Šuga kod pasa – Simptomi i lečenje

Od | 4 Oktobra, 2022

Šuga kod pasa, definiše se kao zarazna parazitska bolest koja nastaje kao posledica prisustva šugarac parazita na koži obolele životinje. U zavisnosti od vrste šugarac parazita, mogu se razlikovati ukupno tri različita oblika šuge, od kojih je svaki moguće prepoznati na osnovu simptoma kroz koje se manifestuje.

Konkretno, mogu se razlikovati:

 • Sarkoptes šuga
 • Otodektes šuga i
 • Notoedres šuga.

Svaki od navedena tri oblika šuge, znatno češće se javlja kod uličnih pasa koji su prepušteni lošim životnim uslovima, nego što je to slučaj kod udomljenih pasa kojima je obezbeđena adekvatna i redovna nega.

slika psa obolelog od šuge

slika psa obolelog od šuge

Kako se šuga prenosi?

Šuga se može preneti direktno i indirektno. Do direktnog prenošenja, dolazi kada pas dođe u direktan kontakt sa drugim već obolelim psom ili drugom obolelom životinjom, dok do indirektnog prenošenja dolazi onda kada pas dođe u kontakt sa predmetom sa kojim je u kontaktu predhodno već bio oboleli pas ili druga obolela životinja.

Šuga se prenosi i na ljude

Ono što je važno reći, jeste da se šuga sa psa može preneti i na čoveka. Zato, veoma je važno na vreme prepoznati njene simptome i lečiti psa. Ukoliko psa ne lečite, šuga neće prestati sama od sebe i može trajati čak i godinama.

O tome koji simptomi otkrivaju koji oblik šuge i kako se šuga leči, možete saznati kroz sadržaj teksta koji je pred vama.

suga kod pasa lecenje simptomi uzrok

slika: pas koji ima vidljive znakove bolesti šuge

Sarkoptes šuga (više na vikipediji)

“Sarcoptes scabiei var. canis”, je vrsta šugarac parazita koji uzrokuje nastanak Sarkoptes šuge. Ono što treba napomenuti, jeste da postoje muške i ženske jedinke ovog parazita i da se u zavisnosti od njihove prisutnosti i brojnosti na koži psa, razlikuju i simptomi bolesti. Konkretno, mužjaci ovih parazita, uglavnom se zadržavaju na površini kože životinje, dok ženke riju “kanale” kroz površinske slojeve kože i tu polažu jaja iz kojih se kasnije naknadno razvijaju novi šugarci.

Terapija

Zbog toga, terapiju lečenja ovog oblika šuge, potrebno je sprovoditi u dve etape koje su međusobno udaljene vremenskim periodom od 10 dana do dve nedelje. Taj vremenski period, dovoljan je da se paraziti izlegnu iz položenih jaja i da se uz pomoć terapije eliminišu sa kože zaražene životinje.

Simptomi kojima se manifestuje prisustvo Sarkoptes šuge:

 • Pojava crvenih čvorića na koži u regijama na kojima je ređa ili kraća dlaka, kao što su regija ušiju, regija oko očiju, regija njuške, regija sa unutrašnje strane butina, regija stomaka i regija grudi
 • Pojava crvenila kože na gore pomenutim regijama
 • Primetno pojačano i gotovo konstantno češanje psa
 • Pojava ogrebotina i povreda na koži koje nastaju kao posledica čestog ćešanja
 • Pojava ogrubelosti i suvoće kože na mestima zahvaćenim šugarcima
 • U pojedinim slučajevima, može se javiti i infekcija kože.

Terapija

Terapija koja se sprovodi u cilju lečenja Sarkoptes šuge, podrazumeva upotrebu skabicidnih sredstava, kao što su: diazinon, propoksur, hlordan, benzil benzoat ili lindan. Nabrojane i druge vrste skabicidnih sredstava, koriste se za kupanje psa, kao i za posipanje ili utrljavanje na kožu psa.

Važno je reći, da ovakvim sredstvima, treba tretirati ne samo obolelo psa, već i predmete sa kojima je oboleli pas bio ili je i dalje u kontaktu.

To je važno jer paraziti šugarci, imaju osobinu da mogu da prežive i do čak 20 dana u spoljašnjoj sredini.Upravo zato se i sprovodi dvokratna terapija lečenja psa.

Otodektes šuga (više na vet manual)

“Otodectes cynotis var. canis” je vrsta šugarac parazita koji uzrokuje nastanak Otodektes šuge. Ovaj oblik šuge, naziva se još i šuga ušiju, jer je karakterističan po tome što zahvata uglavnom regiju ušne školjke psa.

Šugarac paraziti koji uzrokuju ovaj oblik šuge, vidljivi su golim okom i to upravo unutar ušne školjke psa. Otodektes šuga je jedan od najčešće zastupljenih oblika šuge kod pasa, ali se kao i drugi oblici šuge može preneti i na druge životinje i na čoveka. Prenosi se direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženim psom ili sa predmetima sa kojima je u kontaktu bio zaraženi pas.

Simptomi kojima se manifestuje Otodektes šuga:

 • Uočljivo prisustvo parazita u ušnim školjkama psa
 • Razdražljivo ponašanje psa koje nastaje kao posledica neprestanog svraba u ušima
 • Pojačano do konstantno češanje psa
 • Pojava pojačanog lučenja cerumena u ušnim školjkama psa. Pritom, važno je naglasiti da lučene može biti toliko intezivno da cerumen povremeno curi iz ušiju psa. Boja cerumena postaje tamno braon boje, a njegova gustina varira od izrazito guste do proređene
 • Stalno trzanje i okretanje glave psa. Neretko se može dogoditi i to da pas trlja glavu o pod ili o predmete u pokušaju da se oslobodi osećaja nelagodnosti koji ima u ušima.

Terapija

Terapija protiv ovog oblika šuge, sprovodi se u dve etape koje treba da su vremenski udaljene od 10 do 14 dana. Ono što treba da predhodi terapiji, jeste veterinarski pregled, kao i odstranjivanje sadržaja viška cerumena iz ušnih školjki psa. U tom sadržaju, nalaze se i šugarci, pa je preporučljivo preduzeti adekvatnu zaštitu ruku (treba koristiti rukavice).

Nakon što ste očistili ušne školjke psa, treba započeti sa terapijom nekim skabicidnim sredstvom i to tako što ćete njime kupati psa ili ga posipati ili mazati.

Takođe, terapija može podrazumevati i ukapljavanje topikalnih antiparazitika direktno u ušne školjke psa. Od topikalnih antiparazitika, možete koristiti recimo 0.1% lindan ili amitraz u propilen glikolu. Tretman topikalnim antiparazitikom treba sprovoditi neprekidno oko 4 nedelje.

Notoedres šuga (više na veterinary-practice.com)

“Notoedres cati var. cati” je vrsta šugarac parazita koji izaziva pojavu Notoedres šuge. Ova vrsta šuge, nešto ređe se javlja kod pasa, a češća je kod mačaka i drugih životinja. Kao i svi drugi oblici šuge, može se preneti i na čoveka.

Simptomi kojima se manifestuje Notoedres šuga:

 • Pojava crvenila na koži u regiji glave i u regiji ušiju psa
 • Pojačano češanje psa
 • Razdražljivo ponašanje psa
 • Širenje crvenila kože sa regije glave i ušiju na regiju vrata, a zatim i na telo psa
 • Opadanje dlake
 • Ogrubelost kože psa
 • Pojava ogrebotina i rana koje nastaju kao posledica češanja psa.

Terapija

Terapija za lečenje ovog oblika šuge, sprovodi se na identičan način kao terapija za lečenje Sarkoptes šuge.

Više na Vikipediji:

Kategorija: Psi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *