Burmanska Mačka – Poreklo, Osobine, Karakter

Od | 4 Oktobra, 2022
Životni vek: 12 - 16 godina

Boja: plava, lila, čokoladna

Hipoalergen: NE

Poreklo: Mjanmar, Burma

Temperament: privržena, društvena, nežna, znatiželjna

Težina: 4 - 7 kg

Visina: 30 - 40 cm

U ovom tekstu pročitajte o poreklu, kao i glavnim osobinama burmanske mačke, i procenite da li je ona pravi izbor za vas. Odmah ćemo vam reći da je veoma pitoma i odana maca, i da je odličan izbor ako želite macu u kući. Dobro se slaže sa decom, razigrana je, ali i pitoma kada se to od nje zatraži.

Nastavite sa čitanjem i otkrijte odakle potiče, koje osobine je krase, kao i to kakvog je izgleda.

na slici: odrasla burmanska mačka

na slici: odrasla burmanska mačka

Poreklo Burmanske mačke

Postoji nekoliko saga o tome odakle potiču ove divne Burmanske mace. Ona u koju se najviše veruje i koja je ganula mnoge dosadašnje čitaoce, kaže da su Burmanske mačke nastale Burmi, u jednom hramu koji se nazivao Kittah. U njemu se živeli veoma dobri monasi koji su gajili bele mačke. Njihove mace su svi izuzetno poštovali i cenili, svi su m se divili, iz razloga što su smatrali da u njima počivaju duše monaha koji su preminuli.

Burmanska mačka vezuje se za boginju reinkarnacije koja se nazivala Tsum-Kyan-Kse. Njena statua je bila boje zlata, sa očima boje safira, odnosno jarko plave boje.

Jedan stari monah bi svako veče posvetio molitvu boginji, iz velikog poštovanja prema njoj. Medjutim, jedno veče su razbojnici upali u hram dok se on molio, i ranili su ga. Monah je bio teško povredjen, i umirao je.

Tada je mačak Sinh legao na njegovu ranu i stalno gledao prema statui boginje. Nakon sedam dana ležanja na rani, dlaka mačka Sinha je postala zlatna a oči su dobile boju safira, baš kao što su bile oči boginje. Lice, rep i noge poprimili su tamnu boju zemlje, a vrhovi su i dalje ostali beli.

Mačak Sinh je ubrzo takodje preminuo, a ostali monasi su verovali da je on tako odneo dušu monaha u raj.

U ovu priču se čvrsto veruje, jer je zaista dirljiva i doprinela je veliku popularnost ove rase mačaka.

Osobine i karakter Burmanske mačke

 

burmanska mačka leži

slika: burmanska mačka kako leži: Svi oni koji su imali prilike da se susretnu sa Burmanskim macama, znaju koliko su one divne i veoma vesele mace. Često ih uporedjuju sa psima, jer im se pripisuje odanost, poslušnost, kao i vezanost za ukućane i decu.

Karakter burmanske mačke

Burmanska maca je vema emotivna, i potrebno joj je dosta ljubavi i zabave. Privržena je ukućanima, pa je uglavnom potrebno da je povedete sa sobom na odmor, ili da nadjete nekoga jednako zabavnog da joj pravi društvo dok ste vi odustni. U suprotnom, osetiće se odbačeno i veoma usamljeno.

One su veoma inteligentne mačke, vrlo brzo razumeju šta se dešava u kući, da li je potrebno da budu razigrane ili da budu pitome. Uvek će vas pažljivo saslušati i potruditi se da vam pruže ljubav na svoj način.

Razlika izmedju ženke i mužjaka je u tome što su mužjaci pitomiji, i za nijansu nezainteresovaniji od ženki. Dok su ženke osećajnije i brižnije prema ljudima.

Burmanska mačka je, moramo napomenuti, pomalo neprijateljski nastrojena prema ostalim mačkama. Često su vrlo tvrdoglave i teško se sprijatelje sa drugim rasama. Izgleda da malo više vole ljude i druženje sa decom, nego da budu napolju sa ostalim macama. Iz tog razloga su one najbolje mačke za ljude, to jest za kuću ili stan.

Još nekoliko korisnih informacija

Izgled Burmanske mačke je veoma lep i zanimljiv, one su svetle u osnovi a tamnije ka vrhu dlake. Postoje u beloj, crnoj, plavoj, crvenoj i krem boji. Dlaka im je gusta i kratka, mekana, gotovo svilenkasta. Ne linja se puno zato što je dlaka pribijena uz telo, pa je to još jedan od razloga zašto je baš ova maca idealna za kuću.

Mace su poznate po tome da su veoma uredne i da dosta vode računa o svojoj dlaki. Tako sa ovom macom neće biti problema oko linjanja, neurednosti i ostalo. Ona uredno čeka svoj ručak pored svoje činije, i ide u svoju kutiju kako bi obavila nuždu.

Potrudili smo se da vam iznesemo neke od razloga zbog kojih biste mogli odabrati baš ovu macu. Jedini način da se uverite u tačnost ovh informacija, jeste taj da nabavite jednu.

Svakako, kako bi Burmanska maca bila prijateljski nastrojena prema vama, i kako bi vam pružila ljubav koju pominjemo, i vi njoj morate posvetiti dovoljno pažnje. Morate joj svakodnevno pokazivati koliko volite što je tu sa vama.

Pružite joj igru i zabavu, a onda će vam ona tu ljubav uzvratiti duplo većom merom.

Korisne poveznice: Više o burmanskoj mačci na vikipediji(engleski)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *