Vijetnamska svinja – vijetnamsko prase

Od | 10 Oktobra, 2022

Kao što se na osnovu samog naziva ove rase svinja može zaključiti, vijetnamska svinja vodi poreklo sa azijskog kontinenta i to konkretno iz Vijetnama.

Poreklo vijetnamskog praseta

Prema teorijama koje se sa generacije na generaciju prenose na području Vijetnama, prvobitno ova vrsta svinje je “uzeta” iz šume i to u periodu od pre 200 do pre 250 godina. Zbog toga se ova vrsta svinje smatra jednom od divljih vrsta, koje su vremenom kroz kontakt sa čovekom u određenoj meri pripitomljene.

Vijetnamska svinja - vijetnamsko prase

slika: odraslo vijetnamsko prase

Međutim, kako pripitomljavanje sve do danas nije dalo značajne rezultate, vijetnamska svinja se smatra primitivnom rasom.
Ono što je još potrebno da se zna o kategorizaciji ove rase svinja, jeste da je reč o patuljastoj rasi.

Međutim, posebno treba naglasiti i sa posebnom pažnjom treba usvojiti informaciju da je izvorna rasa vijetnamske svinje jako malobrojna. Recimo, konkretno na području Vijetnama, koji je kao što smo već naglasili postojbina ove rase, u jednom trenutku, populacija ove rase je bila sačinjena sa manje od 100 jedinki. Zbog toga, vijetnamske vlasti su preduzele mere u okviru kojih je ova rasa zaštićena.

Za razliku od malobrojne populacije izvornih jedinki ove rase, značajno su brojnije jedinke takozvanih meleza, odnosno vijetnamskih svinja koje su zapravo ukrštene sa drugim, srodnim patuljastim rasama svinja kao što su kineska patuljasta rasa ili tajlandska patuljasta rasa svinje.

Čak i u uzgajivačnicama širom sveta, pa samim tim i u Srbiji, mnogo je manja mogućnost pronaći i recimo kupiti jedinku izvorne vijetnamske svinje, nego što je to slučaj sa jedinkom koja je dobijena ukrštanjem dve različite patuljaste rase svinja.

Uvoz u Evropu

Do ovakvog problema, došlo je sredinom prošlog veka, dakle oko 1950. godine, kada e procenjuje da su prvi primerci ove rase uveženi na područje Evrope. Konkretno, ove svinje su u tom periodu predstavljale atrakciju i kupovane su u cilju da se koriste kao “živi ukrasi” u baštama i u dvorištima. Međutim, kako je takav trend bio zapažen i sa drugim rasama patuljastih svinja, nije se vodilo previše računa da ne dođe do mešanja rasa i tako se značajno smanjio procenat izvornih jedinki ove vrste.

Čak i u Vijetnamu i u okolnim državama u kojima je brojnost populacije ove rase bila značajno veća iz istih razloga je došlo do pojave ovog problema.

Ono što na svu sreću preokreće ovakve okolnosti u pozitivan smer kretanja, jeste to što se ova rasa svinja relativno brzo razmnožava, pa je tako i lako doprineti porastu populacije, izvornih, odnosno ćistih jedinki ove rase.

Polna zrelost

Konkretno, ženka vijetnamske svinje, već sa 18 nedelja dostiže polnu zrelost i postaje spremna za parenje, a dok mužjak postiže polnu zrelost sa oko 5 meseci, što je takođe u poređenju sa brojnim drugim životinjskim vrstama i rasama takođe relativno rano. Ženka može da se oprasi 2 puta tokom godine, i prilikom svakog okota na svet može da donese po oko 8 prasića. Ipak, to nije uvek slučaj i postoje značajna odstupanja u broju prasića.

Oprasnja

Konkretno, nekada ova svinja može oprasiti i čak 10 prasića, ali isto tako, neretko taj broj može biti i znatno manji, pa se može dogoditi da oprasi samo dva ili samo 3 praseta. Koliko će prasića svinja oprasiti, nema veze sa njenom starošću i ako je rasprostranjena zabluda da se to dešava kod starih svinja. Dakle, čak i mlada svinja može oprasiti samo 2 ili 3 praseta.

Fizičke osobine

Što se tiče fizičkih osobina vijetnamske svinje, važno je naglasiti sledeće karakteristike: vijetnamska svinja (odrasla jedinka), može da dostigne težinu od maksimalno 60 kilograma. Dužina njenog tela dostiže oko 1 metar, širina oko 30 ventimetara, a visina oko pola metra. Telo joj je prekriveno gustim čekinjama, koje su najčešće tamno sive, ali mogu biti i crne ili braon boje. U pojedinim slučajevima, prisutna je i mešavina tih boja čekinja. Njene uši su male i uglavnom kraće nego što je to slučaj kod drugih rasa svinja.

Autentičan izgled

Ono što posebno karakteriše fizički izgled ove rase svinja, jeste oblik i izgled stomaka. Konkretno, u odnosu na telo, vijetnamske svinje imaju izražen i naglašeno veliki stomak. To je posledica njihovog izvornog načina ishrane koji je uticao na to da se želudac ove rase proširi i samim tim da utiče na povećanje celokupnog stomaka.

Do proširenja želuca ove rase, došlo je usled konzumiranja teško svarljive hrane koja je dostupna u izobilju u postojbini vijetnamske svinje. Reč je o teško svarljivim travama, lišću i bambusu.

Životni vek

Uz redovno obezbeđene kvalitetne životne uslove, životni vek vijetnamske svinje je oko 15 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *