzno im je išarano lepim bojama koje se idealno slažu, a takodje je debelo i sastojci se od dva sloja. Donji sloj je mekan dok je gornji sloj oštriji, što znači da su mu i dlake jake i oštre.

Velški korgi Pembrok

Ova vrsta je malo poznatija i češće vidjena. Smatra se da je ranije uzgajan kako bi lovio ptice, a čuvao ovce,patke i guske. Pebrok ima izdužene i šiljate uši, koje podsećaju na vuka.

Telo mu je izduženo, a rep je gotovo neprimetan, što je sušta suprotnost od Kardigana. Po tome se najčešće i razlikuju. Noge su kratke i jake, i nose težinu njegovog tela koja dostiže oko 12 kilograma. Krzno je uglavnom prošarano sa smedjom, belom ili crvenkastom bojom. Redje se može sresti i crna boja.

Osobine i karakter Velškog korgi psa

slika odraslog korgija

slika odraslog korgija

Osim pojedinih razlika u izgledu, ove dve vrste nemaju gotovo nikakve razlike u osobinama.

Karakter velškog korgija

Velški korgi pas je mali pas ali sa velikom snagom, i još većim srcem. Smatra se porodičnim psom, jer je veoma privržen i odan. Takodje veoma je dobar čuvar jer je inteligentan, veoma brzo razume šta se dogadja, i onda je spreman da satim laje dok ne uspe da pokaže šta je spazio kao opasnost. Jako je obazriv i uvek spreman na neočekivano. Zbog toga je dresura ovog psa veoma laka i zabavna.

Veoma je hitar, pokretan i izdržljiv, voli da se igra i to je u stanju da radi i po nekoliko sati bez umora. Iz tog razloga, Velški korgi se preporučuje isključivo osobama koje su u stanju da mu pruže igru i zabavu. Ako ste u mogućnosti da mu pružite ljubav i negu, on će vam uzvratiti daleko bolje. Medjutim, ukoliko niste spremni na to, onda će se on osećati odbačeno, i počeće da se ponaša agresivno i destruktivno.

Idealan pas za stan

Dobar je pas za kuću, to jest stan, jer se odlično slaže sa decom, dobar je čuvar dece i uvek ih prati u stopu. Osim toga, nije težak za održavanje jer se ne linja zbog njegove jake dlake, uredan je i čist, i malen je tako da neće praviti veliki nered.

Redovna fizička aktivnost je veoma bitna

Korgi je veoma sklon gojenju s toga mu je neophodna redovna fizička aktivnost kako bi ostao u formi. Ako ste raspoloženi i imate vremena, idite sa njim u šetnju makar 4 puta nedeljno. Osim toga uglavnom nisu skloni odredjenim bolestima. Žive uglavnom od 11-13 godina.

Polna zrelost se kod ove vrste javlja već od 6og meseca, a ženka može doneti na svet i do 7 mladunaca.

Još nekoliko zanimljivosti

Nadamo se da smo vam pomogli da saznate nešto više o ovoj divnoj vrsti pasa. Ukoliko se odlučite da nabavite ovog vraški zanimljivog psa, nećete pogrešiti. Budite sigurni da ćete se u njegovom društvu osećati sigurno, voljeno i ispunjeno. Za malo vaše pažnje i ljubavi imaćete poptuno odanog psa koji će vas pratiti u stopu ako to poželite. Isto tako, ako želite mir i samoću on će to razumeti.

To vam govori da je Velški korgi zaista pravi izbor, kakvog god da ste karaktera, kakve god da imate potrebe i navike, bilo da živite sami ili u mnogobrojnoj porodici, on će se privići i voleće vas baš takve kakvi jeste! To je osobina samo pravih prijatelja, a ovaj pas će vam to zaisgurno biti.

Korisne poveznice: Više o korgiju na vikipediji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *