Bostonski terijer – Poreklo, Temperament, Nega, Cena, Održavanje

Od | 7 Oktobra, 2022
Životni vek: 13 - 15 godina

Boja: braon-bela, crno-bela, bela

Hipoalergen: NE

Poreklo: Sjedinjene Američke Države

Temperament: društven, razigran, inteligentan

Težina: 4.5 - 11 kg

Visina: 38 - 43 cm

Bostonski terijer (Boston terrier) je živahan i vrlo inteligentan pas, kratke dlake i kompaktne građe, koji odaje utisak inteligencije i odlučnosti.

Ako razmišljate da li je ovaj pas pravi izbor za vašeg kućnog ljubimca, pročitajte nešto više o njegovim fizičkim karakteristikama, temperamentu i načinu održavanja.

Poreklo bostonskog terijera

Bostonski terijer, ranije poznat i kao boston bul ili bostonski bul terijer, nastao je oko 1870. godine ukrštanjem buldoga i bul terijera. Naime, u Bostonu je u to vreme bio cilj da se od ove dve već poznate rase borbenih pasa stvori novi tip borbenog psa – bostonski terijer. Ova rasa je bila naročito popularna 1920. godine i bila je namenjena borbama pasa koje su održavane u nekim američkim gradovima.

Smatra se da je ova hibridna rasa bila bolja i borbenija od osnovnih rasa. Dakle, nova rasa – bostonski terijer – stvorena je isključivo za korišćenje u borbama pasa.

Bostonski terijer - inteligentni pas dzentlmen

slika: štene bostonskog terijera

Fizičke karakteristike bostonskog terijera

Iako je po veličini mali, ovaj pas je jako snažan i mišićav i ima takozvani kockasti izgled. Dužina nogu mora biti u proporciji sa dužinom trupa da bi se dobio oblik kvadrata.

Bostonski terijer uvek mora biti skladne i kompaktne građe, odnosno nikada ne sme delovati ni mršavo niti previše grubo. Bostonski terijer ima graciozan stav i odaje utisak uravnoteženosti i mirne snage. Sve četiri noge se ujednačeno kreću ritmičnim korakom. Svaki korak je odmeren i zrači snagom i ljupkošću.

Prednje noge bostonskog terijera su čvrste, prave i mišićave. On ima širok grudni koš i kratka leđa, a rep je nisko postavljen i kratak. Rep može biti prav ili uvijen i uvek stoji horizontalno.

Vrat ovog psa je blago savijen, a dužina vrata mora biti u potpunom skladu sa ostatkom tela. Ovaj pas ima četvrtastu lobanju, koja je pljosnata u donjem delu.

Pripada vrsti takozvanih kratkoglavih pasa, a lice je bez bora. Čelo mu je pravo, a njuška široka, kratka i usklađena sa lobanjom. Donja vilica je proporcionalna sa telom, ali gornja vilica je manja, što im daje pljosnati izgled.

Uši bostonskog terijera su nalik ušima slepog miša, pa su po prirodi uspravne. Zubi su mu pravilni, a oči su mu tamne, okrugle i razmaknute. Usne ovog psa u potpunosti pokrivaju zube i nisu mlohave i opuštene.

Bostonski terijer se smatra psom koji ima najlepšu dlaku. Krzno ovog psa je uglavnom crvenkasto-smeđe tigraste boje sa belim šarama, a može biti i indigo ili crne boje sa takođe belim šarama.

Ove bele šare su pravilno raspoređene po njušci, čelu, lobanji, oko vrata, na grudnom košu, na prednjim nogama, ali i na donjem delu zadnjih nogu. Zbog ovih šara često deluje kao da ovi psi nose smoking, pa ih mnogi nazivaju i ,,američki džentlmeni”. Bostonski terijeri nikada nisu jednobojni.

Dlaka bostonskog terijera je kratka, sjajna i tanka i gotovo uopšte ne opada.

Što se tiče težine, postoje tri grupe bostonskh terijera, a to su oni koji su lakši od 7 kg, oni koji teže 7-9 kg i oni 9.5-11 kg. Bez obzira kolika im je težina, oni nikada nisu slabi i mršavi. Za njih je uvek karakteristična čvrsta građa.

Temperament

boston-terijer

slika: štene bostonskog terijera – boja braon-bela

Temperament bostonskog terijera

Bostonski terijer je po prirodi veoma živahan.  Miroljubiv je i inteligentan. Na prvi pogled ovaj pas odaje utisak budnosti i inteligencije. Bostonski terijer je izuzetno vezan za svog gospodara, jako je strpljiv i umiljat.

Smatra se da ta umiljatost i uravnoteženi karakter potiču od toga što je ukršten sa francuskim buldogom, na koga dosta liči. Preporučuje se i porodicama sa malom decom jer je izuzetno nežan prema njima i voli da se igra sa njima, dok je prema odraslima izuzetno pažljiv i voli da se mazi.

Dresura bostonskog terijera

Ovi psi lako uče nove komande i nove trikove i jako su osetljivi na glas svog gospodara. Njima je potreban čvrst i odlučan vlasnik, koji će ih dresirati na pravi način. Oni najviše vole da provode vreme u stanu, pa im nije potrebno veliko dvorište. Oni nisu nešto posebno aktivni napolju, mada mogu lako da se naviknu na bilo koju sredinu i situaciju.

Osim što su umiljati i mazni, umeju da budu i hiperaktivni, razigrani i veseli. Bostonski terijer je pas koji ume da pokaže kada je srećan, kada je tužan, ali i kada je uvređen. Sve to je dokaz da ovaj pas zahteva dosta ljubavi, igre i pažnje, ali kada ih dobije, vratiće vam duplo više.

U nekim slučajevima, bostonski terijer može pokazati i malo žustriju narav, a to je osobina koju je ova rasa nasledila od svojih predaka terijera. Kao i većinu drugih pasa, i bostonskog terijera treba dresirati i socijalizovati još od malena. Bitno je da dok su mladi ostvare što više kontakata sa različitim ljudima, mestima i zvucima. Na taj način štene će moći da izraste u poslušnog psa i odanog čovekovog prijatelja.

Održavanje i nega

Bostonski terijer ne zahteva neku posebnu pažnju i negu. Kada je u zatvorenom prostoru, ovaj pas je prilično neaktivan i zato je pogodan za život u stanu. Možete ga voditi u šetnje, jer voli da se igra u dvorištu, ali ipak najviše voli zatvoreni prostor. Potrebno ga je samo povremeno četkati jer se gotovo uopšte ne linja.

Dovoljno je da koristite četku sa tvrđom dlakom jednom nedeljno.

Ovaj pas se preporučuje za držanje u stanu, jer neće ostavljati dlake po nameštaju. Kupajte ih samo kada je to nephodno i koristite preparate za takozvano ,,suvo kupanje”.

Bostonski terijer je generalno zdrava rasa, a može se desiti samo da obole od nekih uobičajenih psećih bolesti. Imajte na umu da ovoj rasi pasa smeta preterana toplota ili preterana hladnoća.

Najbolje je da ih držite u zatvorenom prostoru na nekoj umerenoj temperaturi. Pošto imaju veoma krupne oči, redovno im čistite lice i proveravajte da li su im oči možda crvene ili iritirane nečim.

Takođe, važno je da im čistite zube 2-3 puta nedeljno da se bakterije ne bi nakupljale u ustima, a poželjno je i da im perete zube svakoga dana da ne bi došlo do lošeg zadaha i oboljenja desni.

Neophodno je i uši svog psa da čistite jednom nedeljno, da bi se uklonili crvenilo i loš miris, koji su obično posledica neke infekcije. Čistite samo spoljašnji deo ušiju uz pomoć obične pamučne vate. Nokte ovog psa je dovoljno seći 1-2 puta mesečno, jer na taj način će se sprečiti ogrebotine i slični problemi.

Međutim, imajte u vidu da nokti na psećim šapama imaju krvne sudove i zato pri skraćivanju noktiju morate biti veoma oprezni, da ne bi došlo do krvarenja. Pas može da se uplaši i onda će da beži svaki put kada vidi grickalicu za nokte. Ako se plašite da sami ovo uradite, najbolje bi bilo da se konsultujete sa vašim veterinarom.

Ono što je takođe veoma važno jeste da redovno proveravate da li vaš pas možda ima po telu osipe, crvenilo, upaljenu kožu ili sluzokožu usta, šapa ili očiju.

Najbolje bi bilo jednom nedeljno detaljno da pregledate vašeg psa, da bi se na vreme izlečila bilo kakva zdravstvena tegoba i sprečile dalje komplikacije.

Za kraj

Bostonski terijer u proseku živi od 13 do 15 godina. Bostonski terijer je odličan izbor za kućnog ljubimca za sve uzraste i za sve uslove života. Ako se odlučite za ovu rasu psa, dobićete najboljeg prijatelja za ceo život. Bostonski terijer je idealan kućni ljubimac za porodice sa malom decom, za starije ljude i za samce.

Korisni linkovi: vikipedija o bostonskom terijeru

Kategorija: Psi

1 mišljenje za “Bostonski terijer – Poreklo, Temperament, Nega, Cena, Održavanje

  1. Povratni ping: Staford vs Buldog – Život sa stafordom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *