Psi Mešanci: 10 Najboljih Za Vaš Dom

Od | 23 Februara, 2023

Poznato je da su psi lojalni saputnici i dragi članovi mnogih domaćinstava širom sveta. Kada razmišljate o dovođenju psa u svoj dom, odluka može biti teška jer je danas dostupno toliko puno rasa. Jedna popularna opcija koja je stekla popularnost poslednjih godina su psi mešovitih rasa (mešanci). Ovi psi su potomci dva različita rasna psa i mogu rezultirati jedinstvenom kombinacijom karakteristika.

Psi mešanci se često nazivaju dizajnerskim psima i mogu imati širok spektar osobina, uključujući veličinu, ličnost i tip dlake. Mnogi psi mešovitih rasa se uzgajaju namerno kako bi stvorili specifičnu kombinaciju osobina koje njihovi vlasnici žele. Dok neki mogu tvrditi da psima mešanih rasa nedostaje predvidljivost čistokrvnih pasa, drugi veruju da ih njihova jedinstvena kombinacija osobina čini odličnim izborom za vlasnike kućnih ljubimaca.

U ovom članku ćemo detaljnije pogledati neke od najboljih pasa mešanih rasa. Pokrićemo niz veličina i ličnosti, i razgovaraćemo o njihovim jedinstvenim karakteristikama, temperamentu i podobnosti kao porodičnim kućnim ljubimcima. Bez obzira da li ste prvi put vlasnik psa ili iskusni vlasnik kućnog ljubimca koji traži novi dodatak svojoj porodici, nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da pronađete savršenog psa mešanca za svoje domaćinstvo.

Labradudl

labradudl pasmina

slika: labradudl pasmina – odrasli pas

Popularni Labradudl – mešavina Labrador Retrivera i Pudle. Ova rasa je privukla mnoge svojom umiljatom prirodom i minimalnim linjanjem. Ovaj pametni, razigrani i savršeni porodični pas traži punu pažnju i posvećenost – i to kroz pravilan trening i dresuru, umerenu dnevnu aktivnost, redovno šišanje i naravno, puno ljubavi.

Labradudl ima dugačko, kovrdžavo krzno koje zahteva redovnu rutinu kada je održavanje u pitanju. Ukoliko se to zanemari vrlo lako može doći do stvaranja čvorova i ružnog krzna. Iako se rasa navodi kao hipoalergena, ne postoji pas koji je 100% hipoalergen. 

Ovi psi koji su poput plišanog mede mogu težiti između 22 i 34 kilograma, i dostići visinu oko 63cm u odraslom dobu. Kao i svi psi, imaju predispozicije za sledeće zdravstvene probleme:

  • Urođeni problemi sa očima se mogu pojaviti u obliku progresnije atrofije mrežnjače i glaukoma. To je nasledni poremećaj koji izaziva propadanje rožnjače. Sloja ćelija u oku osetljivom na svetlost koji može postepeno dovesti do slepila. Katarakte su česte kod pasa i uzrokuju zamućenje u očima koje može dovesti do gubitka vida.
  • Displazija kuka je uobičajeno stanje od kojeg pate psi velikih rasa. Ovo se dešava kada štene raste i kukovi se razvijaju abnormlano. Štenci pokazuju nelagodnost kroz smanjenu aktivnost ili poteškoće u skakanju ili penjanu uz stepenice.
  • Bolest srca je uobičajen problem za mnoge rase, i može biti uzrokovan osnovnim stanjima poput degeneracije srčanih zalistaka, nepravilnim radom i ritmom srca, i proširenom karidopatijom.

Kao što smo rekli, inteligentni, veoma energični Labradudl zahteva česte vežbe, pažnju i igru. Ove razigrane osobine čine ga vrhunskim članom svakog domaćinstva, uključujući i one koje imaju malu decu, druge pse pa čak i mačke.

Goldendoodle – Golden dudl

golden dudl pasmina

slika: golden dudl pasmina – odrasli pas

Prvi put uzgojen kao pas vodič kasnih 60-ih, Goldendoodle je mešavina zlatnog retrivera i pudlice i postao je popularan tek 90-ih. Od tada, ovi psi su veoma željeni saputnici koji su voljeni zbog svoje pametne ličnosti, strpljive prirode i zbog toga što se skoro uopšte ne linjanju.

Standardne veličine, talasastog krzna, ovaj ljupki pas teži između 23 i 40 kilograma, i dostiže visinu između 50 i 60 cm. Takođe postoji i manja rasa, Mini Goldendoodle. Sve zavisi od roditelja pudle, da li je standardna ili minijaturna pudla.

Goldendoodle je pametna, aktivna, i ljupka rasa. Veoma su poslušni i odlični za dresuru. Iako se veoma lepo slažu sa ostalim psima, mačkama i decom, skloni su ka problemu koji se zove separaciona anksioznost. Zato se vlasnici trebaju pobrinuti da njihov prijatelj ima dovoljno aktivnosti i igre u toku dana i da ih ne ostavljaju same na duže periode (više od 8 sati). 

Goldendoodle je generalno zdrava rasa koja živi 10-15 godina, ali su skloni nekim uobičajenim problemima kod pasa, kao što su displazija kuka, problemi sa srcem i vidom. Takođe zahtevaju redovno šišanje i četkanje kako bi njihovo talasasto krzno ostalo lepo. 

Cockapoo – koka pu

Cockapoo koka pu

Cockapoo, koka pu pasmina na slici – odrasli pas

Koker Španijel i Pudla su bili veoma popularni psi tokom 20. veka. Međutim, 60ih godina usled slučajnog parenja ove dve rase rodio se prvi Cockapoo. U zavisnosti od veličine roditelja poodle, Cockapoo dostiže visinu između 25 i 38 cm. Psi su veoma brzo osovjili srca ljudi. Vlasnici ove rase ih vole zbog njihove inteligencije, simpatične naravi i naravno, minimalnog linjanja. Danas je Cockapoo jedna od najpoželjnih rasa mešanaca.

Cockapoo je veoma miran dodatak Vašoj porodici. Oni su druželjubivi, veseli i uvek srećni kada provide vreme sa ljudima i ostalim ljubimcima. Upravo zbog ovakvog karaktera su odlični prijatelji deci. Njihova mirna narav znači da ne zahtevaju preteranu aktivnost svakodnevno. Dovoljno im je par šetnjica u toku dana, igra dobacivanja ili malo plivanja. Iako nisu zahtevni što se aktivnosit tiče, potrošićete mnogo enrergije i novca na održavanje njihovog krzna. 

Kao i prethodne i ova rasa je skolna uobičajenim zdravstvenim problemima kod pasa. Međutim, skloni su i gojaznosti. Treba ih hraniti uravnoteženom ishranom, izbegavati davati ostatke sa stola i preterane poslastice. Gojaznos kod pasa može smanjiti životni vek i povećati verovatnoću da će se razviti neka druga nepoželjna stanja poput visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega ili dijabetes. Ukoliko primetite da se Vaš pas počinje gojiti, konsultujte se sa veterinarom i prilagodite ishranu i aktivnost kako biste pomogli svom čupavom prijatelju. 

Puggle

puggle pagl pasmina

puggle “pagl” pasmina na slici – odrasli pas

Puggle je nastao ukrštanjem Mopsa i Bigla. Oni su mali do srednje veliki psi sa prijateljskom i ljubaznom ličnošću. Puggles se lako treniraju i veoma se lako integrišu u porodici. Odlični su sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Dolaze u različitim bojama i tipovima krzna, uključujući kratke i glatke. Poznati su po svojoj razigranoj i ljubaznim ličnošću i postali su sve popularniji u poslednjih nekoliko godina.

Puggle su veoma prilagodljivi i čine sjajne porodične ljubimce. Oni su društveni psi koji vole da budu u blizini ljudi i drugih kućnih ljubimaca, i vole pažnju i naklonost. Takođe su poznati po svojoj inteligenciji i lako se obučavaju, što ih čini odličnim izborom za vlasnike pasa koji su prvi put nabavili psa.

Puggles obično imaju kratku, glatku dlaku koju je lako održavati redovnim češljanjem. Dolaze u raznim bojama, uključujući žutu, crnu i crno-žutu. Oni se linjaju, ali ne preterano, tako da mogu biti dobar izbor za osobe sa alergijama.

Kao i svi psi, oni zahtevaju redovnu vežbu da bi ostali zdravi i srećni. Mnogo uživaju u šetnjama, igranju u dvorištu i drugim aktivnostima na otvorenom. Puggles takođe mogu biti skloni gojaznosti, tako da je važno pratiti njihovu ishranu i osigurati da imaju dovoljno vežbanja kako bi održali zdravu težinu.

Što se tiče zdravlja, Puggle se generalno smatra zdravom rasom. Međutim, oni mogu biti skloni nekim zdravstvenim problemima koji su uobičajeni i kod Mopsa i kod Biglova, kao što su:

  • displazija kuka
  • problemi sa očima
  • respiratorni problemi.

Corgipoo – korgi pu

Corgipoo, korgi pu

korgi pu – Corgipoo – na slici

Corgipoo je nastao ukrštanjem korgija i pudla. Oni su mali do srednje veliki psi sa prijateljskom i ljubaznom ličnošću. Corgipoo-a je lako obučiti i pravi su sjajni mali kućni ljubimci. Odlični su sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Dolaze u različitim bojama i tipovima krzna, uključujući kovrdžavu, talasastu i ravnu dlaku. Poznati su po svojoj razigranom i otvorenom osobnosti i postali su sve popularniji u poslednjih nekoliko godina.

Kao i svim ostalim psima, i njima je potrebna redovna vežba da bi ostali zdravi i srećni. Uživaju u šetnjama, igranju u dvorištu i drugim aktivnostima na otvorenom. Corgipoo takođe može biti sklon gojaznosti, tako da je važno pratiti njihovu ishranu i osigurati im fizičku aktivnost.

Aussiedoodle – Ozi dudl

Aussiedoodle

ozi dudl (Aussiedoodle) na slici – odrasli pas

Ponekad ih zovemo Aussiepoo, ova rasa je mešavina Australijskog ovčara i Pudle. Veoma harizmatičan i pre svega pufnast pas! Odgajivači su počeli da ih pare oko 90ih. U odraslom dobu minijaturni Ausiedoodle, od roditelja minijaturne pudle može težiti do 13 kg, a standardni Ausiedoodle do 32 kg. 

Kao i njihove roditeljske rase, Aussiedoodle mogu biti širokog spektra boja, od tamno crne do blue merle. Iako su pudle veoma popularne zbog minimalnog linjanja, ova rasa se umereno linja. Veoma su inteligentni, i veoma druželjubivi sa svim koga upoznaju.

Zahtevaju mnogo aktivnosti, igranja i duge, duge šetnje svakog dana, posebno ako su slični svom roditelju, Australijskom ovčaru. Njihove omiljene aktivnosti uključuju igre dobacivanja, trčanje i plivanje. Treba im najmanje sat vremena kretanja svakog dana. 

Zdravlje psa često zavisi od uzgoja, tako da budući roditelji kućnih ljubimaca koji žele da kupe od uzgajivača Aussiedoodlea moraju da obrate posebnu pažnju i pronađu etičkog odgajivača koji nadgleda zdravlje svojih pasa.

  • Bolesti štitaste žlezde – Najčešće genetsko stanje kod australijskih ovčara je bolest štitne žlezde. Autoimuni tiroiditis je najčešći uzrok hipotireoze kod pasa. Uobičajeni simptomi uključuju neobjašnjivo povećanje telesne težine, probleme sa kožom i ponašanje koje traži toplotu. Na sreću, bolest se može lečiti jeftinim i lako dostupnim lekovima.
  • Jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji pogađaju pudlice je lojni adenitis, vrsta inflamatorne bolesti kože. Poremećaj izaziva upalu žlezda koje podmazuju kožu i krzno, uzrokujući ljuštenje i gubitak dlake. Ne postoji lek za lojni adenitis, ali simptomi se mogu kontrolisati rutinskim kupanjem i mastima.
  • Displazija zglobova – Kao i mnoge srednje i velike rase pasa, Aussiedoodle može biti pogođen displazijom kuka i displazijom lakta. Displazija je uzrokovana deformisanim zglobom. Ovo može izazvati bol i, ako se ne leči, artritis. Blagi slučajevi se mogu lečiti vežbanjem, zdravom ishranom i održavanjem zdrave težine. Međutim, teži slučajevi displazije mogu zahtevati operaciju.
  • Nadimanje – Velike rase sa dubokim grudima poput pudlica su predisponirane za nadimanje. Ako se ovo razvije u stanje gde se stomak psa puni vazduhom i uvija – to može biti fatalno. Kao i njihov roditelj pudla, standardni Aussiedoodle može biti predisponirani na nadimanje.

Sheepadoodle – Šepard dudl

Sheepadoodle - šepard dudl

Pufnasti, pametni i isto tako slatke prirode kao što izgledaju, Sheepadoodle su mešanaci staroengleskih ovčara i pudla. Iako nisu toliko rasprostranjeni kao njihov ukršteni rođak, Goldendoodle, ova dizajnerska mešavina postaje sve popularnija kao porodični kućni ljubimci zahvaljujući njihovim ljubaznim ličnostima i verovatnoći da se kaputi malo osipaju. U stvari, ove iste osobine su ih učinile sve rasprostranjenijim odabirom pasa za terapiju i životinja za emocionalnu podršku.

Kao i kod bilo koje hibridne rase pasa, veličina i izgled Sheepadoodle nemaju posebne zahteve koje treba ispuniti kao čistokrvni pas. Međutim, njihova krzna najčešće dolaze u crno-belom uzorku i, sa tim poreklom od starog engleskog ovčara, odrasli Sheepadoodles su obično na većoj strani 40-55 cm i 60-38 kilograma, iako mogu biti veći ili manji.

Sheepadoodle se uzgaja da stvori psa sa svime što ljudi vole kod obe roditeljske rase. Ovo dovodi do pametnog, razigranog psa punog ljubavi koji se pokazao kao dragi član porodice. 

Sheepadoodle su obično budu zdrava rasa sa životnim vekom od 12-15 godina. Ali postoje neka zdravstvena stanja koja se javljaju kod obe roditeljske rase, čak i ako odgajivači ovčara preduzmu sve moguće mere predostrožnosti. To su ubočajeni problemi poput displazije kukova, problema sa vidom i očima i nadimanje.

Cockapin

Cockapin

Cockapin pasmina na slici

Cockapin je ukrštanje koker španijela i minijaturnog pinčera. Ova mešavina je poznata po tome što je mala. Imaju prijateljsku i živahnu ličnost i veoma su prilagodljivi, što ih čini odličnim kućnim ljubimcima za stanovnike stanova ili porodice sa malom decom.

Cockapins su veoma inteligentni i laki za obuku, ali ponekad mogu biti tvrdoglavi. Oni vole pažnju i mogu biti veoma ljubazni prema svojim vlasnicima. Takođe su odlični psi čuvari i upozoriće svoje vlasnike na svaku uočenu opasnost ili uljeze. Ova mešavina obično ima dužu dlaku koja zahteva redovnu negu da bi izgledala najbolje.

Beaglier

Beaglier pasmina

Beaglier pasmina na slici

Beaglier je ukrštanje Bigla i Kavalir King Čarls španijela. Oni su mali do srednje veliki psi sa prijateljskom i ljubaznom ličnošću. Beaglieri su inteligentni, laki za obuku i odlični sa decom. Imaju dobar njuh i dobri su u lovu i praćenju. Dolaze u različitim bojama i tipovima kaputa, uključujući kratke i glatke.

Chiveenie

Chiveenie pasmina

Chiveenie pasmina

Chiveenie je ukrštanje čivave i jazavčara. Oni su mali psi sa velikom ličnošću. Poznati su po svom živahnom i prijateljskom ponašanju i odlični su kućni ljubimci za porodice sa decom. Chiveenie su veoma inteligentni i laki za obuku, ali ponekad mogu biti tvrdoglavi. 

Oni imaju tendenciju da se snažno vežu za svoje vlasnike i mogu biti veoma lojalni i zaštitnički nastrojeni. Zbog svoje male veličine, pogodnije su za život u zatvorenom prostoru i ne zahtevaju puno vežbanja. Takođe imaju kratku, glatku dlaku koja zahteva minimalnu negu.

Chiveenie su inteligentni, laki za obuku i odlični sa decom. Imaju dobar njuh i dobri su u lovu i praćenju. Dolaze u različitim bojama i tipovima kaputa, uključujući kratke i glatke.

Jorkipoo

Jorkipoo pasmina

Jorkipoo pasmina – odrasli pas na slici

Jorkipoo je ukrštanje jorkširskog terijera i pudlice. Oni su mali psi sa prijateljskom i ljubaznom ličnošću. Jorkipovi su inteligentni, laki za dresuru i odlični sa decom. Dolaze u različitim bojama i tipovima kaputa, uključujući kovrdžavu, talasastu i ravnu.

Maltipoo

Jorkipoo pasmina

Jorkipoo pasmina na slici

Maltipoo je ukrštanje maltezera i pudlice. Oni su mali psi prijateljske i ljubazne ličnosti. Veoma su prilagodljivi i odlični su kućni ljubimci za porodice sa decom ili pojedince koji žive u stanovima.

Maltipoi su veoma inteligentni i laki za obuku, što ih čini odličnim izborom za vlasnike pasa koji prvi put dolaze. Poznati su po tome što su razigrani i energični, a potrebna im je redovna vežba da bi ostali zdravi i srećni. 

Maltipoi su takođe veoma ljubazni i snažno se vezuju za svoje vlasnike, što ih čini odličnim psima u krilu. Imaju kovrdžavu dlaku koja se slabo osipa koja zahteva redovno negu da bi se sprečilo omatanje i zapetljavanje.

Zaključak

Mešanci mogu biti fantastični kućni ljubimci iz raznih razloga. Oni nude jedinstven spoj osobina i ličnosti koji ih mogu učiniti odličnim za skoro svako domaćinstvo. Dok psi mešovitih rasa možda nemaju istu predvidljivost kao čistokrvni psi, oni često imaju manje zdravstvenih problema i obično imaju duži životni vek. Pored toga, mnogi psi mešovitih rasa se namerno uzgajaju kako bi se smanjio rizik od određenih zdravstvenih problema, što ih čini zdravijom opcijom u celini.

Kada razmišljate o dovođenju psa mešovite rase u svoj dom, važno je zapamtiti da je svaki pas individua i da se njihovo ponašanje i temperament mogu razlikovati. Od ključne je važnosti da istražite, pronađete uglednog odgajivača ili spasilačku organizaciju i osigurate da pas koji odaberete odgovara vašem životnom stilu i porodici. Odgovarajuća obuka, socijalizacija i redovna vežba takođe su od suštinskog značaja da bi se osiguralo da vaš pas odraste i bude srećan i dobro vaspitan član vašeg domaćinstva.

Na kraju, odluka da dovedete psa mešanca u svoj dom je lična i treba je pažljivo razmotriti. Međutim, ako tražite lojalnog, ljubavnog saputnika koji nudi jedinstvenu kombinaciju osobina i ličnosti, pas mešovite rase može biti savršen za vas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *