Najbolji Psi (Pasmine) Za Dvorište

Od | 20 Februara, 2023

Ako razmišljate da nabavite psa i živite u kući sa dvorištem, možda ste se uvek pitali, koje su to rase pasa najprikladnije za život na otvorenom? Psi su poznati po svojoj bezgraničnoj energiji i ljubavi prema prirodi, što ih čini idealnim saputnicima za život i igru u dvorištu vašeg doma. 

Bez obzira da li imate prostrano dvorište ili malu terasu, imati psa definitivno će vam uneti radost i drugu dimenziju u životu. Međutim, nisu sve rase pasa pogodne za život na otvorenom, jer neke zahtevaju više prostora, vežbe i pažnje od drugih. 

U ovom članku ćemo istražiti najbolje rase pasa za dvorište, uključujući njihove ličnosti, potrebe za vežbanjem i druge osobine koje ih čine pogodnim za ovu vrstu životnog aranžmana. Razumevanjem jedinstvenih osobina ovih pasmina, moći ćete lako izabrati krznenog prijatelja koji će uživati u vašem dvorištu i doneti sreću u vaš dom.

Labrador retriver

pas labrador retriver

labrador retriver na slici

Labrador retriveri su jedna od najpopularnijih rasa pasa u Sjedinjenim Državama a i kod nas u Evropi, i to sa dobrim razlogom. Oni su:

 • druželjubivi
 • inteligentni
 • laki za obuku, što ih čini odličnim izborom za porodice sa decom.

Labradori su takođe poznati po svojoj ljubavi prema vodi, pa ako imate bazen ili živite blizu jezera, vaš labrador će definitivno uživati u ovakvim aktivnostima.

Labradori su rasa srednje veličine, obično teže između 25 i 36 kilograma, tako da nisu preveliki ili premali za većinu dvorišta. Oni su takođe aktivni psi, tako da će im trebati dosta vežbi da bi ostali srećni i zdravi. Svakodnevna šetnja i igranje u dvorištu bi trebalo da bude dovoljno za njih.

Više o labrador retriveru

Zlatni retriver

zlatni retriver pasmina

zlatni retriver na slici

Zlatni retriveri su još jedna popularna rasa koja je pogodna za ljude sa dvorištem i koji žele aktivnog psa. Kao i labradori, oni su druželjubivi, inteligentni i laki za obuku, ali imaju čak i malo opušteniju ličnost nego labradori. Takođe su poznati po svojoj ljubavi prema vodi, pa ako imate bazen ili živite blizu jezera, vaš zlatni retriver će u tome definitivno uživati.

Zlatni retriveri su veća rasa od labradora, obično teže između 25 i 34 kilograma. Oni su takođe veoma aktivni psi i trebaće im dosta vežbe da bi ostali srećni i zdravi. Svakodnevna šetnja i igranje u dvorištu bi trebalo da bude dovoljno za ovu pasminu.

Australijski ovčar

australijski ovčar pasmina

australijski ovčar na slici

Australijski ovčari su veoma inteligentna i energična rasa koja je prvobitno bila uzgajana za čuvanje stoke. Često se koriste kao radni psi na farmama i rančevima, ali takođe mogu biti odlični kućni ljubimci za porodice sa aktivnim životnim stilom.

Australijski ovčari su psi srednje veličine, obično težine između 18 i 30 kilograma. Poznati su po visokom nivou energije i ljubavi prema vežbanju, tako da će im trebati dosta prostora za trčanje i igru u vašem dvorištu. Takođe im je potrebna mentalna stimulacija, tako da igre i igračke koje izazivaju njihov psihički trening mogu biti odličan način da budu srećni i zdravi.

Border Collie

border collie

border collie na slici

Border Koli –  škotski ovčari su još jedna veoma inteligentna i energična rasa koja je prvobitno bila uzgajana za čuvanje stoke. Oni su na mnogo načina slični australijskim ovčarima, ali su poznati po tome što su još energičniji i fokusiraniji.

Border koli su psi srednje veličine, obično težine između 13 i 25 kilograma. Dosta su aktivni i trebaće im dosta vežbe i aktivnosti da bi ostali srećni i zdravi. Takođe zahtevaju mnogo igre i treninga, tako da igre i igračke koje ih teraju da razmišljaju mogu biti odličan način da budu srećni i zdravi. Border koli su poznati po svojoj izdržljivosti, agilnosti i intenzivnoj radnoj etici.

Border koli su prvobitno uzgajani u pograničnom regionu između Škotske i Engleske za čuvanje ovaca. Oni se i danas široko koriste za stočarstvo, ali su takođe postali popularni kao kućni ljubimci zbog svoje inteligencije, sposobnosti za obuku i odanost.

Border škotski ovčari imaju dlaku srednje dužine koja dolazi u raznim bojama, uključujući:

 • crno-belu
 • crveno-belu
 • trobojnu.

Zahtevaju redovnu negu da bi održali dlaku zdravom i sprečili intenzivno linjanje.

Zdravlje Border Koli Pasmine

Što se tiče zdravlja, border koli se generalno smatra zdravom rasom. Međutim, oni mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima, uključujući:

 • displaziju kuka
 • probleme sa očima
 • epilepsija

Bigl

pasmina bigl

pasmina bigl na slici

Biglovi su manja rasa koja je dosta pogodna za život i igru na otvorenom. Oni su druželjubivi, radoznali i laki za obuku, što ih čini odličnim izborom za porodice sa decom. Biglovi su takođe poznati po svojoj ljubavi prema istraživanju, tako da će uživati u istraživanju vašeg dvorišta i njušenju novih stvari i mirisa.

Biglovi su mala rasa, obično teže između 8 i 13 kilograma. Oni su aktivni psi i trebaće im dosta vežbi da bi ostali srećni i zdravi, ali ne zahtevaju toliko vežbe kao neke od većih rasa na ovoj listi. Svakodnevna šetnja i igranje u dvorištu bi trebalo da bude dovoljno za negu ove pasmine.

Bokser

bokser pas na slici

bokser pas na slici

Bokseri su rasa srednje veličine koja je poznata po svom atletizmu i visokom nivou energije. Oni su prijateljski raspoloženi i razigrani psi koji su odlični saputnici za porodicu sa malom decom.

Bokseri su psi srednje veličine, obično težine između 22 i 32 kilograma. Veoma su aktivni i trebaće im dosta vežbanja da bi ostali srećni i zdravi. Svakodnevna šetnja i malo vremena za igru u dvorištu bi trebali biti dovoljni, ali oni vole uživati i u aktivnostima kao što su trčanje, planinarenje i igranje donošenja.

Hrt

hrt pas

hrt pasmina na slici

Hrtovi su velika rasa koja je poznata po svojoj brzini i atletizmu. Oni su nežni i ljubazni psi koji su odlični za domove koji imaju puno dece.

Hrtovi su velika rasa, obično teže između 22 i 36 kilograma. Veoma su brzi i zahtevaju mnogo vežbanja da bi ostali srećni i zdravi. Nisu pogodni za život u malim stanovima, ali se sasvim dobro snalaze u dvorištima sa puno prostora za trčanje i igru.

Sibirski Haski

sibirski haski pasmina

pasmina sibirskog haskija na slici

Sibirski haskiji su srednja do velika rasa koja je prvobitno bila uzgajana za sankanje i druge zimske sportove. Oni su veoma inteligentni i nezavisni psi kojima je potrebno mnogo vežbanja i treninga da bi ostali srećni i zdravi.

Sibirski haskiji su srednji do veliki psi, obično težine između 15 i 27 kilograma. Veoma su aktivni i trebaće im dosta vežbanja da bi ostali srećni i zdravi. Takođe su poznati po svojoj ljubavi prema kopanju, pa ako imate baštu u dvorištu, možda ćete morati da preduzmete korake da je zaštitite.

Više o sibirskom haskiju

Nemački ovčar

nemački ovčar pasmina

pasmina: nemački ovčar na slici

Nemački ovčari su velika rasa koja je poznata po svojoj inteligenciji, odanosti i zaštitnim instinktima. Veoma se lako obučavaju i odlično funkcionišu u porodicama.

Nemački ovčari su velika rasa, obično teže između 22 i 40 kilograma. Takođe su veoma inteligentni i zahtevaju mnogo mentalne stimulacije, tako da igre i igračke koje izazivaju njihov um mogu biti odličan način da budu srećni i zdravi.

Kao velika rasa, nemačkim ovčarima je potrebno mnogo vežbanja da bi ostali zdravi i srećni. Trebalo bi im dati najmanje 30-60 minuta intenzivnog vežbanja, kao što su trčanje, igranje donošenja ili odlazak u dugu šetnju, svakog dana. 

Mentalna stimulacija je takođe važna za ovu rasu, jer imaju visoku inteligenciju i lako im može dosaditi. Igre, treninzi i zagonetke mogu pomoći da njihov um ostane aktivan i angažovan.

Zdravlje

Nemački ovčari su takođe skloni određenim zdravstvenim problemima, kao što su displazija kukova i nadimanje, što može biti ozbiljno, pa čak i opasno po život. Redovne posete veterinaru i zdrava ishrana mogu pomoći u sprečavanju ili usporavanju ovih problema.

Buldog

buldog pasmina

pasmina: buldog na slici

Buldozi su prvobitno bili uzgajani za mamljenje bikova, okrutni i nehumani sport koji je uključivao sukobljavanje buldoga sa bikom. Međutim, kada je mamljenje bikova bilo zabranjeno sredinom 19. veka, buldozi su umesto toga uzgajani radi druženja i postali su popularni kućni ljubimci u Engleskoj i šire.

Buldozi su ljubazni i odani psi koji su odlični psi za porodicu. Takođe su veoma prilagodljivi i mogu se dobro snaći u različitim životnim situacijama, uključujući stanove i kuće sa malim dvorištima.

Skloni su gojaznosti i ne vole vrućinu

Međutim, buldozi nisu tako aktivni kao neke druge rase i mogu biti skloni gojaznosti ako im se ne daje dovoljno vežbanja i uravnotežena ishrana. Obično zahtevaju svakodnevnu šetnju i malo vremena za igru u dvorištu, ali ne bi trebalo da se previše naprežu ili izlažu ekstremnoj vrućini ili hladnoći. 

Zdravstveni Problemi

Buldozi su takođe skloni određenim zdravstvenim problemima, kao što su:

 • respiratorni problemi i kožne alergije, koje mogu biti pogoršane njihovim kratkim njuškama i borama.
 • Redovne posete veterinaru i dobre higijenske prakse, kao što je čišćenje njihovih bora i održavanje dobro održavanih, mogu pomoći u prevenciji i upravljanju ovim problemima.

Buldozi su rasa male do srednje veličine, obično težine između 18 i 22 kilograma. Nisu tako aktivne kao neke druge rase na ovoj listi tako da sa njima ne morate da provodite preterano puno vremena napolju.

Zaključak

Postoji mnogo pasmina koje su pogodne za život u dvorištu. Ove rase su obično aktivne, inteligentne i potrebno im je dosta vežbanja i mentalne stimulacije. Međutim, važno je zapamtiti da je svaki pas individua i da može imati jedinstvene potrebe i preferencije. 

Pre nego što nabavite psa, obavezno istražite i izaberite rasu koja dobro odgovara vašem načinu života i životnoj situaciji. Uz odgovarajuću negu i pažnju, dvorište može biti odlično mesto za vašeg psa da napreduje i uživa na otvorenom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *