Najveća mačka na svetu i najveće rase mačaka

Od | 31 Oktobra, 2016

Postoji zaista dosta vrsti mačaka. Neke su mnogo male, neke su bez dlake, neke su veoma brze dok su druge lenje, a one koje ćemo mi danas opisati su najveće!

One su, izmedju ostalih, veoma zanimljive, jer je za mačke karakterističan manji i nežniji izgled. Zbog toga velike mačke dobijaju i veliku pažnju svih nas.

U nastavku teksta saznajte koja je to najveća mačka na svetu, kao i ko su njene pratilje. Verujemo da ćete se zabaviti čitajući ovaj tekst. 🙂

najveca-macka-na-svetu-i-najvece-rase-macaka-main-coon

Titula najveće mačke na svetu pripada rasi Main Coon! Priča počinje tako što je ova maca, koja se zove Tedi Ber, jednoga dana ležala u parku, kojeg su prolaznici toga dana zaobilazili misleći da umesto njega tu leži lav! Na kraju se ispostavilo da je taj “lav” zapravo Tedi.

Ova rasa mačaka je najveća na svetu, mogu dostići težinu od čak 11 kilograma, što je zaista veoma neobična pojava kada su mačke u pitanju. Medjutim, njihova veličina je u totalnom neskladu sa njihovom naravi. Main Coon je najbolja mačka za kuću i za decu, a takodje i za ostale životinje jer se odlično slaže i sa kucama, drugim macama, zečevima, i tako dalje. Veoma su mazni, nežni i druželjubivi, a glasić im je takodje veoma nežan i topao. Nose rekord i kada su godine u pitanju, jer, ako živi u pristojnim uslovima, ova rasa može da dočeka i 15 godina, i to bez puno muke.

Razigrane su i vedre mace, vole da love i da se igraju, i to najčešće sa lopticama. A ono što je takodje veoma zanimljivo jeste to što vole da “pričaju” sa ljudima. Često umeju da mjauču dok vas gledaju i tako da vam poruče neke stvari. Izuzetno su inteligentne i rado će pomoći u svemu ako je za to izdresirate.

Drugo mesto deli nekoliko vrsti mačaka, a jedna od njih je Ragdoll .

najveca-macka-na-svetu-i-najvece-rase-macaka-ragdoll

Težina ove rase može biti čak 9 kilograma. Telo im je mišićavo i izuzetno snažno, mada je prekriveno dugom dlakom. Iako su veoma krupne mačke, deluju veoma nežno, zbog duge bele dlake i nežno plavih očiju. Pitome su i druželjubive, veoma pogodne za stan, naročito ako imate decu jer se lepo slažu.

Drugu poziciju sa ovom rasom deli Norveška šumska mačka.

najveca-macka-na-svetu-i-najvece-rase-macaka-norveska

Ona takodje može dostići težinu od 9 kilograma. Zbog krajeva iz kojih potiče, a u kojima su veoma često niske temperature, njeno telo je prilagodjeno tom području. Jako je i snažno, prekriveno debelom i dugom dlakom. Rep im je dužine skoro kao telo. Norveška mačka je veoma inteligentna i odlično se snalazi u svim uslovima. Voli da se igra i zabavlja se ljudima, ali je veoma osetljiva na buku i lose raspoloženje ljudi.

Sledeća na listi je Ragamuffin mačka.

najveca-macka-na-svetu-i-najvece-rase-macaka-rugamuffin

Težinu od 9 kilograma nosi izuzetno nežna i brižna maca. Miroljubiva je, voli da se igra i privržena je porodici sa kojom živi, a i prema ostalima je prijateljski nastrojena. Uglavnom je veoma stidljiva i potrebno je da pored sebe ima drugara koji će je pratiti u svemu i podržavati. Dugodlaka je takodje, sa nežnom dlakom i velikim čupavim repom.

Treće mesto najveće mačke na svetu zauzima Sibirska mačka.

najveca-macka-na-svetu-i-najvece-rase-macaka-siberian

Može dostići težinu od 8 kilograma. Ona izgledom veoma podseća na Main Coon i Norvešku macu. I ona je dugodlaka maca, iz istih predela. Njeno telo je takodje veoma snažno, dugačko i mišićavo a prekriva ga debela dlaka koja njenu težinu dodatno uvećava. Iako ima opasan izgled, i ova maca takodje pripada onim pitomim i dobrim. Izuzetno je umiljata, traži društvo i igru, što znači da je pravi drug i da se sa svima dobro slaže. I sa ljudima, sa decom a i sa ostalim macama i drugim životinjama.

Četvrto mesto na ovoj listi zauzima Američka Bobtail mačka.

najveca-macka-na-svetu-i-najvece-rase-macaka-bobtail

Njena težina može iznositi oko 7 kilograma. Takodje kao za rasu Main Coon, i za nju važi da se gradja tela ne podudara sa njenim temperamentom. Veoma su dobre mace, vole da se igraju, prijateljski su nastrojene prema svima i umiljate su. Mogu biti kratkodlake i dugodlake, a boja dlake može dosta da varira. Dugačka je maca sa širokim grudima i kukovima, dok su noge srazmerne veličini tela, rep je veoma dugačak.

Još nekoliko rečenica…

Kao što možete zaključiti, ovi snažni divovi su zapravo jedne male mace u duši. Iako su svi jednakog izgleda, tako snažni, krupni i teški, njihova narav je izuzetno pitoma i vedra. Ukoliko želite da nabavite neku od ovih maca, samo imajte na umu to da su one glomazne, da im treba prostora za igru, a i za lov. Uglavnom nisu potpuno pripitomljene, pa iako imaju nežnu crtu u sebi vole da jure svoj plen.

Ukoliko planirate da neku od ovih krupnijih rasa držite u stanu ili kući, obezbedite im prostor, kako za boravak tako za igru i za šetnju, jer one mnoge vole da budu napolju. Budite na oprezu jer bi kroz kuću mogle nesvesno da sruše stvari sa stola ili niske police, linjaju se dosta pa je neophodno redovno četkanje i održavanje dlake.

Ako je ipak želite napolju, to će svakako biti manje posla u kući, ali i dalje ćete imati obavezu da im redovno posvećujete pažnju, da ih redovno hranite i brinete o njima.

Nadamo se da vam je bilo zanimljivo i da ste uživali u čitanju, da ste saznali nešto novo i da ste sa našeg sajta otišli bogatiji za malo znanja!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *