Sijamska mačka – Poreklo, Temperament, Cena, Osobine, Karakteristike

Od | 17 Oktobra, 2022
Životni vek: 18 do 20 godina.

Boja: narandža, braun, krem

Hipoalergen: DA

Poreklo: Tajland

Temperament: veoma inteligentna, veoma društvena

Težina: 2,5 do 5,5 kilograma.

Visina: 29 – 31 cm

Sijamska mačka smatra se kraljicom među mačkama, ako ne po tituli koju nosi, onda zasigurno po držanju. Mada o njoj i njenom poreklu kruže različite priče, svi se slažu da je ova pasmina imala pravu kraljevsku prošlost.

Poreklo sijamske mačke

Sijamske mačke potiču iz jugoistočne Azije. Prvi zapisi o ovoj mački i njenim karakterističnim osobenostima datiraju još iz 13. veka.

Prvu sijamsku mačku čuvali su budistički monasi i njena jedina uloga je bila da štiti riznice budističkih hramova. Zatim su je iz hramova preuzeli sijamski kraljevi i tada je postala član kraljevske družine, odnosno prava aristokratska mačka.

Postojalo je verovanje da se duša umrlog kralja nastanjuje u sijamskoj mački, zbog čega je često prikazivana na slikama kako sedi u neposrednoj kraljevj blizini, pored prestola ili u njegovom naručju.

O sijamskim mačkama kruži više različitih legendi. One su nastale kako bi njihovim uzgojnim manama poput razrokosti i kvržice na repu dali mističan karakter i na taj način posebno istakli značaj cele rase.

Prema jednoj legendi, sijamke čkilje, odnosno razroke su jer su kao čuvari riznice hramova tako osmatrale i čuvale ih da su vremenom počele da čkilje. Druga legenda govori o poreklu kvrge na repu. Prema toj legendi, princeze su pre kupanja stavljale svoje prstenje na mačkin rep. Kvržica na repu je sprečavala da se prstenje izgubi ili da ih neko ukrade.

Sijamska macka - kratkodlaka dama

slika: odrasla sijamska mačka

Ova lepa pasmina se na zapadnoj hemisferi prvi put pojavila 1871. godine u viktorijanskoj Engleskoj, kada je kralj Sijama poklonio prvi par sijamskih mačaka britanskom generalnom konzulu. Debitovala je na izložbi u Kristal Palasu u Londonu, kada je svojom svetlom dlakom sa mrljama boje jorgovana i čokolade oduševila sve prisutne, zbog čega je prozvana kraljevskom mačkom Sijama, današnjeg Tajlanda.

Ova mačka je 1879. doputovala u Ameriku vrlo dostojanstveno, kada je američki konzul iz Bangkoka poslao ovu lepoticu Lusi Hej, supruzi predsednika Ruterforda Heja.

Sijamska mačka je omiljena u svim evropskim državama podjednako, ne toliko zbog svog posebnog izgleda i dubokog plavetnila očiju, već pre svega zbog svog izuzetnog značaja.

Prema Udruženju uzgajivača, ova pasmina danas spada u najpopularnije.

Karakteristike sijamske mačke

Današnja pedigrirana sijamska mačka se dosta razlikuje od svojih originalnih predaka koji danas žive na Dalekom Istoku. Veoma se razlikuje i od potomaka svog evropskog pretka s početka 20. veka, koje kod nas još uvek nazivaju čistokrvnim sijamskim mačkama. Razlog nastanka razlike je veoma jednostavan.

Najpre su sijamke zbog svog posebnog pogleda postale izuzetno voljene i zbog toga vrlo tražene. Od samo jednog para ovih mačaka u Engleskoj nikako nije bilo moguće dobiti dovoljan broj potomaka za sve one koji su želeli da je imaju. Zato su počeli da je ukrštaju sa engleskom domaćom mačkom i tako povećali populaciju, ali su potuno promenili aristokratski izgled njene građe. Tvrdili su da su “čistokrvne sijamke” i uspešno su ih uzgajali i prodavali u svim državama Evrope, pa i kod nas. Ovo, nažalost, traje i danas.

Kod nas ne postoje čistokrvne nepedigrirane sijamske mačke. Te mačke su obično domaće mačke obojene kao sijamke, koje su uglavnom nastale kao rezultat ukrštanja domaćih mačaka i domaćih mačaka koje su obojene kao sijamke.

Sijamske mačke su posebne po svom izgledu. Fizičke osobine koje odlikuju sijamske mačke svih varijacija su: specifična svetla boja dlake sa tamnijim delovima na šapama, repu, ušima i oko njuške, vitko graciozno telo, duga glava s kosim očima, finom njuškom i obojenim ušima. Zadnje noge su im duže od prednjih, dok im je rep dugačak, sužava se prema vrhu i nije savijen.

Neke od njih imaju malo ukrštene oči i podignut rep, što se danas smatra nedostatkom. Predugačko ili grubo krzno i previše potkrzna se takođe smatraju nedostatkom.

Sijamski mačići su potpuno beli kada se okote, a oznake i boja razvijaju se veoma postepeno. Boja koju sijamska mačka dobije u trećoj godini biće njena trajna boja. Svetli delovi vremenom mogu postati tamniji usled lizanja krzna ili hladnoće prostorije u kojoj mačka boravi.

Što se tiče boje krzna, postoje različite nijanse. Neke su sive, dok su druge braon, krem, tamnobraon, a neke čak i sa prugama, crvenkaste ili bež.

Telesna težina sijamskih mačaka kreće se od 2,5 do 5,5 kilograma.

Tradicionalne sijamske mačke imaju veoma izduženu glavu kinastog oblika i duboke plave iskošene oči. Uši, koje su veoma velike, nastavljaju spoljnu liniju glave. Dlaka im je kratka i meka i nema poddlaku. U novije vreme telo i noge su im postali previše izduženi, a oči i uši veće. Po tome se dosta razlikuju od ranih primeraka sijamskih mačaka.

Moderne varijacije sijamskih mačaka više liče na običnu domaću nego na sijamsku mačku. Glava im je okrugla, a oči su im krupne i tajanstvene.

Životni vek, temperament i dresura sijamske mačke

zivotni-vek-sijamske-macke

slika: odrasla sijamska mačka sa tamnom glavom

Sijamske mačke uglavnom imaju dug životni vek. Mogu živeti od 18 do 20 godina.

Ako odlučimo da čuvamu sijamsku mačku, moramo biti svesni da ne unosimo običnog ljubimca u naš dom, već novog člana društva, koji ima izuzetno jaku ličnost i specifičan karakter. Zbog toga ova pasmina mačke nije za svakoga. Prema rečima prvog njihovog odgajivača iz Švedske Martija Peltonena, sijamke nisu mačke, one su iskušenje.

Sijamske mačke su veoma znatiželjne, pametne i zahtevne. Ako želite ovu mačku samo zbog njenog izgleda, razmislite još jednom. One se vezuju za vlasnika i nastoje da učestvuju u svim njegovim aktivnostima. Hodaju po kući za njim i “pričaju” različite stvari. Vole da se maze i uživaju kada razgovaramo sa njima.

U stanju su da nam leže u krilu i da uživaju u maženju satima. Kad god su u prilici, prikradu se našoj postelji, jer vole da je dele sa nama.  Ako vlasnik nije sa njima, one će vrlo lako sebi naći zabavu. Okretaće slavinu, otvaraće fioke, tražiće skrovište i gledaće televiziju sa neverovatnom pažnjom. Sijamska mačka takođe ima neke osobine pasa, kao što su šetanje na povocu ili donošenje predmeta koji joj bacite. Ukoliko radite nešto na način koji nije po njenoj volji ili nešto što ona ne želi, može se ponašati agresivno.

Vrlo je poznata po svojim izraženim glasovnim sposobnostima, te ne prestaje da priča po ceo dan i celu noć, bilo sa vama ili sama sa sobom. Razlozi ovih višesatnih razgovora mogu biti različiti: glad, nedostatak pažnje ili bilo šta što je izazvalo njihovo negodovanje. Obavezno će izraziti svoje “mišljenje” o hrani koju joj dajete, poslu koji radite ili psu koji živi vrata do vas.

Vole toplotu zbog svoje kratke i ka telu prilegnute dlake bez poddlake. Ne snalaze se baš najbolje napolju, iako ih njihova radoznalost ponekad navede da krenu da istražuju okolinu.

Vole ljude

Sijamska mačka voli ljude svih generacija, uključujući i decu i traži da joj se posvetite i provodite vreme sa njom. Voli da bude u centru pažnje i dobro se slaže sa psima i drugim mačkama. Bilo bi poželjno da imate dve sijamske mačke u kući ili da joj nabavite neku drugu životinju kako se ne bi osećala usamljeno i kako joj ne bi bilo dosadno dok ste odsutni. Ovo posebno važi ukoliko često niste kod kuće ili radite po ceo dan.

Vole sve vrste igračaka i rado se igraju

Sijamske mačke vole sve vrste igračaka: ping pong loptice, loptice od papira, kuglice napravljene od folije od čokolade, pernate  igračke ili krznene miševe. Većina sijamskih mačaka brzo nauči da donese papir ili lopticu. Ako želite da je zabavite i da je sklonite od problema, igrajte se sa njom. Bacajte joj lopticu, učite je da ide na povocu, nabavite joj zanimljive igračke ili joj pokazujte razne trikove pomoću klikera.

Pre nego što nabavite sijamsku mačku, razmislite da li bi za vas bolji izbor bila odrasla mačka. Naime, sijamski mačići, iako smešni i zanimljivi, zahtevaju puno posla i mogu biti destruktivni u svojoj igri.

Ako nabavite sijamsku mačku, niste nabavili samo mačku već takoreći kompletnu osobu, koja će vam vratiti još više ljubavi i pažnje nego što ste vi njoj dali.

Zdravlje i ishrana sijamske mačke

Kada nabavljate sijamsku mačku, izbegavajte uzgajivače koji vam ne mogu ponuditi garanciju za zdravstveno stanje sijamske mačke. Moderne sijamske mačke sa klinastim oblikom glave podložne su oboljevanju od respiratornih bolesti i vrlo često imaju problem sa zubima. Ostali zdravstveni problemi koji se često javljaju kod ove pasmine su:

  • mokraćni kamenac
  • glaukom
  • srčani problemi
  • kao i određeni tipovi karcinoma

Najbolji način da sačuvate zdravlje sijamske mačke je da kontrolišete njenu telesnu težinu i da joj ne dozvolite da se udeblja. Preporučuje se da je hranite granuliranom suvom hranom, koja sadrži sve sastojke koje su potrebne njenom organizmu.

Ukoliko je pravilno hranite i vodite računa o njenom zdravlju, dlaka će joj biti veoma sjajna.

Nega sijamskih mačaka

Nega sijamske mačke je izuzetno jednostavna, budući da imaju kratko svilenkasto krzno bez poddlake. Zbog pomenutih karakteristika, njihovo krzno se ne prlja  niti ćeba, te je nije potrebno češljati često.

Dovoljno je da to činite jednom nedeljno češljem od nerđajućeg čelika.  Kada se linja, možete je počešljati finim češljem ukoliko je to potrebno, a otpale dlake ćete najbrže ukloniti vlažnom krpom od antilopa.

Budući da sijamske mačke imaju oštre kandže, s vremena na vreme bi trebalo da ih sečete dobrim kleštima ili grickalicom za nokte. Najbolje je da to činite jednom u deset ili četrnaest dana.

Uši joj možete čistiti rastvorom za čišćenje ušiju ukoliko se ukaže potreba. Takođe je potrebno da joj perete zube, i to posebnom pastom koju vam veterinar preporuči. Često kupanje im nije potrebno jer se same dovoljno intezivno  i detaljno umivaju.

Ukoliko odlučite da vašeg ljubimca vodite na izložbe, možda ćete ipak poželeti da je okupate kako bi pred sudijama zablistala u punom sjaju. Međutim, kao što je ranije napomenuto, sijamskim mačkama nije potrebno često kupanje jer to obavljaju same sasvim uspešno, a osim toga, ne vole mnogo vodu. Stoga, najbolje rešenje će biti da svoju sijamku odvedete u salon za kućne ljubimce.

Kupanje

Ukoliko se ipak usudite da je okupate sami, koristite specijalni šampon za mačke. Najbolje je da je okupate nekoliko dana pre izložbe, kako bi krzno imalo dovoljno vremena da se slegne.

Prodaja i cena sijamske mačke

Pozivamo odgajivačnice sijamskih mačaka da nas kontaktiraju i da nam pošalju svoju ponudu kako bi je ovde postavili i kako bi zainteresovani mogli da vide cene i detaljne vezane za sijamsku mačku.

Korisni linkovi: vikipedija o sijamskoj mačci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *