Japanski Špic – Poreklo, Osobine i Karakter

Od | 4 Oktobra, 2022
Životni vek: 10 - 16 godina

Boja: bela

Hipoalergen: NE

Poreklo: Japan

Temperament: razigran, srećan, inteligentan, privržen, lojalan, poslušan, ponosan

Težina: 5 - 9.1 kg

Visina: 30 – 38 cm (Muški), 25 – 35 cm (Ženski)

Odavno je poznato da su psi naši najbolji prijatelji, a jedan od najvernijih pasa je možda upravo ovaj – Japanski špic.

Ako ste voljni da za ljubimca nabavite psa koji je nežan, beo i čupav, tako da liči na plišanu igračku, onda je japanski špic pravi izbor. Ova vrsta pasa postaje veoma popularna, iz godine u godinu, i to sa pravim razlogom.

U daljem tekstu pročitajte odakle potiče japanski špic, koje su mu osobine i kakav mu je karakter, pa procenite da li je on idealan pas za vas, i da li se slažete sa tim da postane još popularniji.

slika odraslog japanskog špica

slika odraslog japanskog špica

Poreklo japanskog špica

Smatra se da japanski špic potiče od nemačkog špica, koji je takodje bele boje. On je došao u Japan 1920 godine, nakon što je prešao severoistočnu Kinu i Sibir. Japanski špic je prvi put predstavljen u Tokiju, na jednoj izložbi pasa.

Nakon toga su, 1925 godine, iz Kanade uvezli dva para špiceva. Posle su od 1936 godine uvozili ovu vrstu pasa iz Australije, Kanade, Kine i Amerike. Kada je prošao II Svetski rat, 1948 godine, japanski klub Kanel je zvanično prihvatio ovu rasu pasa.

Danas se smatra da oni vode poreklo iz Japana, pa otuda i naziv japanski špic.

Osobine i karakter japanskog špica

Japanski špic je izuzetno inteligentan pas. S obzirom da se smatra za kućnog psa, to je velika prednost. Veoma je odan i veran svojim ukućanima, dok je prema strancima nepoverljiv, što ga čini i odličnim čuvarom.

slika odraslog japanskog špica

slika odraslog japanskog špica

Odlično se slažu sa decom

Takodje, pogodan je ukoliko imate decu, jer se odlično slaže sa njima. Veoma je razigran i veseo, ali u isto vreme nežan i pažljiv. Vasa dečica će imati i odličnog drugara i pravog čuvara, ako odaberete japanskog špica za kućnog ljubimca. Osim toga, odlično se slaže i sa ostalim rasama pasa, ali i sa mačkama, tako da ako već imate nekog kućnog ljubimca, ne morate brinuti o tome.

Dlaka

Dlaka mu je bela i dugačka, s toga je potrebno malo redovnije održavanje, u smislu redovnog češljanja. Nije neophodno često kupanje jer nema neprijatan miris, i veoma je čist pas. Osim što ima belu dlaku, ima nežne tamne oči, koje odišu dobrotom, a nos i usta su mu tamni, tako da to pravi odličan kontrast njegovoj čistoj beloj dlaci.

Već smo napomenuli da liči na igračku, jer je nižeg rasta, svega do 33cm, a težina iznosi od 5-10kg. To ga čini jednim veoma zanimljivim i slatkim psom.

Ukoliko ipak želite da ga držite vani, onda je potrebno da mu obezbedite fin prostor u kojem će boraviti. S obzirom da je maleni pas, imajte u vidu da se može provući kroz neku rupu i tako pobeći, naročito prvih dana dok se ne sprijateljite. Pored toga, neophodno je obezbediti ga iz razloga što je niži u odnosu na druge rase pa nije sposoban da se izbori sa drugim većim rasama, u slučaju da ga napadnu. Preporučuje se da bude u većem prostoru kako se ne bi osetio odbačenim i zatvorenim.

Pošto ima debelu dlaku, otporan je na hladnoću, dok mu toplota manje prija, pa će tako verovatno tokom letnjih dana biti manje razigran, dok će zimi biti hiperaktivniji.

Dresura

Što se tiče dresiranja, potrebno je da se radi sa njim od prvih meseci, jer kasnije teže oseća autoritet i manje je poslušan. Zbog toga je najbolje da sa dresurom krenete što ranije, kako bi osetio autoritet i naučio da bude poslušan. Najbolji način dresiranja jeste nagrada za učinjeno. Ako vas posluša, nagradite ga keksićem ili onim što najviše voli da jede. A s obrizom da je inteligentan pas, veoma brzo uči i neće vam biti potrebno puno vremena za dresuru.

razigran japanski špic

slika razigranog japanskog špica

Razlika izmedju mužjaka i ženke je skoro neprimetna, jedina razlika je u visini. Ženke su nešto niže od mužjaka, a osobine su im gotovo jednake.

Još nekoliko činjenica o japanskom špicu…

Ukoliko želite da vam ovaj pas bude veran i odan, i vi njemu morate takodje biti verni. Potrebna mu je pažnja, kako bi se osetio voljeni. Medjutim, on nije previše zahtevan pas, tako da ako radite ili imate dosta obaveza preko dana, on će strpljivo čekati veče da se onda posvetite jedno drugom.

Ako ipak imate slobodnog vremena, onda mu posvetite nešto više pažnje. Izvodite ga redovno u šetnju, jer to će doprineti i vašem i njegovom zdravlju. Razgovarajte sa njim i igrajte se, mazite i zabavljajte. Ovaj  pas zaista ima moć da vas razveseli u svakom trenutku. Sam izgled japanskog špica je veoma divan i odmah će vas raznežiti, a igra će dodatno pojačati to osećanje.

Za kraj

Bilo da se odlučite za ovog psa ili za nekog drugog, morate imati u vidu to da psi sve osećaju. Ako se dovoljno zbližite, zaista nećete imati boljeg prijatelja od vašeg psa. Oni su uvek tu, da nas štite, saslušaju, da se igraju sa nama i pruže nam nezaboravno vreme koje će nas oporaviti.

S toga, ako vam je potrebno razumevanje i ljubav, nabavite psa, i više se nikada nećete osećati usamljeno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *