Malteški ši cu: Mešanac maltezera i Ši cu-a

Od | 29 Marta, 2023
Malteški ši cu Mešanac maltezera i Ši cu-a

na slici mešanac maltezera i šicu-a

Uvod

Malteški ši cu, poznat i kao Malši, je prelep dizajnerski pas koji je nastao ukrštanjem Malteškog i Ši cu psa. Ovaj mali, razigrani i privrženi pas je savršen izbor za ljude koji žele ljubimca pogodnog za stan ili kuću. U ovom blogu, istražićemo osnovne karakteristike i osobine Malteškog ši cua.

Istorija i poreklo

 • Malteški pas potiče sa ostrva Malta, a Ši cu iz Kine
 • Malši je nastao u poslednjih nekoliko decenija kao rezultat želje za stvaranjem malog, privrženog psa koji ne linja

Izgled i veličina

 • Mala rasa, težina između 3 i 6 kg
 • Visina od 20 do 25 cm
 • Duga, svilena dlaka, koja može biti različitih boja
 • Okrugle, tamne oči i crni nos

Temperament i ličnost

 • Razigrani, veseli i odani
 • Dobri sa decom i drugim kućnim ljubimcima
 • Inteligentni, lako učenje trikova i poslušnosti
 • Ponekad tvrdoglavi, zahtevaju doslednost u dresuri

Nega i zdravstveni problemi

 • Redovno četkanje dlake kako bi se sprečilo zapetljavanje
 • Preporučuje se šišanje i kupanje jednom mesečno
 • Redovno čišćenje zuba radi sprečavanja problema sa desnima
 • Skloni alergijama i problemima sa disanjem zbog kratkog njuške
 • Prosečan životni vek od 12 do 15 godina

Vežba i aktivnosti

 • Ne zahtevaju mnogo fizičke aktivnosti, idealni za stan
 • Svakodnevne šetnje, igre i mentalna stimulacija
 • Prilagodljivi različitim životnim stilovima i uslovima

Šta kažu vlasnici ove pasmine

Ana, Beograd: “Imam Malteškog ši cua već 3 godine, i moram reći da je ovo najbolji pas koji sam ikada imala! Ona je zaista privržena, uvek želi da bude u blizini i uvek me uspe razveseliti svojom razigranošću. Malši je savršen za život u stanu i sjajan je družbenik.”

Ivan, Novi Sad: “Naša mala Luna, Malteški ši cu, je zaista član porodice! Ona je veoma pažljiva prema našoj deci i uvek želi da se igra sa njima. Takođe, što je važno za nas, ona skoro da ne linja, pa je savršena za ljude koji imaju alergiju na pseću dlaku.”

Jelena, Kragujevac: “Kada sam odlučila da nabavim psa, želela sam malu rasu koja je prilagodljiva mom načinu života. Malteški ši cu je bio savršen izbor! Moj pas Maks je zaista inteligentan i lako je naučio razne trikove. Takođe, vrlo je ljubazan prema svima, čak i prema drugim psima.”

Dušan, Niš: “Malteški ši cu je prelep mali pas sa velikim srcem. Naš pas Boki je veoma vezan za nas i uvek želi da bude u centru pažnje. Njegova razigranost i šarmantna ličnost osvojili su naša srca. Ova rasa je zaista nešto posebno i preporučujem je svima koji žele malog, veselog psa.”

Marija, Subotica: “Oduvek sam želela malog psa koji će biti odan i prilagodljiv mom životnom stilu. Malteški ši cu je zaista sve to i još mnogo više! Naša mala Mimi je zaista poseban pas koji je unela mnogo radosti u naš dom. Svakodnevne šetnje i igra s njom su mi najlepši trenuci dana.”

Pitanja i odgovori o mešancu maltezera i šicu-a:

Koliko živi Malteški ši cu?

Prosečan životni vek Malteškog ši cua je između 12 i 15 godina. Pravilna nega, ishrana i redovne posete veterinaru mogu doprineti dugom i zdravom životu vašeg psa.

Da li Malteški ši cu puno linja?

Malteški ši cu je poznat po tome što ne linja puno, što ga čini pogodnim za ljude sa alergijama na pseću dlaku. Ipak, redovno četkanje dlake je neophodno kako bi se održala čistoća i sprečilo zapetljavanje.

Koliko vežbe zahteva Malteški ši cu?

Iako su mali i ne zahtevaju mnogo fizičke aktivnosti, Malteški ši cu psi ipak trebaju redovne šetnje i igru. Dovoljno je nekoliko kraćih šetnji dnevno i aktivnosti koje će ih mentalno stimulisati.

Da li se Malteški ši cu dobro slaže sa decom i drugim ljubimcima?

Da, Malteški ši cu je generalno veoma društven i dobro se slaže sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Ipak, važno je pratiti interakciju sa malom decom kako bi se sprečile povrede zbog njihove nežne građe.

Da li je Malteški ši cu težak za dresuru?

Malteški ši cu je inteligentan pas koji brzo uči, ali može biti tvrdoglav. Doslednost, strpljenje i pozitivno pojačanje su ključni za uspešnu dresuru ovih pasa.

Koje zdravstvene probleme Malteški ši cu može imati?

Malteški ši cu može biti sklon alergijama, problemima sa disanjem zbog kratke njuške, kao i problemima sa desnima i zubima. Redovne posete veterinaru i briga o zdravlju vašeg psa mogu pomoći u sprečavanju i lečenju ovih problema.

Kako održavati higijenu Malteškog ši cua?

Redovno četkanje dlake, šišanje i kupanje jednom mesečno, kao i čišćenje zuba i ušiju, ključni su za održavanje higijene vašeg Malteškog ši cua.

Zaključak

Malteški ši cu je predivan mali pas koji svojom razigranošću, odanošću i inteligencijom osvaja srca mnogih vlasnika. Njihova prilagodljivost različitim životnim situacijama i prostorima čini ih idealnim kućnim ljubimcima za razne vrste domova. Ako razmišljate o tome da nabavite psa, Malteški ši cu bi mogao biti savršen izbor za vas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *