Tibetski (tibetanski) mastif – slatki džin koji podseća na medu

Od | 4 Oktobra, 2015

Tibetski mastif ili tibetska doga, kako se još naziva, je rasa pasa koja predstavlja simbol bogatstva u celom svetu. Čistokrvne tibetske doge su veoma retke i zato im je cena izuzetno visoka. Smatra se da je tibetski mastif najskuplja rasa pasa na svetu.

Ovaj pas predstavlja gigantsku rasu psa i zato ima neke određene potrebe i prohteve koje vlasnici moraju ispuniti. Za ovu rasu se često kaže da je divlja, agresivna i veoma teška za dresiranje. Nešto više o ovoj rasi pasa, kao i o njihovim fizičkim osobinama i temperamentu, o načinu održavanja i nege, sledi u nastavku teksta.

Poreklo

Tibetski ili tibetanski mastif (Tibetian mastiff) je jedna od najstarijih rasa pasa, ali podaci o njegovom poreklu su prilično nesigurni. Tibetski mastif je pas poreklom sa Tibeta, po čemu i nosi naziv. Smatra se da postoji već više od 5000 godina i na neki način predstavlja legendu. Ovi psi su živeli u nomadskim uslovima, čuvali su stada, ali i manastire, pa i čitave gradove.

Tibetski tibetanski mastif - slatki dzin koji podseca na medu

Tibetski mastif je nazivan Božji pas sa Istoka, jer se govorilo da poseduje aroganciju kralja i veliku lojalnost gospodaru. On je direktan predak velikog tibetskog psa i danas gotovo da se uopšte ne razlikuje od njega, izuzev što je malo manjih dimenzija nego njegov prethodnik. Britanski uzgajivači koji su prisvojili ovu rasu, doprineli su njenom boljem izgledu. Tibetski mastif danas uglavnom živi samo na Tibetu i prema legendi se smatra da predstavlja reinkarnaciju tibetanskih sveštenika. Može se naći i u nekim delovima Himalaja, ali inače je veoma retka rasa. Ipak, neki primerci se mogu naći i u drugim krajevima sveta, ali to je veoma redak slučaj.

Tibetski mastif se u prošlosti koristio za čuvanje u borbi sa vukovima i leopardima. Spada u istu grupu pasa kao i šnauceri, pinčeri, švajcarski pastiri i molosi, a smatra se da je nastao od rasa kao što su bernardinac, njufaundlend i danska doga.

Fizičke karakteristike

Pripadnici ove rase pasa su zbog svoje telesne konstrukcije poznati kao džinovski psi. Tibetski mastif ima jako krupne kosti. Ovaj pas deluje četvrtasto pa mu je dužina samo malo veća od širine. Noge tibetskog mastifa su snažne i nabijene, a rep mu je širok i savijen iznad leđa. Njegova široka i masivna glava pomalo podseća na glavu bernardinca i poseduje izuzetno jaku vilicu. Njuška mu je crna i velika, a male oči su tamnosmeđe boje. Uši ovog psa su trouglastog oblika, spuštene i sa debelom kožom.

Krzno tibetskog mastifa je veoma gusto, a dlaka mu je srednje dužine, prava i duga. Poddlaka je gusta i debela i predstavlja odličnu zaštitu od hladnoće. Krzno je najčešće crno, sa zlatnim ili žućkasto-smeđim šarama, ali može biti i čokoladne, sive, krem ili zlatne boje. Oko vrata ovi psi imaju gust okovratnk koji na glavi prelazi u krunu od gustih tršavih dlaka.

Temperament

Tibetski mastif je odani pas čuvar koji je jako vezan za svog gospodara. Treba imati u vidu da ova rasa pasa nije imala u prošlosti blizak odnos sa ljudima. Ovi psi su živeli nomadskim stilom života na visoravnima Himalaja, pa zato predstavljaju prilično izolovanu vrstu. Zato je potrebno dosta treninga i dosta strpljenja, da bi se pas pravilno socijalizovao. Dakle, nikako ne koristite batine i viku, jer se može desiti da će pas da tera inat. Ako ovog psa ne dresirate dok je još mali, on kasnije može biti opasan i nepredvidiv i može napadati ljude. Dakle, tibetskog mastifa je teško dresirati, ali kada to postignete imaćete privrženog i odanog psa koji će vas zaštititi u svakom trenutku. U Aziji se ovaj pas i dalje koristi za čuvanje čitavih sela od napada divljih zveri.

Tibetski mastifi su zaštitnički nastrojeni i oprezni su sa strancima. Veoma su privrženi vlasniku, a preporučuju se i porodicama sa malom decom, jer su tolerantni na dečje igrice i vole da se igraju sa njima. Oni se prema deci ponašaju kao prema stadu koje treba da zaštite. Hrabri su i veoma inteligentni, lako uče nove komande i nove trikove. Uvek su odlučni u želji da ugode gazdi. Ipak, ovi psi se ne preporučuju za život u stanu, jer da biste ga držali bez vezivanja potrebno je da imate 2 metra visoku ogradu. Takođe, ovaj pas se noću mora držati u kući, jer ima običaj da laje napolju.

Tibetski tibetanski mastif - slatki dzin koji podseca na medu 2

Održavanje i nega

Ako imate tibetskog mastifa, treba redovno da ga četkate. Dlaka se odbacuje jednom godišnje i tada četkanje mora biti svakodnevno i trajati najmanje pola sata. Ovog psa ne treba izlagati preteranoj fizičkoj aktivnosti jer to se može loše odraziti na njegove teške kosti. Dakle, preporučuje se umerena fizička aktivnost, kao što je šetnja parkom. Pošto je tibetski mastif gigantska rasa, onda i ishranu treba prilagoditi potrebama ove rase. Da bi se obezbedio pravilan rast i razvoj pasa, najbolje bi bilo da koristite hranu za štence stare do 2 godine. Energetske potrebe pasa variraju u toku života, ali najviše hrane je potrebno štencma u fazi intenzivnog rasta, fizički aktivnim psima, kao i kujama u laktaciji.

Prvih 8 meseci štene tibetskog mastifa raste veoma brzo i već sa 5 meseci starosti dostigne 50% svoje težine. Tada istovremeno i njegov koštani sistem dostiže 80-90% veličine koštanog sistema koju ima odrasli pas. Međutim, treba imati na umu da se sistem za varenje ne razvija tako brzo i zato je naročito važno u toj prvoj fazi života paziti na ishranu psa. Hrana se mora pažljivo birati da ne bi došlo do preopterećenosti digestivnog trakta i do raznih komplikacija sa organima za varenje. Druga faza rasta traje od 8. meseca do 18. meseca, odnosno do 24. meseca, i predstavlja fazu konsolidacije celog organizma. Tada dolazi do razvoja mišićne mase i to je faza u kojoj pas telesno sazreva.

Starosne promene se kod ove rase pasa mogu primetiti dosta rano. Oni imaju osetljivo srce i veliki je rizik od kardiovaskularnih oboljenja, naročito kasnije tokom života. Da bi se održalo zdravlje i vitalnost organizma, pre svega ja potrebno da se ishrana prilagodi specifičnostima ove rase. Nažalost, ovi džinovski psi nemaju dug životni vek, pa prosečno žive samo od 7 do 9 godina.

Prodaja i cena

Ukoliko vas zanima tibetski mastif i želite da ga kupite pa se interesujete koja je cena, uskoro ćemo ovde imati postavljene oglase sa informacijama za prodaju ove rase. Ovom prilikom pozivamo odgajivačnice ove rase da nas kontaktiraju i pošalju nam svoju ponudu kako bi je mogli uvrstiti ovde da potencijalni kupci mogu nabaviti svog tibetskog mastifa.

Kategorija: Psi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *