Južnoruski Ovčar – Beli džin nežnog srca

Od | 4 Oktobra, 2022
Životni vek: 9 - 11 Godina

Boja: beli, belo-sivi, sivi, žuto-beli

Hipoalergen: NE

Poreklo: Rusija, Ukrajina

Temperament: izbalansiran karakter, živahan, aktivan, nervozan

Težina: Ženka: 48–50 kg, Mužjak: 48–50 kg

Visina: Ženka: 62–66 cm, Mužjak: 65–66 cm

Ako tražite psa koji je odan i veran, koji je poslušan, veseo i pažljiv, onda je Južnoruski ovčar idealan izbor za vas! Poseduje mnoge vrline, a pored toga ima veoma prefinjen izgled. Duga bela dlaka čini ga izuzetno lepim psom.

Sve o Južnoruskom ovčaru saznajte u daljem tekstu. Saznajte kakve su mu osobine i na koji način da se sprijateljite sa ovim nežnim džinom.

Na slici odrasli Južnoruski Ovčar

Na slici odrasli Južnoruski Ovčar

Poreklo i istorija Južnoruskog ovčara

Iako ime navodi na Rusiju, poreklo ovog psa jeste Ukrajina. Istorija ovih pasa je slabo poznata, i ostalo je samo da se nagadja odakle zaista potiču. Jedna od verzija kaže da su se u Ukrajini pojavili oko 1870 godine, ili da su tada zapravo postali poznati i da je počelo njihovo širenje. Prilikom Oktobarske revolucije, ova rasa pasa je gotovo nestala, a zatim je ponovo uzgajana od 1923-1939.

Konačno su 1939 godine bili izloženi na Nemačkoj izložbi, a zatim in a Ruskoj. Nakon toga su ponovo počeli da gube na značaju, tako da su danas ostali poznati još samo u zapadnoj Evropi. U tom delu Evrope postoje odredjene uzgajivačnice koje su se posvetile isključivo ovoj rasi pasa.

Kako god, poznato je jedino to da se Južnoruski ovčar od davnina koristio za čuvanje stada, kako i sam naziv kaže, najčešće ovaca. Oduvek su bili verni pratioci čobana i bili su odlični čuvari.

Osobine i karakter Južnoruskog ovčara

Ova rasa pasa je izuzetno dobra i osećajna, često vrlo razdražljiva. Lako se prilagodjava svim situacijama, kako životnim tako i klimatskim uslovima, jer mogu da žive bilo gde.

  • Često im više prijaju hladniji krajevi, ali se lako mogu prilagoditi i toplijim.
  • Veoma su odani porodici, uvek verno prate i čuvaju onoga sa kim žive, dok su prema stranicama veoma nepoverljivi i umeju da ujedu ako osete potrebu za tim.

Upravo zbog tog stava prema strancima, odličan je za čuvanje dvorišta, kao i ostalih teritorija.

Tvrdoglavost, potreba za vodjstvom i samostalnost

Za taj opasan stav vezuje se njihova tvrdoglavost, potreba za vodjstvom i samostalnost. Nije im potrebna svakodnevna ljubav, pažnja i igra kako bi se osećali dobro. Ali, ipak, svakako da je potrebno da se provodi vreme sa njima kako bi uspeli da razviju dobar odnos sa vlasnikom.

Ne vole da budu na lancu niti zatvoreni

Ukoliko Južnoruski ovčar bude previše na lancu ili previše zatvoren, on će postati veoma agresivan, čak i prema vlasnicima. Dakle, potrebna im je sloboda, ali je takodje potrebno dresiranje, i to od malena, kako bi uspeli da ukrote njihovom temperament i postanu poslušni. Česte promene raspoloženja vezuju se za ovog psa, što zahteva dobru prilagodljivost vlasnika.

Ženke boljeg temperamenta

Ženke su češće vrlo prijatnijeg temperamenta od mužjaka, ali je i sa njima potreban odredjen rad. Budite sigurni da, ukoliko ovog psa izdresirate i pružite mu ljubav koja mu je potrebna, imaćete najboljeg čuvara i najodanijeg psa.

juznoruski-ovcar1

slika šteneta južnoruskog ovčara

Što se tiče druželjubivosti, definitivno nisu prijateljski nastrojeni, čak ni prema drugim psima a naročito prema mačkama. Imaju u sebi dozu stidljivosti i povučenosti, što ih ograničava da se zbliže sa ostalim životinjama, ali se uz odredjeni rad mogu postići fini rezultati.

Nije pogodna rasa za stan

Nije pogodan za stan jer je glomazan i sklon je linjanju, s toga ako se ipak odlučite za to potrebna je puna pažnja. Napomenućemo još jednom da ne voli da bude zatvoren, vezan i da se oseća odbačeno. Pružite mu slobodu i dovoljno pažnje kako biste uspeli da izbalansirate njegov temperament.

Izgled, nega i zdravlje Južnoruskog ovčara

Iako ima nežnu belu dlaku, koja je duga i prekriva čitavo njegovo telo, ne može sakriti njegov gordi i opasan izgled. Veoma je snažne gradje i jake konstrukcije. Ima spuštene uši i dugačak rep. Mužjaci mogu dostići visinu od 65 centimetara, dok ženke dostižu do 62 centimetara. Težina ženki iznosi oko 50 kilograma, dok težina mužjaka iznosi oko 60 kilograma. Imaju duge i prave noge, što ih čini pomalo nespretnima.

Nega

Nega ovog psa zahteva punu pažnju. S obzirom da je dlaka bela, duga i nežna potrebno je redovno četkanje kako ne bi došlo do mršenja i kako bi izgledao lepo. I, svakako, kako bi se sprečilo linjanje. Predispozicije za neke odredjene bolesti nema, to jest, veoma su zdravi psi, ali se preporučuje redovna fizička aktivnost kako bi ostao u formi i bio pokretljiviji.

Najčešće se preporučuju šetnje uz vlasnika jer je pomalo lenj i sam će verovatno preležati pola dana.

Ishrana

S obzirom da su psi mesožderi, potrebno im je obezbediti dovoljne količine mesa, proteina i svega što je potrebno da se lepo razvijaju. Isto važi i za ovog psa, naročito zbog toga što je krupnije gradje. Uz adekvatnu ishranu, negu i dovoljno pažnje, ovi psi mogu živeti više od 11 godina.

Cena Južnoruskog ovčara

Za cenu Južnoruskog ovčara je najbolje da se raspitate kod samog prodavca. Teško je ovu rasu naći na našem području, jer se uglavnom uzgajaju i čuvaju na teritoriji Rusije. Još uvek nisu populani na našim područjima, što ne znači da u skorijoj budućnosti neće biti.

Uvek budite pažljivi prilikom odabira psa. Birajte pažljivo od koga uzimate, od kakvih roditelja i iz koje porodice potiče jer to uveliko utiče na njegov karakter. Ukoliko se odlučite za ovu rasu budite spremni da se prilagodite njegovom promenljivom temperamentu i razdražljivosti. Koliko ume da bude nežan, fin i osećajan, toliko ume da bude agresivan i tvrdoglav ukoliko bude osetio da je zapostavljen.

S toga, kada odabirate ljubimca, morate razumeti da u vašu porodicu bukvalno stiže novi član porodice. Psi su kao ljudi, odlično osećaju i potrebna im je pažnja i ugodjaj, kako bi bili odani i kako bi i oni vama uzvratili.

Za kraj

Ukoliko se dovoljno posvetite ovoj vrsti psa, budite sigurni da ćete dobiti neograničenu ljubav i potpunu zaštitu. Tada ćete osetiti šta znači izreka: “Pas je najbolji čovek prijatelj”!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *