Irski Terijer – Osobine, Zdravlje, Nega, Cena, Životni Vek

Od | 29 Septembra, 2022

Irski terijer je veoma prijatnog izgleda i veoma brzo će vam osvojiti srce. Igra i smeh postaće vaši saputnici, i vaš svaki dan biće vedar. Ako ste spremni da život promenite i u njega unesete igru i zabavu, onda što pre nabavite Irškog terijera.

Irski Terijer je:

  • Veran
  • umiljat
  • privržen pas

U daljem tekstu saznajte nešto više o njegovim osobinama, karakteru kao i o tome kako da gajite i pazite ovu rasu pasa.

Slika odraslog irškog terijera

Slika odraslog irskog terijera

Poreklo i istorija Irskog terijera

Kako i sam naziv kaže, potiče iz Irske. Uzgajao se prevashodno za čuvanje imanja, tako da je ova rasa pasa pripadala zemljoradnicima i poljoprivrednicima, odnočno običnim seljanima. Plemići ga nisu uzgajali.

On je ipak bio od velike koristi seljanima, jer je, kako dvorište tako i posed, štitio od raznih štetočina. Takodje, bio je veran pratioc i u lovu. Spreman i odvažan, oduvek.

Kada su Irski emigranti morali da predju na drugi kontinent, ovu rasu pasa poneli su sa sobom. Tako je kasnije postala veoma poznata i u Velikoj Britaniji, gde su ga koristili kao kurira u I Svetskom ratu. U ostalim državama je slabije zastupljen, pa je zbog toga malo skuplji i pripada atraktivnoj rasi.

Karakter i osobine Irskog terijera

Kao što smo već ukratko opisali Irskog terijera, ponovićemo da je veoma veran i privržen, da je prema vlasniku izuzetno dobar i jako umiljat. Medjutim, kada je u pitanju osoba koju ne poznaje, neprijateljski je nastrojen i spreman je na borbu. Naročito ukoliko oseti neprijatnosti od strane te osobe.

Tako da, ako želite psa koji je veran a pritom odličan čuvar, Irški terijer je pravi izbor!

Odlično se slaže sa decom

Takodje, ukoliko želite psa koji će biti odličan prijatelj vašem detetu, ili deci, odaberite Irškog terijera jer se on sa njima odlično slaže. Pun je energije, veseo i razigran, tako da može da isprati dečiju hiperaktivnost.

Netolerantan ukoliko imate više ljubimaca

E, problem je kada pored njega imate još jednog ili više ljubimaca. Tada se javlja njegova lošija strana, i postaje potpuno netolerantan. Sebičan je i želi svu ljubav samo za sebe, tako da je drugi ljubimac u toj priči suvišan. Naročito ne voli mačke, tako da, dobro razmislite. Jedini način jeste da ga uzmete dok je baš mali pa da se adaptira postepeno, ali ni to nije garancija.

Dakle, pošto je sebičan, očekuje da mu posvetite dovoljno pažnje. Odnosno puno. Voli igru i zabavu, voli maženje i voli akrobacije, tako da morate da se potrudite i budete mu adekvatan vodič. Izmišljajte stalno nove igre, i stalno ga šetajte drugom stazom jer ima neumoljivu potrebu ua istraživanjem.

Svaki vaš dan, Irški terijer učiniće posebnim, učiniće lepšim i srećnijim. Ovaj pas je pravo bogatstvo!

Izgled, nega i zdravlje Irskog terijera

Irški terijer spada u pse srednje veličine, odnosno, može da dostigne visinu od 45 centimetara, i težinu od 12 kilograma. Graciozan je pas, jer je njegova gradja gipka.

Dlaka: Nega i četkanje

Ima kratku dlaku, oštru i pomalo kovrdžavu. Zbog toga se preporučuje redovno češljanje, kako se dlaka ne bi mrsila i izgledala ružno. Ukoliko ga držite u stanu, četkanje će biti obavezno svakodnevno, kako biste skidali suvišne dlake i tako sprečili da one opadaju po stanu. Kupanje se ne preporučuje često, već samo po potrebi, kada se isprlja ili jednom u mesec dana.

Bitno je da ga pre kupanja dobro očetkate, jer, ako se dlake umrse i potom pokvase kasnije će biti izuzetno teško očešljati ih, u većini slučajeva nemoguće.

Boja dlake

Uglavnom je braon i smedje boje. Mogu se javiti i narandžaste šare. Oblik glave je duguljast, sa takozvanom bradom, i obrvama. To ih i čini veoma lepim psima. Dlaka im je tanja, a najdeblja na nogama, rep im je takodje tanak, oči su im tamne i sitne. Nosić im je takodje taman, tako da se lepo slaže sa očima, koje krase njegovu svetlo braon boju dlake, i prave savršen konstrast.

Dugovečna je rasa

S obzirom da je ova rasa pasa dugovečna, tačnije, njihov životni vek dostiže i 15 godina, to bi značilo da su izuzetno zdravi. Naravno, ukoliko vodite računa o njegovom zdravlju na pravilan način.

Može biti u stanu ali je po genima vanjski pas lovac

Vodite ga u redovne šetnje, ukoliko ga držite u stanu. Medjutim, on se uglavnom čuva kao spoljni pas, jer je teritorijalac i voli da čuva i bude u pripravnosti. Kuća ograničava njegovu pravu prirodu. Tako da, ukoliko želite da on zaista bude srećan, obezbedite mu dovoljno prostora napolju, tako da može da šeta i istražuje čitav dan.

Slika riđavog Irškog terijera

Slika riđavog Irskog terijera

Ishrana je veoma bitna, kako kod bilo koje druge rase, tako i kod njih. Od malena ih navikavajte da jedu domaću hranu, ali ima takodje uvrstite i granule koje su dobre za njihove kosti i zube. Meso je veoma bitno u prehrani, jer su oni mesožderi, i potrebno je da ga redovno konzumira jer će na taj način očuvati zdravlje.

Ne smeju da jedu slatko

Ono što ne smeju jesti jesu slatkiši, ali obične slatkiše možete zameniti slatkišima za pse pa tako udovoljiti svom psu. To je odličan način i da se pas dresira.

Dresura Irskog terijera

Dresura Irškog terijera nije laka, iz razloga što je on hiperaktivan pas i veoma mu brzo dosade jednolične stvari. S toga je potrebno da stalno izmišljate nove igre kako biste mu zaokupirali pažnju, i tako kvalitetno provedete vreme zajedno.

Osim slatkiša koji su idealni za dresiranje, poslužiće i igračke, tačnije loptice koje oni obožavaju. Kada posluša nagradite ga slatkišem ili lopticom, i on će ubrzo postati poslušan. Ali, može biti i tvrdoglav, tako da je strpljenje na prvom mestu kada je u pitanju dresura Irškog terijera.

Cena Irskog terijera

Nažalost, ova rasa pasa nije zastupljena u našim krajevima, s toga ih je malo teže naći. Ipak, moguće je nabaviti ih preko interneta. Tačna cena se ne zna, odnosno, zavisi od prodavca do prodavca, i uglavnom na oglasima ne postavljaju cene, tako da vam to ostavlja prostor za pregovore.

Ipak, nije mala suma u pitanju, naročito ako su rasni i ako potiču iz dobre porodice. Svakako, kupovinom ovog psa dobićete savršenog ljubimca.

Računa vodite o tome od koga ih uzimate, u kakvim je uslovima odgajan i od kakvih je roditelja, jer geni itekako mogu uticati na njegov narav i osobine.

Zanimljivosti

Nešto što se karakteriše kao zanimljivost za ovu rasu, jeste to da mnogo laju. Glasno i često, što ume veoma da iritira. To je zbog toga što žele da upozore vlasnika na najmanju opasnost, pa zbog toga laju na sve i svakoga. To se lako može rešiti dresurom od malena, tako da ga naučite da nije potrebno da laje uvek već kada je to potrebno.

Za kraj

Potrudili smo se da vam prikažemo Irškog terijera na pravi način, da iznesemo sve njegove mane i vrline, tako da znate sa kim imate posla. Verovatno ste shvatili da je ova rasa pasa zaista veoma dobra, i pogodna, kako za porodične ljude tako i za samce.

Porodica će biti bezbedna, dobiće vernog čuvara i zabavu za decu, tako da svi budu na dobitku. Samci će, pak, dobiti pravog prijatelja, tako da se nikada ne osete istinski samim i depresivnim.

Irški terijer ume samo da izmami osmeh i najlepše emocije, tako da je život sa njim pravi blagoslov. Svaki dan ispuni smehom i zabavom, i tu jednostavno mesta depresiji nema.

Sada ostaje samo da razmislite, i odlučite da li je ova rasa za vas, da li možete da im posvetite dovoljno vremena i pažnje, dovoljno ljubavi i nege. Zauzvrat dobićete njihovu neizmernu ljubav, i kao što već rekosmo, veliku količinu zabave i smeha.

Korisni linkovi: irski terijer vikipedija, američki Kenel klub

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *