Trudnoća Kod Pasa

Od | 27 Septembra, 2022

Graviditet (skotnost – trudnoća) kuja traje u proseku od 58 do 63 dana. Početak graviditeta računa se od prvog dana parenja, kako bi se na taj način odredile odgovarajuće preventivne mere koje treba preduzeti. Mnogi vlasnici pasa nisu upoznati sa ovim činjenicama.

Po pravilu kuje srednjih i većih rasa mogu same da obave sve što je potrebno u vreme porođaja, dok je kod manjih rasa često potrebna pomoć iskusnog odgajivača ili veterinara.

Utvrđivanje Graviditeta – Trudnoće

Pravovremeno utvrđivanje da li je kuja ostala skotna je veoma značajno, kako bismo mogli da planiramo celokupni graviditet i preduzmemo odgovarajuće mere za kuju i štence.

Graviditet se može ustanoviti već sa 21 do 25 dana, a posle 28 dana od parenja graviditet se može utvrditi sa sigurnošću.

Pregled mogu da izvrše jedino stručne osobe palpacijom i ultrazvukom, a rentgenološki pregled se preporučuje tek 56. dana od prvog parenja.

Trudnoca kod pasa

Slika trudne ženke psa veće rase

Može li se znati koliko štenaca ženka psa nosi?

Ne može se zadovoljiti znatiželja vlasnika u vezi sa brojem štenaca koje kuja nosi, stoga je bolje prećutati tu činjenicu nego dati loše i netačne prognoze. Preventivne mere u slučaju skotnosti su identične, bez obzira da li kuja nosi jedno štene ili šest i više.

Nakon što se utvrdi graviditet, sprovode se preventivne mere, koje podrazumevaju:

  • dobro izbalansiranu ishranu bogatu proteinima, mastima i mineralima
  • avanje kuji mrtve vakcine – više o mrtvoj vakcini
  • uzimanje bakterioloških briseva
  • izradu antibiograma
  • kao i odgovarajuću terapiju u slučajevima bakteriološke infekcije porođajnih organa.

Čišćenje skotnih kuja od crevnih parazita u toku trudnoće se ne preporučuje, budući da taj zahvat može izazvati neželjene posledice.

Kuju treba očistiti od crevnih parazita neposredno pred parenje, a za ovaj postupak ima vremena u toku teranja.

Skotnim kujama, naročito malim rasama, moramo obezbediti dovoljnu količinu kalcijuma kako bi se štenci pravilno razvijali bez štetnih posledica po majku i kako bismo sprečili dramatična oboljenja kuja neposredno posle porođaja i u toku dojenja, koja su izazvana hipokalcemijom. – Više o hipokalcemiji (vikipedija)

Porođaj

Do porođaja kuje u normalnim okolnostima najčešće dolazi između 61. i 63. dana skotnosti, mada se sve češće dešava da se trajanje graviditeta produžava, odnosno da porođaj kasni.

Porođaj se može predvideti prema ponašanju kuje, promeni apetita i velikom variranju telesne temperature. Ovo su sve vrlo značajni simptomi za veterinara i vlasnike.

Vlasnik kuje treba da dobije savete kako da prepozna početak porođaja i da interveniše u slučaju nastupanja komplikacija.

Često se dešava da se skotnost produžava i do 68 dana.

Ukoliko dođe do ovakvog slučaja, stalna saradnja sa veterinarom je neophodna jer se lako može desiti da štenci uginu.

Stoga, pravovremeno treba uočiti trenutak krize i potrebe za odgovarajućim veterinarskim zahvatima. Ukoliko porođaj kasni, moramo imati stalnu informaciju o tome da li su štenci živi, što se utvrđuje pomoću ultrazvuka. Ako  su plodovi živi i ako se kuja ponaša normalno (uzima hranu i vodu, nema probavnih smetnji niti iscedak iz vagine, itd.), možemo pričekati prve simptome porođaja.

Brza reakcija je bitna ukoliko se dese komplikacije

Ako je kuja malaksala i pokazuje znakove neraspoloženja, kao i ako kontrakcije za porođaj traju dugo a plod se ne pojavljuje, veterinar mora intervenisati.

Predugo čekanje i produžetak graviditeta, kao i nestručna pomoć u tim situacijama, mogu imati katastrofalne posledice po kuju i njene štence.

Stoga, ukoliko je vaša kuja skotna duže od 63 dana ili ako dođe do bilo kakvih komplikacija tokom porođaja, obavezno kontaktirajte veterinara.

Zaključak

Ukoliko je ženka pas skotna potrebno je da se upoznate sa svim scenarijima i znate kako da reagujete. Pričali smo u tekstu o svemu tome, tako da se nadamo da ćete biti ponosan odgovoran vlasnik malih štenaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *