Čivava – Poreklo, Karakter, Nega, Zdravlje, Cena

Od | 29 Septembra, 2022
Životni vek: 12 - 20 godina

Boja: crna, bela, mešana, čokoladna, krem, zlatna

Hipoalergen: NE

Poreklo: Meksiko

Temperament: posvećen, živahan, na oprezu, agresivan, brz, hrabar

Težina: 1.8 - 2.7 (odrasli)

Visina: 15 - 23 cm

Najmanji, a po mišljenju mnogih, i najsladji pas na svetu! U ovom tekstu govorićemo nešto više o Čivavi, malom kučetu koje podseća na igračku, a nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Svi oni koji imaju Čivavu kao ljubimca mogu da posvedeoče tome koliko su oni posebni psi; tako veseli, razigrani i simpatični osvojili su srca mnogih.

Upoznajte se sa njihovim karakterom i osobinama, a upoznajte i njihove navike, vrline i mane, pa procenite da li je i vama potrebna jedna Čivava. Ili, možda, više njih. Nikad se ne zna.

Uživajte u čitanju! 🙂

odrasli pas čivava slika

Slika: Odrasla čivava sa dugom dlakom

Poreklo i istorija Čivave

Nikada ne možemo sa sigurnošću tvrditi odakle je potekla neka rasa, jer, veoma je malo dokaza. Kako za mnoge rase, tako je i za Čivave. Za njihov nastanak vezuju se dve priče.

Prva verzija porekla

Prva navodi da je ova divna rasa nastala u Centralnoj i Južnoj Americi, još kada je postojala civilizacija Tolteka. Navodi se da su nastali od tadašnjih Tečiči pasa.

Kada su Tolteke pokorili Asteci, uzeli su njihove pse, za koje su verovali da poseduju odredjene moći. Tačnije, verovali su da ovi psi mogu da isceljuju, takodje da predvidjaju budućnost i da duše umrlih vode u podzemni svet. Iz tih razloga često su bili spaljivani, a poneki su se koristili za krzna,a čak i kao izvor hrane.

Druga verzija porekla

Druga priča navodi da su ih španci doveli u Meksiko, iz Kine, gde su se ukrštali sa drugim rasama i tako je nastala današnja Čivava.

Ono što je sigurno tačno, jeste to da se ova rasa prvi put zvanično pojavila 1850. godine, u Mekičkoj državi koja se naziva Čivava, po kojoj su i dobile naziv. Od 1890 godine, Čivava počela je da se prikazuje i na izložbama. Tek 1904 godine Američki kinološki klub priznao je ovu rasu.

Vrhunac popularnosti

Vrhunac, ova rasa doživela je 40-tih godina, i od tada je veoma popularna. Danas postoje dve vrste Čivave – dugodlaka i kratkodlaka. Smatra se da su dugodlake nastale ukrštanjem kratkodlake Čivave sa Pekinezerima. Obe vrste su veoma popularne i često se gaje kao najdraži kućni ljubimci. Nisu retke i mogu se naći širom sveta u bilo kod delu Zemlju. Ima ih i na našim prostorima, gde postaju sve popularnije.

Karakter i osobine Čivave

Iako male, Čivave su veoma odvažni psi. Puni samopouzdanja i smelosti, prkose svima. To ih čini dobrim čuvarima, jer, nisu previše druželjubive dok ne otkriju ko ste i šta smerate. Kada Čivava odluči da vam pokloni poverenje, onda je to za čitav život. Najčešće se vežu samo za jednu osobu i tada postaju veoma verne i odane, spremne na sve kako bi se njihova voljena osoba osetila istinski voljenom.

Postoje Čivave koje se vežu samo za jednu osobu i ne žele ničije društvo, ali postoje i one koje vole sa svima da se igraju, to uglavnom zavisi od uzgoja od malena. Potrudite se da vašu Čivavu socijalizujete na vreme.

pas čivava

na slici: čivava pas sa svetlijom bojom krzna

Teško prihavataju druge osobe, ali i druge ljubimce, pa zbog toga budite pažljivi. Ukoliko želite još nekog ljubimca Čivavu morate navikavati od malena na to, jer u suprotnom neće doći do privikavanja i postaće agresivne.

Nisu tolerantne, tako da se ne preporučuju kao društvo deci koja su mladja od 8-9 godina.

Tačnije, ne podnose kada se neko prema njima odnosi sa nepoštovanjem i tretira ih kao igračku. Jedino društvo koje može da im prija jesu druge Čivave. Što i nije tako loše, jer, što više Čivava veća je zabava!

Žele da imaju svoje počasno mesto, i to u većini slučajeva dobiju. Posebno mesto u stanu, i posebno mesto u srcu. Da, to su Čivave. I ne smete da se bunite! 🙂

Izgled, nega i zdravlje Čivave

Čivava je mala rasa, izvajanog oblika tela. Imaju valjkasto telo, dugačak i uvijen rep. Zatim duguljast nos i trouglaste uši. Gipke su gradje i pravilne konstitucije.

Mogu dostići težinu od 1-3 kilograma, i visinu od 15-23 centimetara. Životni vek im dostiže i do 20 godina, a najčešće 18 godina.

Postoje, kako smo već pomenuli, kratkodlake i dugodlake. Nešto češće su kratkodlake, a obe vrste mogu biti raznih boja.

Najčešće boje su:

  • crna
  • braon
  • bela
  • crvena

Održavanje dlake

Održavanje dlake nije naporno, naročito kod kratkodlakih, jer se ne linja puno. Ipak se preoporučuje četkanje jednom nedeljno, kao i kupanje jednom u 1-2 meseca. Dugodlake četkajte nešto češće, otprilike 2-3 puta nedeljno. Kupajte ih isključivo šamponom za pse jer im koža može postati osetljiva.

Poprilično zdrava rasa

Zdravlje Čivave je veoma dobro, tako da spadaju u rase koje su izuzetno zdrave. Jedino na šta je potrebno obratiti pažnju jeste hrana, kao i voda. Tačnije, čulo ukusa je oslabljeno kod Čivave pa je odabir hrane veoma bitan.

Prehrana kod Čivave

Generalno, vole da jedu i pravi su mesojedi, tako da im je potrebno obezbediti redovnu i pravilnu ishranu, koja će se bazirati na 80% mesa, i 20% ostalih namirnica, kao što su povrće i tečni obroci.

Nikako im nemojte davati slatkiše, luk, grožđe i masnu hranu.

Potražite industrijski preradjenu hranu za Čivave, koja je obogaćena svim vitaminima i mineralima koji su im potrebni za pravilan rast i razvoj.

Koliko puta dnevno hraniti Čivavu?

Čivave do godinu dana hranite više puta dnevno, 3-4 puta, a odrasle samo jednom dnevnom, raznovrsno i bogato.

Uvek obezbedite svežu vodu

Voda je takodje veoma bitna, naročito kada su topli dani jer čivave nikako ne podnose toplotu. U tom periodu je najbitnije da im činija sa vodom bude puna. Nemojte ih izlagati suncu već im obezbedite hladovinu, i nemojte puno da se krećete u tom periodu jer će svaka aktivnost teško da im padne. Neretko mogu dobiti sunčanicu, što lose utiče na njihovo zdravlje.

slika malog šteneta čivave

Slika: štene čivave

Obožavaju šetnje i aktivnosti

Čivave obožavaju šetnje i aktivnosti, i potrebne su im zbog njihovog zdravlja. Tako uvek odvojite vreme za njih i za vaše zajedničke ludorije. Potrudite se da igru učiniti zabavno, a Čivava će sigurno jer su oni veoma razigrani i aktivni. Vole da trče i da se igraju sa lopticama, da istražuju i upoznaju nove teritorije.

Fizička aktivnost veoma bitna

Fizička aktivnost je bitna za pravilan razvoj kostiju i za održavanje mišića i srca. Tako će uvek biti u formi i održaće svoje već dobro zdravlje. To je takodje dobro i za mentalni razvoj, jer će je zajedničke igre i istraživanja učiniti srećnom i radosnom. Iako su oni ljubimci za stan, i ne preporučuju se kao ljubimci za dvorište, jer su mali i nežni, ipak im je potrebno prostora i vremena za igru.

Razigrane su prirode tako da ih ograničen prostor ograničava u svemu, i tako mogu postati anksiozne i depresivne. Ukoliko morate da odete na putovanje, najbolje bi bilo da je povedete sa sobom, ili obezbedite osobu koja će moći dovoljno da se posveti, kao i igračke koje će joj zaokupirati pažnju.

Redovan odlazak veterinaru je veoma bitan posle polne zrelosti

Bitno je takodje da svog ljubimca vodite na redovne preglede kod veterinara, naročito kada postanu polno zrele. Redovna kontrola je jednako bitna kao i već pomenute stvari. Tako ćete uvek na vreme znati kakvog je zdravlja vaš ljubimac. Čipovanje i vakcinisanje je takodje jako bitno.

Dresura Čivave

Pomenuli smo već da su Čivave jedna mala zadrta stvorenja, nije tajna da vole da bude sve kako one žele. To ume biti problem prilikom dresure, ali ako krenete od samog starta sa radom, to ne bi trebalo da bude tako teško.

Nikada ne odustajte, pokušaće da vas prevari, da vas osvoji na šarm i da tako izbegnu zadatak, ali ne odustajte. Držite se zadatog, i dok ne uradi zadati zadatak nemojte je nagradjivati niti prestajati. Tek kada odradi ono što ste želeli, nagradite je slatkišima za pse, maženjem ili onim čime smatrate da će joj najviše prijati.

Budite jasni i glasni, i postavite se autoritativno, ali svakako ne dozvolite da Čivava oseti da se prema njoj ophodite kao prema igrački ili da vičete na nju. Pronadjite balans i potrudite se da sve prodje u redu, strpljenje je najbitnije.

Parenje Čivave

Čivava postaje polno zrela sa 8 meseci, i tada je spremna za parenje. Uglavnom se preporučuje parenje tek sa 16 meseci, ali možete je pariti i čim napuni 8. To sve zavisi od toga kolike je zrelosti vaša kuca. Mada, i odrasle Čivave su razmažene i pomalo sebične, tako da nisu baš previše brižne majke. Naročito ako osete da su štenad sada malo draža. Tada ume da ih odbaci.

Zbog toga budite pažljivi prema vašoj Čivavi tokom trudnoće i nakon porodjaja, kako bi sve proteklo u miru i kako treba. Uglavnom izrode 2-3 štenadi, a veoma retko 6. Najbolje je pariti ih sa sličnim rasama ili baš sa Čivavom, jer su tako veće šanse da sve prodje u redu.

Ukoliko ne želite da parite vašu Čivavu sterilizacija je obavezno, jer ustručavanje od nagona može da izazove polne bolesti, kao i bolesti materice i jajnika kod ženki.

Cena Čivave – koliko koštaju rasne Čivave?

U zavisnosti od porekla Čivave, one mogu koštati od 150-300 eura. Neretko i skuplje. Ne možemo vam preciznije reći jer je potrebno da se konsultujete sa prodavcem kako bi dogovorili cenu koja oboma odgovara.

Uglavnom su čistokrvne Čivave, i iz dobre porodice, malo skuplje, jer sve ima svoju cenu. Ako vam neko ponudi Čivavu za manje od 150 eura to je uglavnom prevara jer se čistokrvne kreću od 150 pa naviše. Dobro upoznajte prodavca pa procenite od koga uzimati, i najbolje bi bilo uživo, jer preko internet nije pouzdano.

čivava slike

Slika: Čivava u mlađoj dobi

Zanimljivosti o Čivavama

Ginisov rekod za najmanjeg psa na svetu nosi upravo jedna Čivava, a ona se zove Miracle Milly, a dolazi iz Portorika. Njena visina iznosi tek 9.65 centimetara, a njena visina iznosi samo 500 grama. Kada se rodila njena težina je iznosila neverovatnih 28 grama, što znači da je mogla da stane u jednu kašiku! Hranili su je iz pipete, što takodje svedoči tome da je to najmanji pas na svetu ikada rodjen.

Miracle sada ima svoju kolekciju odeće od čije zarade 10% ide u dobrotvorne svrhe! Zaista predivno.

Jedna Čivava je proglašena za najopasniju, kada je ujela poštara. To je svima, iako ne baš zabavno, ipak zvučalo pomalo smešno, jer kako oni kažu, Čivava po i menu Moli je veličine cipele. Ipak, ona je proglašena za opasnog psa, i morali su da joj nabave brnjicu. Opet su usledile šale jer brnjice za tako male pse gotovo da ne postoje. Snašli su se i sada je Moli pod strogim nadzorom, kako njen blesavi temperament opet ne bi napravio neko čudo. Poštar je dobro, zadobio je samo 4 blaga ugriza.

Sledeći put kada pomislite da možete da se našalite a Čivavom, budite oprezni!

Ne znamo da li ste znali, ali postoji takmičenje za najružnijeg psa na svetu. Titulu istog ponela je upravo jedna mala Čivava. Ona je čupava i slepa, krivih nogu ii ma 17 godina. Kada je na poklon dobio gospodin Džejson, rešio je da se brine o njoj i ne odbacuje je, pa je tako sa njim dočekala duboku starost.

I za kraj, izgleda da je pravilnije reći Ćivava, a ne Čivava. Tako kažu srpski lingvisti koji proučavaju španski jezik. Kako god da je nazovete, ako je zovete iz srca ona će vas sigurno razumeti.

Za kraj

Eto, nadamo se da ste uživali u čitanju. Čivave su zaista posebni psi, o kojima bi moglo da se napiše još mnogo toga. Mi smo se potrudili da prikupimo nekoliko najbitnijih informacija, o samom karakteru, osobinama, izgledu i zdravlju, kako biste se malo bolje upoznali sa ovom rasom.

Koliko god da im je zajednički temperament, ipak, odrastanje jednog kučeta zavisi isključivo od porodice pored koje sazreva. Čivava će oponašati sve ono što plasirate, tako će u porodici u kojoj vlada empatija i ljubav i ona sama biti puna ljubavi i zračiće pozitivnošću. U suprotnom, Čivava će biti agresivna i samoživa, osetiće se odbačenom i tada je zaista teško socijalizovati je.

Prilikom odabira vašeg omiljenog ljubimca, vrlo je važno voditi računa o poreklu, jer se geni prenosi, ali je ipak najbitnija dresura od malena, kako bi naučila sve što je potrebno.

Sada kada imate sve potrebne informacije o ovoj rasi, razmislite da li je ona idealan ljubimac za vas. Jedno je sigurno, a to je da vam pored Čivave nikada ne može biti dosadno. One uvek iznadju načina da izmame osmehe. Bilo tako što su slatke i umiljate, bilo kada se ljute, jer su one i tada slatke i prosto neodoljive.

Ukoliko vam je potrebno društvo i želite da kvalitetno provodite svoje slobodno vreme, onda će Čivava biti vaš verni pratilac. Sa njom možete ići u duge šetnje, možete trčati ili raditi vežbe. Ona će vas verno pratiti u svemu. Sa druge strane, ako vam je potrebno maženje i velika doza ljubavi, opet su ti Čivave da pruže ono što vam je potrebno.

Za više informacija: vikipedija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *