Sterilizacija mačke – postupak, oporavak, saveti i cena

Od | 21 Oktobra, 2016

Sterilizacija mačke preporučuje se ukoliko ne želite da vaša maca ima potomstvo.

Zbog nekontrolisanog radjanja, često se na ulicama mogu sresti mace lutalice koje nemaju dom i snalaze se u veoma teškim uslovima.

Zbog toga sterilizacija ne treba da predstavlja nikakav problem, naprotiv. Ukoliko niste spremni da gajite više mačaka, ne želite da ih prodajete, ili smatrate da nemate kome da poklonite, onda je sterilizacija veoma preporučljiva.

U daljem tekstu saznajte sve o sterilizaciji, kako će to uticati na vašu macu, koliko je potrebno vremena za oporavak i koliko košta.

sterilizacija-macke-postupak-oporavak-saveti-i-cena

Postupak sterilizacije

Sterilizacija jeste hirurška intervencija, i to veoma značajna za život jedne mace, kojom se uklanjaju jajnici i materica koji su zaduženi za razmnožavanje. Obavlja se tako što se maca uspava, odnosno tokom anestezije, tako da predstavlja potpuno bezbolan metod. Da li će vasa maca dobro podneti sterilizaciju, proceniće veterinar koji je stručan za to. Proveriće rad njenih organa kako bi najpre ustanovio da li će podneti anesteziju, kao i sam oporavak nakon anestezije.

Nakon vadjenja janika i materice, maca više neće imati teranje i samim tim neće moći više da se pari i razmnožava. Sterilizacija se može uraditi čim maca napuni 6 meseci, zbog toga što se smatra da je ona tada polno zrela, i uglavnom mace imaju prvo teranje nakon 6-8 meseci života. S obzirom da je maca tada mlada operaciju će lakše podneti, tako da se sterilizacija preporučuje mladjim macama, dok je operacija starijih maca malo rizičnija.

O tome ćete se najbolje posavetovati sa veterinarom stručnjakom koji će detaljno proceniti zdravlje vaše mace i na osnovu toga proceniti kada je najbolje vreme za sterilizaciju. Macu, dakle, odvedite već sa 6 meseci na pregled i konsultacije se veterinarom.

Bitno je napomenuti i to da se kod maca mogu javiti veoma ozbiljni problemi sa reproduktivnim organima ukoliko je ne parite, a nije sterilisana. To je još jedan od razloga zbog kojih se sterilizacija preporučuje.

Takodje, maca koja nije sterilisana, a niste joj odabrali adekvatnog pedantnog mačora, može se pariti sa mačorom koji ima neku bolest. Ona se može preneti na vašu macu, a odredjene bolesti te vrste se mogu preneti i na vas. Osim toga, mace su tokom tog perioda veoma agresivne, to ste verovatno primetili ako ste nekada posmatrali parenje. Zbog toga vasa maca može da se povredi i takodje da dobije neke zarazne bolesti.

Oporavak nakon sterilizacije

Kao što smo već napomenuli, mladje mace dosta lakše podnose operaciju i mnogo se brže oporavljaju. Naročito potpuno zdrave mace, zbog toga što je njihov organizam mlad, pa je zbog toga oporavak duplo lakši i brži. Starije mace dosta teže podnose, a oporavak ume biti naporan i dug. Takodje, ista stvar je i sa bolesnim macama. Ako vaša maca spada u stariju grupu ili je obolela, posavetujte se sa veterinarom da li i kada je najbolje izvršiti sterilizaciju.

Nakon sterilizacije maci se usporava metabolizam, ali to ne bi trebalo da predstavlja problem. Samo pratite šta vašoj maci ubuduće godi od hrane, a šta ne, i shodno tome joj servirajte šta joj odgovara. Takodje, moguće je da maca bude usporenija, to jest da ne bude živahna kao ranije. Da ima manjka energije i da nije raspoložena za igru, naročito sa ostalim macama. To se delom može desiti zbog toga što su mace sklone gojenju nakon sterilizacije, pa pratite da li joj se kilogrami povećavaju i pokušajte da redukujete to. Postoji hrana koja je namenjena specijalno macama koje su sterilisane, a nju možete naći u pet shopu. Raspitajte se koja je najzdravija i nju priuštite jer je i to veoma bitna stavka.

Osim toga, macu možete češće izvoditi u šetnju kako bi redovna fizička aktivnost sprečila pojavu viška kilograma. Mace koje su sterilisane lako je šetati jer nemaju želju da lutaju i beže. Tako da sem lake šetnje pružaju vam i mirne misli jer se smanjuje rizik od bežanja od kuće, izlaska na ulicu, i tako dalje.

Sterilizacija znatno ublažava i agresivnost, tako da će vasa maca biti prava maca, mirna i mazna.

Saveti vezani za sterilizaciju i cena

Pre operacije, neophodno je da maca gladuje najmanje 24 sata, a da 12 sati ne piju nikakvu tečnost uključujući i vodu. Potrudite se da bezbedno odvetede macu do veterinara u čijoj će se ustanovi izvršiti operacija. Mace sve osećaju, tako da nemojte biti napeti i nemojte brinuti, već budite opušteni i maci pružite ljubav i podršku.

Nakon operacije, ne dozvolite maci da liže svoju ranu jer će to usporiti proces oporavka a i može se povrediti. Zbog takvih situacija postoje kragne za mace koje će sprečiti to. Njih možete kušiti u bolje snabdevenim pet shop-ovima.

Takodje, nakon anestezije bitno je da maca bude u ugrejanoj prostoriji, jer se telesna temperature mace snižava. Već smo napomenuli da postoji odredjena hrana za sterilisane mace, i važno je da se maca hrani isključivo tom hranom, nekih 5-10 dana.

Nakon toga maci je potrebno skinuti konce, i ona tada može nastaviti život kao i do sada.

Kada je u pitanju cena, to sve zavisi od veterinarske službe za koju se odlučite. Ne dozvolite da vas cena sprečava, jer daleko je skuplje brinuti o maci koja je bolesna ili o više mačića koji su se izrodili. Cene se kreću uglavnom od 5000din-9000din, kao što rekosmo, sve u zavisnosti od toga za kog se veterinara odlučite.

Ipak, bitno je i kome poveravate život vaše mace, tako da je odabir pravog stručnjaka najbitnija stvar u svemu. Dobro se raspitajte oko usluga koje veterinari pružaju, pročitajte iskustva pa tek onda odlučite.

Još nekoliko rečenica…

Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od pomoći i da ste uspeli da rešite odredjene nedoumice vezane za sterilizaciju. Potrudili smo se da vam detaljnije objasnimo kakav je to proces i šta da očekujete, a na vama ostaje da odredite prioritete i odlučite šta želite da priuštite vašoj maci.

U svakom slučaju, detaljnim i redovnim pregledom, zatim odabirom pravog veterinara, vašoj maci se ne može dogoditi ništa loše. Naprotiv. Oslobodićete je pritiska i stresa koji bi osećala tokom plodnih dana, a i sebe ćete poštedeti briga oko neplaniranih mačića, zatim bolesti koje bi maca mogla da zaradi. Razbijte predrasude o sterilizaciji, i vaša maca će vam biti zahvalna!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *