Kovrdžavi Bišon – Karakter, Nega, Poreklo, Zdravlje, Cena

Od | 29 Septembra, 2022
Životni vek: 12 - 21 godine

Boja: beli, bela & krem, boja breskve

Hipoalergen: relativno hipoalergen

Poreklo: Tenerife, Evropa

Temperament: nežan, vaspitan, osetljiv, razigran i privržen

Težina: 3 - 5 kg

Visina: 23 – 28 cm

Kovrdžavi bišon je pas koji će vas već na prvi pogled osvojiti. Podseća na plišanu igračku, tako mekan, kovrdžav i umiljat, osvoja srca mnogih.

Ukoliko ste spremni da pored sebe imate nekoga ko će vaš svaki dan obasipati pozitivnom energijom, onda nabavite Kovrdžavog bišona i uživajte!

U nastavku teksta pročitajte nešto više o ovoj rasi – o njegovim osobinama, karakteru, zdravlju, nezi, kao  i to gde i po kojoj ga ceni nabaviti.

Predeivno ošišan za izložbu: Kovrdžavi bišon

Predeivno ošišan za izložbu: Kovrdžavi bišon

Poreklo i istorija Kovrdžavog bišona

Sama rasa Bišon nastala je ukrštanjem rasa Španijela i Pudle, otprilike u 15. veku. Kasnije su od ukrštanja Bišona nastale četiri nove rase: Bišon Tenerife, Maltezer, Havanezer i Bolonjezer. Od rase Bišon Tenerife nastao je i današnji Kovrdžavi bišon.

Od samog nastanka ove rase ona je veoma brzo postala popularna, a najviše u Evropi. Italijani su bili oduševljeni, a ni Francuzi i Španjolci nisu ostali ravnodušni. Lik ovih pasa poslužio je za mnoga umetnička dela, a najpoznatije je naslikao Francisko de Goja. Takodje, bio je i ljubimac kralja Fransoa I. Pojavom ove rase, ostale rase su ostale daleko iza. Potisnuo je čak i tada najpopularniju Pudlicu.

Nakon njihove ogromne popularnosti, doživeli su krah kada su počeli, krajem 19. veka, da se koriste za jeftine ulične zabave i cirkuse. Medjutim, njihova inteligencija i elegancija nije mogla ostati nezapažena, pa su već početkom 20. veka ponovo počeli da se uzgajaju za kulturne potrebe, a kasnije i kao kućni ljubimci. Danas je Kovrdžavi bišon veoma popularan širom sveta i smatra se za jednu od najlepših rasa.

Osobine i karakter Kovrdžavog bišona

Razigran i vedar pas, veoma inteligentan i poslušan – sve je to ovaj slatki Bišon. Ova rasa spada u visoko inteligentne, što znači da dresiranje neće biti nimalo teško, ali je bitno da se to sprovede dok još nisu potpuno sazreli. S obzirom da je niskog rasta, ima potrebu za dominacijom i željom za dokazivanje, pa je zbog toga neophodno da se od samog starta radi sa njim.

Ukoliko to ispoštujete, dobićete najposlušnijeg psa na svetu. To je zbog toga što oni izuzetno poštuju i cene vlasnika, tačnije, osobe koju su im posvećene i koje im pružaju dovoljno pažnje. Poželeće da vam uzvrati tu ljubav, i to će raditi svakodnevno, tako što će biti poslušan, vedar i razigran. Vaš će svaki dan činiti zabavnim, tako što će skakutati oko vas, prevrtati se, lizati vam lice, i slično.

Ipak, ako ne ispoštujete to, Bišon može postati agresivan i sklon nepoštovanju, kako vas tako i ostalih osoba. Generalno, ova rasa nije sklona tome, ali samo ukoliko joj se posvetite, a ako je zapostavite može doći do pojave neželjenih osobina.

Veran i prvivržen porodici

Važno je znati da je ova rasa jako privržena porodici, i da će želeti da ide svuda sa vama. Ali, baš gde god da krenete. Veran je pratilac i želi da bude siguran da je sa vama sve u redu gde god da se nalazite. Iz tog razloga odvajanje na duže vreme nije preporučljivo, zbog toga što je Bišon sklon depresiji i anksioznosti ukoliko duži period ostane sam i oseti se odbačeno.

Potrebno je da mu obezbedite dovoljno vremena za igru i zabavu, za maženje i negovanje. Ako želite da  otputujete negde, najbolje bi bilo da ga povedete, a to ne bi trebalo da predstavlja problem jer je mali i poslušan, i neće praviti nikakav nered.

kovrdžavi bišon

Slika odraslog kovrdžavog bišona

Ukoliko, pak, ne možete da ga vodite sa sobom, ili imate previše obaveza u toku dana, obezbedite mu osobu koja će biti tu za njega i sve njegove potrebe u toku dana, još jednog drugara ili dovoljno igračaka koje će mu okupirati pažnju dok niste tu.

Zbog njegovog nežnog i dobrog temperamenta odlično se slaže sa svima, nije agresivan i zbog toga je odličan ukoliko u kući ili stanu imate decu ili druge ljubimce. On će se vrlo lako sprijateljiti i biće srećan što ima drugare. Prema nepoznatim osobama je takodje veoma nežan, što ga ne čini dobrim čuvarem. Ali je svakako čuvar ljubavi i nežnosti, i to će širiti gde god da se pojavi, što je njegova najveća vrlina i zbog čega je obožavan!

Kovrdžavi bišon je rasa koja se isključivo gaji u stanu ili kući, i nikako se ne preporučuje da bude napolju. Najviše zbog temperamenta, zbog toga što mogu da ga napadnu veće i opasnije životinje od kojih on neće umeti da se odbrani. Takodje i zbog njegovog nežnog izgleda koji može biti uveliko narušen ako se nega zapostavi. Zbog toga, ako planirate da nabavite ovu rasu, imajte u vidu da su oni isključivo kućni psi.

Druga mogućnost jeste da mu napravite mini kućicu u dvorištu, sa većim prostorom za boravak i za izlazak ispred. Ali, ni u takvim situacijama ga ne smete zapostaviti, već naprotiv, tada mnogo više morate voditi računa o njegovoj bezbednosti, nezi, kao i o tome da se ne oseti zatvoreno i odbačeno.

Pre nabavke ovog psa dobro razmislite o prostoru i mogućnosti boravka.

Izgled, nega i zdravlje Kovrdžavog bišona

Bišon spada u male rase, sa visinom od svega:

  • 20-30 centimetara
  • težinom od 5-10 kilograma

Glava im je mala, okruglastog oblika, sa upečatljivim crnim bademastim očima i crnim malim nosem. Uši su im spuštene, male, i gotovo se spajaju sa glavom. Noge su im kratke, a repić je srednje dužine. Iako im je telo malo snažno je i mišićavo.

Dlaka im je izuzetno gusta i kovrdžava, a može biti bele, crne i boja kajsije. Najčešće se mogu sresti oni sa belom bojom dlake, i oni su napopularniji. Zbog gustine dlake obavezno je redovno češljanje. U suprotnom će se dlaka zamrsiti i ućebati, što ne izgleda nimalo lepo a ume biti veoma bolno za njih. Ispod ućebane dlake mogu se javiti rane koje se neadekvatnom negom mogu veoma iziritirati i napraviti problem.

Skraćivanje dlake je takodje bitno, jer je lakše održavati manju dlaku, ali nije potrebno potpuno šišanje jer onda Bišon gubi na izgledu. Takodje, možete mu praviti razne frizure zbog njegove guste dlake koja se može veoma lako oblikovati.

Možete mu, na primer, ostaviti čupavu glavu i noge a ostalo ošišati na kratko, ostaviti samo čupave noge, glavu ili samo čupav rep. O tome se možete posavetovati sa frizerom koji je stručan, a mogu se naći i brojni katalozi sa slikama Bišona.

Osim redovnog češljanja, koje se preporučuje najmanje dva puta nedeljno, preporučuje se i kupanje dva puta mesečno radi kompletnog održavanja dlake.

Naročito ako ga često izvodite u šetnju jer onda pokupi prašinu i prljavštinu betona i asfalta. Na njegovoj nežno beloj dlaci, lako se primeti sve što je višak.

Razigrani bišon se igra u snegu

Razigrani bišon se igra u snegu

Takodje, ukoliko ga često puštate po travi može pokupiti krpelje i buve, koje je kasnije gotovo nemoguće izvući iz guste i debele dlake. Zbog toga je bitno da ga redovno tretirate sredstvima protiv buva i krpelja. Ukoliko ipak dodje do pojave buva moraćete skroz da ga ošišate i očistite od buva kompletno. Vodite računa i oko izbora sredstava, nemojte stavljati nešto što je prejako, jer to može uništiti njegovu dlaku u korenu.

Ova rasa se ne linja, ali samo ako se češlja, jer kada mrtva dlaka otpada ostaje na površini i kasnije spada i ostaju dlake za njim. To je još jedan razlog zbog kojeg ga morate redovno češljati.

Zahtevnija nega nego kod drugih rasa

*Napomenućemo da je nega ovog psa zahtevna, zbog njegove dlake koja je sklona mršenju, naročito oko ušiju, nogu i brade. Pre kupanja je takodje nephodno detaljno češljanje, jer kada se neki čvor pokvasi postaje čvrći i neće biti drugog izbora nego potpunog šišanja.Razmislite da li imate vremena i mogućnosti za negu ovog psa.

Kovrdžavi bišon nije sklon bolestima, i spada u zdravije rase pasa. To dokazuje činjenica da mogu živeti čak i do 20 godina. Jedino na šta bi trebalo obratiti pažnju jesu oči, koje često suze i moraju se brisati redovno kako ne bi došlo do slabljenja vida i pojave katarakte u najgorem slučaju.

Osim toga, podrazumeva se redovna fizička aktivnost.S obzirom da je malen, nije nužno izvodjenje u dvorište tako često, ali se svakako preporučuju šetnje makar jednom nedeljno. Samo trčkaranje po kući za igračkama ili lopticama održaće njegovu kondiciju. Samo mu nemojte dozvoliti da leškari po ceo dan, jer će se onda ulenjiti i postaće gojazan. Za njegovu aktivnost deca će dobro doći, jer su istog živahnog duha i odlično će pokretati jedno drugo.

Što se tiče ishrane, takodje treba voditi računa, male rase ne bi trebalo da jedu više od jednom dnevno kada su odrasle, takodje zbog gojaznosti. Potrebno je, kako redovnim fizičkim aktivnostima, tako i redovnom i pravilnom ishranom, sprečiti nastanke viška kilograma i time odredjene bolesti. Redovno mu dajte sve što je njima, kao mesožderima, potrebno da bi digestivni trakt, srce i kosti ostali zdravi.

Parenje Kovrdžavog bišona

Ova rasa postaje polno zrela sa 8 meseci, što znači da tada prvi put može da se razmnožava. Ipak, to se u velikom broju slučajeva ne preporučuje, jer tada još uvek nije emocionalno i fizički sazrela. Zbog toga se preoporučuje da se prvo parenje preskoči, i da se ženka Bišona pari tek sa napunjenih godinu dana i više. S obzirom da su nežne prirode, biće i dobre majke, brižne i pažljive. Kada dodje do tog čina budite joj uvek na usluzi i pomno pratite odrastanje mališana.

kovrdžavi bišon

kovrdžavi bišon desno

Najbitnije je da je pre nego što se pari, odvedete kod pouzadnog veterinara koji će odrediti da li je ona spremna za parenje ili ne. Još bitnija stvar je odrediti pouzdanu rasu za razmnožavanje. Najbolje bi bilo da je parite takodje sa Kovrdžavim bišonom, ili sličnim rasama. Tako ćete kontrolisati razmnožavanje i budići psi će takodje biti iste nežne prirode.

Ukoliko se neobavezno pari sa psom koji nije ispitan, može doći do prenošenja zaraznih bolesti kao i do drugačijeg temperamenta mladunaca. Ako ne želite da razmnožavate Bišone, onda je sterilizacija najbolji i najbezbedniji način. Kada ženka ima teranje a ne pari se, to može izazvati razne bolesti reproduktivnih organa. S toga, vodite računa.

Cena Kovrdžavog bišona

Ako ste se odlučili, nakon svih reči hvale o ovoj slatkoj rasi, da je kupite, budite pažljivi. Veoma je bitno da procenite da li je rasa Kovrdžavog bišona čistokrvna, to jest da li je mešanac ili ne.

Čistokrvni Kovrdžavi bišon koštaće najmanje 200 eura, što jeste malo skuplje, ali se svakako isplati, jer ono što će ovaj pas doneti u vaš život ništa ne može da zameni.

Još nekoliko zanimljivih rečenica…

Kovrdžavi bišoni su rase koje najčešće možete sresti na takmičenjima. Primetićete njihov graciozan izgled, podignutu glavu, urednu dlaku koja je ošišana tačno 7 centimetara, i ispravan stav. Najčešće se mogu sresti lavlje frizure, koje je pogodno napraviti na ovom psu, zbog njihove bujne dlake.

Ova rasa pasa je zaista pogodna za sve, kako za gracioznost i ozbiljna takmičenja, tako i za svakodnevne zabavne avanture.

Razmislite koliko vremena možete odvojiti za negovanje ovog psa, za dovoljno ljubavi i pažnje, za igranje i zabavu. Ukoliko niste spremni na sve to, onda bi bilo najbolje da kupovinu ove rase ostavite za neki drugi put.

Veoma je bitno da mu se posvetite u potpunosti, baš kao i malom detetu, jer su istog karaktera. Zahtevaju pažnju, istraživanje, zabavu, kao i nestašluke.

Sa druge strane, ako se osećate usamljeno, zapostavljeno ili depresivno, ovaj pas će biti vaše pravo osveženje. Uz njega će vam svaki dan biti ispunjen osmehom, igrom i zabavom, što će vašem telu dati do znanja da ima za šta da živi i da se bori.

Pozitivno utiče na ljude koji pate od traume ili depresije

Naučno je dokazano da ova rasa pasa izuzetno pozitivno utiče na sve osobe koje su proživele odredjene trauma, imaju poteškoća u životu ili se suočavaju sa teškim depresijama i bolestima.

To je još jedan dokaz da je upravo Kovrdžavi bišon pravi božiji dar. U tako malom stvorenju stale su sve vrline ovog sveta. Inteligencija, vedrina, pozitivna energija, razigranost, želja za istraživanjem, nežnost, brižljivost, privrženost i odanost.

Korisni linkovi: Više o bišonu na vikipediji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *