Zašto mačka kašlje? Pogledajte najčešće razloge!

Od | 28 Septembra, 2015

Da li je predenje vaše mačke iznenada prešlo u kašalj? To je znak da je došlo do neke iritacije u grlu, disajnim putevima ili plućima.

Dok je neke od uzroka kašlja lako lečiti, drugi su ozbiljniji i mogu ugroziti život mačke. Ukoliko je vaša mačka počela da kašlje, najbolje je da je odvedete kod veterinara, koji će otkriti uzrok ovog zdravstvenog problema i preporučiti odgovarajuću terapiju.

U nastavku teksta ćemo videti koji su najčešći uzroci pojave kašlja kod mačaka.

Zasto macka kaslje

Astma. Astma je jedan od najčešćih respiratornih bolesti kod mačaka. Mačke koje većinu vremena provode napolju su pod najvećim rizikom da obole. U ostale uzroke astme ubrajaju se polen, buđ, prašina iz posipa, dim cigarete, miris parfema, gojaznost i stres.

Iritansi iz spoljne sredine nadražuju disajne puteve vaše mačke i izazivaju njihovo zapaljenje, što otežava disanje.

Ukoliko primetite da vaša mačka kašlje, obavezno se obratite veterinaru što pre, jer se astma brzo pogoršava i vašoj mački može potpuno onemogućiti disanje.

Alergije. Uzroci i simptomi su slični kao kod astme. Veterinar će precizno utvrditi izazivača alergije kod vaše mačke i odrediti odgovarajuću terapiju.

Gljivična infekcija pluća. Kašalj je tipičan simptom infekcije mačaka gljivicama, koju mogu zaraditi preko zaraženog zemljišta.

Srčani crv. Ova zarazna bolest se prenosi preko komaraca. Veća je verovatnoća da će se vaša mačka zaraziti ako živite u oblasti u kojoj ima dosta ovih insekata. Kako simptomi veoma podsećaju na astmu, vaša mačka može dobiti pogrešnu dijagnozu. Možete tražiti preventivni lek za ovo oboljenje od veterinara.

Rak pluća. Mnogi tumori se mogu držati pod kontrolom lekovima. Ukoliko oni ne daju rezultate, rešenje treba potražiti u operaciji.

Sistemske bolesti. Kašalj može biti znak upale pluća ili kongestivnog zatajenja srca. Kako bi se postavila prava dijagnoza, rade se različita snimanja, poput ultrazvuka, snimanja rendgenom,  magnetne rezonance i EKG-a.

Previše stegnuta ogrlica. Previše čvrsto stegnuta ogrlica oštećuje dušnik, što izaziva kašalj.

Veoma je važno da date što više informacija veterinaru o kašlju vaše mačke kako bi što lakše utvrdio njegov uzrok. Neke od njih uključuju sledeće: da li je kašalj vlažan ili suv, kada se najčešće dešava (noćni kašalj je najčešće znak prisustva tečnosti u plućima ili zatajenja srca), kao i šta mislite da je okidač kašlja (ukoliko se kašalj javlja nakon fizičkih aktivnosti, najverovatnije je reč o nekoj bolesti srca, a ako nastupi nakon obroka, to može ukazivati na probleme sa larinksom ili jednjakom).

Kako se leči kašalj kod mačaka?

Lečenje zavisi od izazivača kašlja. Neke od opcija su supresanti, antibiotici, steroidi, pa čak i operacija. Što se tiče astme, ona se ne može izlečiti u potpunosti, ali se može držati pod kontrolom. Posavetujte se s veterinarom o lekovima koje vaša mačka treba da uzima, kao i o promeni stila života.

Nikad nemojte lečiti kašalj kod vaše mačke na svoju ruku, jer tako možete napraviti još ozbiljniji problem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *