Bernski Planinski Pas

Od | 20 Februara, 2023
Životni vek: 7 do 10 godina

Boja: crno, bela, crvena

Hipoalergen: ne

Poreklo: Bern, Švajcarska

Temperament: Veoma nežan, susretljiv, pažljiv pas

Težina: 36 - 52 kg

Visina: 40 - 60 cm

Bernski planinski pas, poznat i kao “bernski senenhund”, je velika rasa pasa koja potiče iz Švajcarske. Ova prelepa i inteligentna rasa poznata je po svojoj odanosti, druželjubivosti i snazi. Bernski planinski psi su odlični porodični kućni ljubimci i često se koriste za različite poslove, uključujući traganje i spasavanje, terapiju i kao radni psi.

Istorija

Bernski planinski pas, poznat i kao bernski senenhund, velika je rasa koja potiče iz Švajcarske. Rasa je razvijena kao radni pas, posebno kao vučna životinja za vuču zaprega i transport robe, i kao pas za stoku za upravljanje stokom u planinama.

Bernski planinski pas je jedna od četiri rase Sennenhund iz Švajcarske, a ostale su:

 • Appenzeller
 • Entlebucher
 • Veliki švajcarski planinski psi.

Iako tačno poreklo ove rase nije poznato, veruje se da potiču od pasa mastifa koje su u Švajcarsku doneli Rimljani.

Rasa je prvobitno bila poznata kao Durrbachler, po malom gradu u Švajcarskoj gde je rasa razvijena. Naziv “bernski planinski pas” potiče iz kantona Bern, gde je rasa postala popularna početkom 20. veka.

U ranim danima razvijanja ove pasmine, Bernski planinski pas je bio veoma cenjen zbog svoje sposobnosti da radi na teškom terenu i hladnom vremenu. Korišćeni su za vuču kolica i transport robe poput mleka, sira i drugih proizvoda u švajcarskim Alpima, a korišćeni su i kao pastirski psi za upravljanje stokom.

Posebno su cenjeni zbog svoje sposobnosti da rade nezavisno i zbog snažnog osećaja lojalnosti prema svojim vlasnicima.

Početkom 1900-ih, rasa je skoro izumrla zbog nedostatka potražnje za njihovim uslugama. Međutim, grupa entuzijasta ove pasmine radila je na oživljavanju iste i od tada je postala popularna širom sveta kao porodični ljubimac i radni pas.

Danas se bernski planinski pas još uvek koristi u neke radne svrhe, uključujući:

 • operacije potrage i spasavanja
 • terapijski rad i kao psi na farmi.

Oni su takođe veoma popularan odabir za porodice, zahvaljujući svojoj prijateljskoj i ljubaznoj prirodi.

Bernski planinski pas je priznata pasmina od strane Američkog kinološkog saveza 1937. godine i od tada je postao popularna rasa u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama širom sveta. Međutim, uprkos njihovoj popularnosti, pasmina je još uvek relativno retka i nije tako česta kao neke druge zastupljenije rase.

Zaključno, bernski planinski pas je rasa sa bogatom istorijom koja seže vekovima. Prvobitno su razvijeni kao radni psi i bili su veoma cenjeni zbog svoje snage, odanosti i sposobnosti da rade na teškom terenu. Danas je bernski planinski pas i dalje popularna rasa i za radne i za porodične svrhe, zahvaljujući njihovoj prijateljskoj prirodi i ljubavi.

Izgled

Bernski planinski pas je velika pasmina, sa mužjacima koji obično teže između 36 i 52 kilograma, a ženke između 31 i 45 kilograma. Oni su mišićavi i jaki, sa gustom dlakom koja je tipično crna sa belim i riđim tragovima.

Pasmina je poznata po svojim karakterističnim oznakama, koje uključuju:

 • beli pramen na čelu
 • bele grudi
 • belu boju na vrhovima šapa.

Oznake riđe se obično nalaze na obrvama, obrazima i nogama.

Dlaka i nega dlake

Dlaka bernskog planinskog psa je duga i zahteva redovnu negu.

Njihova veličina i izgled mogu biti zastrašujući za neke ljude, ali njihova prijateljska i nežna priroda ih čini odličnim članovima porodice i brižnih pojedinaca. Imaju mirno i opušteno držanje, ali su takođe razigrani i energični, posebno kada se igraju sa članovima domaćinstva.

nega dlake bernski planinski pas

Bernski Planinski Pas Nega Dlake

Više o bernskom psu na Vikipediji

Temperament – Odlični sa decom

Bernski planinski pas je poznat po svojoj prijateljskoj i ljubaznoj prirodi. Oni su lojalni i vole da budu u blizini ljudi, što ih čini odličnim kućnim ljubimcima. Takođe su odlični sa decom i drugim kućnim ljubimcima, a poznato je da su strpljivi i nežni.

Potrebno ih je socijalizovati

Međutim, bernski planinski psi mogu biti rezervisani prema strancima i mogu biti oprezni prema novim ljudima ili situacijama. Pravilna socijalizacija od malih nogu može pomoći u sprečavanju bilo kakvih potencijalnih problema u ponašanju.

Jako inteligentna pasmina

Bernski planinski psi su takođe inteligentni i željni da udovolje, što ih čini lakim za obuku. Oni brzo uče i uživaju u učenju novih stvari, što ih čini pogodnim za razne poslove i aktivnosti, uključujući obuku poslušnosti, agilnost i potragu i spasavanje.

Zdravlje

Kao i sve rase, bernski planinski psi su skloni određenim zdravstvenim problemima. Rasa ima relativno kratak životni vek, sa prosečnim životnim vekom od 7-10 godina. Uobičajeni zdravstveni problemi u rasi uključuju:

 • displaziju kukova i laktova, što može izazvati bolove u zglobovima i probleme sa pokretljivošću.
 • Takođe su skloni određenim vrstama raka, uključujući tumore mastocita.

Drugi potencijalni zdravstveni problemi uključuju:

 • Nadimanje: stanje opasno po život u kome se stomak uvija
 • Rak: Bernski planinski psi su podložniji nekim vrstama raka od drugih rasa
 • Von Villebrandova bolest: poremećaj krvarenja koji može izazvati prekomerno krvarenje nakon povrede ili operacije.

Redovna prevencija i odlazak veterinaru

Da bi osigurali zdrav život svom bernskom planinskom psu, vlasnici bi trebalo da obezbede redovnu veterinarsku negu i da prate vakcinacije i preventivnu negu svog psa. Pravilna ishrana i vežba su takođe važni za rasu, jer gojaznost može pogoršati probleme sa zglobovima i druge zdravstvene probleme. Ukratko, redovni veterinarski pregledi i zdrava ishrana itekako mogu pomoći da vaš bernski planinski pas bude zdrav.

Obuka

Kao što je ranije pomenuto, bernski planinski psi su inteligentni i željni da udovolje, što ih čini lakim za obuku. Oni dobro reaguju na pozitivne komande i doslednost, tako da obuka treba da se fokusira na metode zasnovane na nagradama, a ne na kaznama.

Socijalizacija je takođe važna za bernske planinske pse, posebno tokom njihovog štenećenja. Rana i stalna socijalizacija može im pomoći da postanu dobro prilagođeni odrasli psi i može sprečiti stidljivost ili strah oko novih ljudi ili situacija. Izlaganje različitim iskustvima, ljudima i drugim životinjama može im pomoći da postanu sigurniji i kompletni u ponašanju.

Aktivnosti

Bernski planinski psi su svestrana rasa i uživaju u raznim aktivnostima. Često se koriste u operacijama potrage i spasavanja, zahvaljujući snažnom čulu mirisa i sposobnosti za rad na teškom terenu. Oni su takođe odlični terapijski psi, pružajući udobnost i podršku ljudima u bolnicama, staračkim domovima i drugim ustanovama za negu.

Pored svega toga, Bernski planinski psi uživaju u aktivnostima poput treninga poslušnosti, agilnosti i praćenja. Takođe su odlični saputnici za planinarenje i uživaju u dugim šetnjama i aktivnostima na otvorenom. Međutim, vlasnici treba da vode računa da ih ne preopterećuju, jer njihova veličina i teška građa mogu da ih učine sklonim problemima sa zglobovima.

Nega i Održavanje

Duga, gusta krzna bernskog planinskog psa zahteva redovnu negu kako bi se sprečilo zapetljavanje.

Temeljno četkanje jednom nedeljno je obično dovoljno, ali vlasnici bi trebalo da budu spremni da posvete više vremena negovanju tokom sezone linjanja, koja se dešava dva puta godišnje.

Kupanje je takođe važno za bernske planinske pse, ali ga treba obavljati ređe kako bi se izbeglo skidanje prirodnih ulja sa dlake psa. Vlasnici takođe treba da se pobrinu da su nokti psa podrezani a zubi očišćeni kako bi sprečili buduće probleme sa zubima.

Da li je berniski pas za vas?

Ako razmišljate o tome da svojoj porodici dodate bernskog planinskog psa, važno je odabrati uglednog odgajivača. Potražite odgajivača koji je upućen u pasminu i koji pažljivo prati njihov uzgoj i zdravstvene probleme kao što su displazija kuka ili lakta.

Takođe, možete razmisliti o tome da usvojite bernskog planinskog psa iz spasilačke organizacije. Mnogi rasni psi završavaju u skloništima, tako da usvajanje psa može biti odličan način da im date drugu šansu za srećan život.

bernski planinski pas odličan pas za planinarenje

bernski planinski pas odličan pas za planinarenje

Zaključak

Postoji nekoliko drugih rasa koje su slične po izgledu ili dele isto poreklo, a ponekad se mešaju sa bernskim planinskim psima. One uključuju:

 • Veliki švajcarski planinski pas: Veliki švajcarski planinski pas je još jedna rasa iz Švajcarske i jedna je od četiri rase Sennenhund-a koja takođe uključuje Bernskog planinskog psa. Oni su veći i mišićaviji od bernskog planinskog psa, i imaju kratku, glatku dlaku koja je tipično crna sa belim i rđavim tragovima.
 • Entlebucher planinski pas: Entlebucher planinski pas je najmanji od rasa Sennenhund-a, a takođe je iz Švajcarske. Oni su mišićavi i okretni, i imaju kratku trobojnu dlaku koja je po izgledu slična Bernskom planinskom psu.
 • Apenceler planinski pas: Apenceler planinski pas je najenergičniji i najaktivniji od rasa Sennenhund. Imaju kratku trobojnu dlaku i često se mešaju sa bernskim planinskim psom, ali su manji i kompaktniji.

Iako su ove rase slične po izgledu i dele neko poreklo sa bernskim planinskim psom, one su različite rase sa svojim jedinstvenim karakteristikama i osobinama. Važno je pažljivo istražiti svaku rasu i odabrati onu koja najbolje odgovara vašem životnom stilu i potrebama.

Uz sve rečeno, ipak trebali da se odlučite za ovu pasminu

Bernski planinski pas je prelepa i odana rasa koja čini divnog porodičnog ljubimca. Iako imaju neke potencijalne zdravstvene probleme i zahtevaju redovnu negu, njihova prijateljska i ljubazna definitivno će vam se svideti. Ako tražite psa koji se odlično slaže sa decom, uživa u aktivnostima na otvorenom i voli da se mazi, bernski planinski pas bi mogao biti savršena pasmina za vas.

Da sumiramo

Bernski planinski pas je lepa i inteligentna rasa koja je odličan porodični ljubimac. Oni su prijateljski raspoloženi i ljubazni, i odlični su sa decom i drugim kućnim ljubimcima.

Ako razmišljate o tome da svojoj porodici dodate bernskog planinskog psa, obavezno temeljno istražite rasu i izaberite renomiranog odgajivača kako biste osigurali zdravog i srećnog ljubimca.

Kategorija: Psi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *