Tulearski Pas – Poreklo, Karakter, Zdravlje, Dresura, Cena

Od | 4 Oktobra, 2022
Životni vek: 14 - 16 Godina

Boja: bela, crna, limun & bela, siva & bela, trobojni, belo-crni

Hipoalergen: DA

Poreklo: Madagaskar

Temperament: prirvržen, razigran, inteligentan, živahan, glasan, lak za dresiranje

Težina: 4 - 6 kg

Visina: 25 - 30 cm

Tulearski pas je verovatno najnežniji pas na svetu. Liči na malu igračkicu koja je tu da vas svakodnevno zabavlja do besvesti! Ako ste spremni na puno razonode, igre i šale, onda nabavite Tulearskog psa i vaš život će odjednom postati bogatiji.

Ova rasa pasa još uvek se retko može naći na našim područjima, ali budite bez brige, postaje popularniji svakog dana, sve više. Ukoliko želite da saznate nešto više o samom karakteru, osobinama i nezi ovog mališana, kao i o nabavci i ceni, pročitajte nastavak teksta.

Tulearski pas srednje dobi na slici

Tulearski pas srednje dobi na slici

Poreklo i istorija Tulearskog psa

Tulearski pas poreklom je sa Madagaskara. Iako postoji nešto više od 400 godina, veoma se sporo širio na ostale države. Jedina zemlja koja je bila zainteresovana za ovu rasu pasa jeste Francuska, u kojoj postoje odredjene odgajivačnice isključivo ove rase. U Evropi inače i dan danas slabo postoje.

Sam nastanak Tulearskog psa nije poznat, ali se pretpostavlja da su nastali ukrštanjem Francuskog bišona i Italjanskog boljenjeza. Mada, krzno je potpuno specifično i ne liči ni na jednu od sličnih rasa, tako da se smatra da je za to zaslužene genetska mutacija.

Sam naziv dobili su po gradu Tulear. Ova rasa je od davnina bila verni pratilac tadašnjih plemića, a takodje i trgovaca i putnika.

Karakter i osobine Tulearskog psa

Ova rasa je idealna ukoliko želite kućnog ljubimca koji je nežan, umiljat i drag. Tulearski pas je veoma:

  • razigran
  • veseo
  • i pokretan pas

Baš kao mala igračka, deci će biti mnogo zanimljiv. Odlično se slaže sa njima i odlična je pratnja maloj deci. Zauzeće njihovu pažnju i time obezbediti vama malo slobodnog vremena.

Pošto nimalo nije agresivan već u sebi gaji samo nežne i dobre emocije, on nije pas čuvar, ali će svakako čuvati vaše srce tako što će vas svakodnevno obasipati ljubavlju.

Prema drugima je takodje nežan i uglavnom se sa svima sprijatelji. Druželjubiv je i sa drugim vrstama životinjama, a naročito sa psima sličnim njegovom karakteru. Zbog toga se prepopručuje da uz njega nabavite još neku životinjicu koja će mu praviti društo onda kada vi ne budete bili u mogućnosti.

Pošto su tako nežni i dragi, puni ljubavi i saosećanja, takodje očekuju od vas da im tu ljubav uzvratite. Potrebna im je stalna zabava kako bi se osećali sigurno i dobro.

Često ume da se podigne na dve noge i ide oko vas kako bi privukao pažnju, a takodje i da laje kada želi da vas pozove na igru. Kako ne želite da ovaj divan pas pati i da se oseća odbačeno, morate mu posvetiti dovoljno vremena. Redovne šetnje, puno igračaka i maženje – to je ono što će ga istinski učiniti srećnim! Takodje i vas, jer kada on oseća sreću, uzvraća je troduplo više.

Antistres pas

Zbog njegovog divnog temperamenta, preporučuje se osobama koje pate od depresije kao i deci sa posebnim potrebama. On na takve osobe deluje izuzetno pozitivno, izmamljuje im osmeh i iznalazi im želju za životom i radošću. Odličan je učitelj jer nas uči kako da u malim stvarima pronadjemo sreću, kako da se radujemo svakom danu i trenutku, kao i to kako da istinski volimo celim svojim bićem.

tulearski pas štene na slici

tulearski pas štene na slici

Izgled, nega i zdravlje Tulearskog psa

S obzirom da imaju nežnu, dugu i belu dlaku, potrebno je svakodnevno održavanje. Naročito pošto se smatra kućnim psom, pa će redovno četkanje održati njegovu dlaku zdravom i čistom. Dlaka je pomalo talasasta, svilenkasta, ali i jako čvrsta tako da nije sklon linjaju. Pretežno je bele boje, a mogu se videti i flekice sive ili žute boje, naročito oko predela kod ušiju.

Četkanje i šišanje

Osim redovnog četkanja, minimum dva puta nedeljno, potrebno je i kupanje jednom mesečno. Takodje je potrebno skraćivanje dlake, ali ne potpuno šišanje jer to nije neophodno. Ne linja se a i gubi na izgledu prilikom šišanja. Biće dovoljno da se skrati samo nekoliko centimetara kako se ne bi valjala po podu a opet bila bujna i lepa na izgled. Upravo zbog tog nežnog i čupavog izgleda pokupi pažnju i ljubav svih onih koji dodju u susret sa njim.

Fizionimija tulearskog psa

Imaju jaku muskuluturu, to jest jake grudi i ledja, dok im je stomak širok i okrugao. Noge su kratke, jake sa okruglim šapama. Uši su mu spuštene, ovalnog oblika, takodje prekrivene dugom dlakom. Rep im je nisko usadjen i takodje čupav. Oči su razmaknute, tamne i okruglog oblika. Glava im je trouglastog oblika sa izduženom njuškom, i crnim malim nosićem na vrhu.

Zdravlje tulearsog psa i šta im smeta

Što se tiče zdravlja, Tulearski pas nema predispozicije za neku odredjenu bolest, i smatra se izuzetno zdravim psom. Životni vek im je oko 20 godina, što ih stavlja na listu dugovečnih i najzdravijih pasa.

Jedino na šta je potrebno obratiti pažnju jeste to da ovog psa nikada ne ostavljate samog duže vremena, jer će onda postati anksiozan.

Vrlo je druželjubiv i društvo mu je potrebno stalno, tako da ako ste često na putovanjima ili imate previše obaveza u toku dana, morate obezbediti nekoga ko će uvek biti uz njega. Takodje, možete nabaviti još neku vrstu psa sa kojom bi on mogao da se zabavlja, kao i mnoge igračke koje će mu skrenuti pažnju.

Voli vodu i brćkanje

Tulearski pas mnogo voli vodu, to mu je možda i jedna od omiljenih zabava, kupanje i brčkanje u vodi. Voli sneg i prijaju mu niže temperature, pa obratite pažnju kada je zima i tada mu pružite boravak na snegu. To će mu omogućiti da očuva svoje zdravlje.

Ishrana tulearskog psa

Takodje, obezbedite mu adekvatnu ishranu, dovoljne količine mesa i proteina. Nemojte ga hraniti koskama, slatkišima i hranom koja je previše začinjena. Možete mu kuvati samostalno hranu, a najčešće se preporučuje termički obradjena hrana, u vidu granula ili slične industrijske hrane. Neka mu činija sa vodom uvek bude puna.

Dresura Tulearskog psa

Ova rasa smatra se jednom od veoma inteligentnih, pa je iz tog razloga dresura sa njima pravo uživanje. Svakako, nemojte zaboraviti na to da mu morate pokazati ko je glavni. Morate od malena postaviti autoritet i naučiti ga da vi imate glavnu reč. Pošto on voli da vam udovolji u svemu, voli kada se osećate zadovoljno i srećno on će bit poslušan i neće biti problema.

Potrebno je da budete strpljivi i nežni prema ovoj rasi

Najbitnije je da ga ne udarate ili kažnjavate na taj način, jer će se onda povući u sebe i postaće depresivan. Morate biti veoma pažljivi sa njihovim karakterom, kako bi svako od vas bio na dobitku. Uz malo posvećenosti postaće veoma poslušan pas, a to će ići u prilog i njemu i vama.

odrastao tulearski pas na slici

odrastao tulearski pas na slici

Parenje Tulearskog psa

Pošto su izuzetno zdrava rasa, parenje kod njih uglavnom prolazi bez komplikacija. Medjutim, pošto je ova rasa veoma retko zastupljena, potrebno je da se konsultujete sa veterinarom pre parenja, kao i da nadjete adekvatnog psa za parenje. Preporučuje se isključivo parenje sa istom rasom iz razloga što jedino tako ostaju dugovečni i zdravi. Mešanje za drugim rasama dovidi u pitanje njihovo zdravlje i karakter.

Polna zrelost i onos ove rase prema štenićima

Postaju polno zreli nakon osmog meseca života, i tada je potrebna kontrola koja će odrediti da li je parenje potrebno sada ili se može odložiti sa sledeću godinu. Kada prvi put parite ovog psa vodite računa o njemu kao i o novim kucama, jer je obično prvi porodjaj najstresniji. Ipak, ova rasa pasa biće odlična kao roditelj jer su osećajni i nežni.

Ukoliko ne želite da parite vašeg psa obavezno je sterilisanje kako bi se sprečile organa za reprodukciju!

Cena Tulearskog psa

S obzirom da su, kako smo već više puta pomenuli, retko zastupljeni psi, a opet jedni od najzanimljivijih i najboljih pasa za stan i kuću, njihova cena je nešto viša od ostalih rasa. Prosečna cena pravog Tulearskog psa kreće se oko 500 eura.

Najbitnije prilikom kupovine ovog psa, jeste detaljna procena da li je to zaista prava rasa, ponovo iz razloga što su retko zastupljeni. Ukoliko želite da ga nabavite, najbolje bi bilo da kontaktirate odgajivačnice koje se fokusiraju na ovu rasu, kao i da proverite dokumentaciju porodice pasa od kojih je štene nastalo.

Nemojte da vas cena brine, jer je zapravo vrednost ovog psa neprocenjiva. Ukoliko ste u mogućnosti, od srca vam preporučujemo da ga nabavite, jer će vaš život postati mnogo bogatiji. Bićete daleko veseliji, razigrani i nasmejani. Ono što Tuleraski pas može da učini sa vašim raspoloženjem, teško da može i najbolja komedija!

Za kraj

Sada kada imate sve potrebne informacije o ovom nežnom mališanu, razmislite dobro o tome da li želite baš njega za kućnog ljubimca. Imajte na umu to da mu je potrebna puna pažnja svakodnevno, da voli društvo i ne voli kada se oseća usamljeno jer onda može postati depresivan. Iz tog razloga, ukoliko često niste kod kuće možda bi bilo najbolje da kupovinu ovog psa ostavite za vremena kada budete imali manje obaveza.

Ili, ako baš želite da ga nabavite, onda nabavite i osobu koja će mu biti tu za sve njegove potrebe, kao i dovoljno igračaka kojima će moći da se zanima. Imajte na umu to da ćete, uz ovu rasu, imati osećaj kao da ste dobili bebu.

Sa druge strane, ukoliko imate dosta slobodnog vremena, ako možda bolujete od neke bolesti ili se osećate usamljeno, onda je on pravi izbor za vas. Zaokupiraće vaše vreme u potpunosti, skrenuće vaše misli sa loših stvari na isključivo dobre. Širiće pozitivnu energiju i uticaće veoma pozitivno na vaš um.

Razmislite da li ćete biti dobro društvo ovom mališanu, pa odlučite da li će postati deo vaše porodice!

Korisne poveznice: Više o tulearskom psu na vikipediji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *