Sibirski haski – Poreklo, Karakteristike, Osobine, Nega, Zdravlje, Cena

Od | 13 Oktobra, 2022
Životni vek: 12 - 15 godina

Boja: Bela, Crna, crna & bež, siva & bela, srebrno-siva, crna & bela, crvena & bela, siva

Hipoalergen: NE

Poreklo: Sibir, Ruska Federacija

Temperament: druželjubiv, inteligentan, tvrdoglav i samostalan

Težina: 16 do 27 kg

Visina: 60 cm

Sibirski haski (Siberian Husky) je pas veoma privlačnog izgleda, mirnog temperamenta i velike izdržljivosti i energije. Iako se u prošlosti koristio za vuču, sibirski haski je danas jedan od omiljenih kućnih ljubimaca.

U nastavku teksta ćemo reći nešto detaljnije o ovom psu, o njegovom izgledu i temperamentu, o poreklu i o načinu održavanja i nege. Na osnovu toga biće vam lakše da odlučite da li je sibirski haski pravi ljubimac za vas i vašu porodicu.

Poreklo Sibirskog Haskija

Kao što mu i samo ime kaže, sibirski haski potiče iz Sibira, tačnije iz oblasti oko reke Kolime u severnom Sibiru. Sibirski haski pripada porodici nordijskih pasa i špiceva i blizak je rođak aljaskog malamuta i samojeda.

Ovu rasu stvorio je još pre oko 2000 godina narod sličan Eskimima, po imenu Čukči. Još od davnina se koristi kao radni pas i pas za vuču. On može da vuče veliki teret na veoma niskim temperaturama i naviknut je na veoma teške životne uslove. Da bi se dobili psi za vuču sa što boljim sposobnostima, obavljena su brojna ukrštanja.

U 20. veku sibirski haski je postao popularan u celom svetu. Godine 1909. sibirski haski je doveden u Kanadu gde je učestvovao na trkama saonica. U velikoj trci na Aljasci prvi put su prikazani svi kvaliteti brzog i okretnog sibirskog haskija.

Sibirski haski - snalazljiv pas velike energije

slika: odrasli sibirski haski

U kanadskom govoru se i danas koristi reč husky, koja znači ,,promukao”, da označi sve pse promuklog glasa koji vuku saonice. Ipak, zvanično se to ime danas koristi samo za sibirskog haskija. Godine 1930. Američki štenarski klub je priznao haskija kao rasu, a sredinom pedesetih godina 20. veka ovi psi su preneti i u Evropu, gde su takođe stekli veliku popularnost.

Fizičke karakteristike sibirskog haskija

Sibirski haski je najmanji i najlakši, ali ipak najbrži nordijski pas. Ovo je pas srednje veličine i snažne građe koji po izgledu veoma podseća na vuka. Brz je i okretan, a pošto se mnogo kreće nikada nije previše težak. Ovaj pas ima dobro razvijenu muskulaturu i u dobroj je kondiciji. Kreće se prirodno, elegantno i laganim korakom.

Prosečna težina sibirskog haskija je od 16 do 27 kg, dok je visina negde do oko 60 cm. Ženke su uvek malo sitnije i lakše od mužjaka. Ženke su uvek savršeno građene i skladne, a mužjaci nikada ne deluju prosečno.

  • Grudni koš ovog psa je snažan i dubok, a noge mišićave.
  • Leđa su prava i čvrsta, a slabine snažne i zaobljene.
  • Vrat mu je lepo oblikovan i srednje dužine.
  • Glava sibirskog haskija je proprocionalna ostatku tela, klinastog je oblika i blago je zaobljena.
  • Lobanja i njuška su mu dosta išarane.
  • Njuška je srednje širine i postepeno se sužava ka vrhu.
  • Oči su mu prodorno smeđe ili plave, a nekada se može desiti i da jedno oko bude smeđe a drugo plavo.

Uvek su više cenjeni oni psi sa plavim očima. Pogled sibirskog haskija je prijateljski, veseo i dobrodušan. Oči su bademastog oblika i blago iskošene.

  • Uši su mu trouglastog oblika i srednje su veličine, a sa unutrašnje strane su obložene gustom dlakom. Visoko su postavljene i uspravne, a vrhovi su im blago zaobljeni.
  • Rep sibirskog haskija je bujan i u obliku srpa onda kada je pas na oprezu, a kada odmara ili kada radi rep mu je spušten. Guste dlake na repu asociraju na nordijsko poreklo ovog psa.

Sibirski haski ima dvostruko krzno, koje ga štiti od hladnih sibirskih zima i temperatura koje idu čak i do -60 stepeni. Što se boje tiče, dlaka sibirskog haskija može biti crna, bela, siva ili riđa.

Međutim, šape, noge, vrh repa i deo lica su uvek bele boje. Brojne šare ukrašavaju glavu poput maske u vidu kape ili naočara. Šape, koje su tipične za pse iz hladnih predela, imaju jastučiće i dlake između prstiju. Šape su srednje veličine i ovalnog oblika.

Ono što nije poželjno i što privlači negativne poene jeste ako je glava suviše teška, ako je dlaka gruba, ako su uši prevelike i labave, a oči previše iskošene, ako nema poddlake i ako je građa suviše nežna.

Temperament sibirskog haskija

Osim svojom lepotom, sibirski haski danas sve više osvaja ljude svojom inteligencijom i veselom naravi. Veoma je tolerantan na dečje igrice i odlično se slaže sa decom. Zato se često preporučuje i porodicama koje imaju malu decu.

U prošlosti su ovi psi čak stavljani na spavanje zajedno sa malom decom, kako bi ih ugrejali. Ipak, ne preporučuje se da se dete ostavlja samo sa ovim psom, pa izbegavajte da poklanjate štene haskija detetu za rođendan, ma koliko se haski činio sladak i dobrodušan.

Sibirski haski je pun energije i potrebno mu je dosta fizičke aktivnosti. On mora što više da bude u pokretu, tako da su svakodnevne šetnje i trčkaranje po dvorištu od ključnog značaja. Ako nema odgovarajuće uslove, haski počinje da se ponaša destruktivno. Po prirodi je tih ali nekada se može desiti i da zavija.

Prema strancima je druželjubiv i gotovo nikada ne pokazuje agresiju. Zato ovaj pas nije pogodan da bude pas čuvar. Ipak, od malena ga treba naviknuti na prisustvo drugih pasa i ostalih kućnih ljubimaca. Ako ga socijalizujete još u ranom uzrastu, onda kasnije šetnje parkom neće biti nikaav problem.

Veoma inteligentan pas

Ovaj pas je jako inteligentan. Brzo uči nove komande i nove trikove i uvek je spreman za akciju. Međutim, ono što ga odlikuje je i njegov čvrst karakter. Naime, ovaj pas će nekoliko puta da razmisli pre nego što odluči da izvrši određenu komandu svog gospodara. Ponekad čak i neće da izvrši datu komandu, ako proceni da to za njega nije dobro.

Vlasnik mora imati strpljenja kada je u pitanju ovaj pas. Najbolje je da počnete sa obukom još od ranog uzrasta i da ga postepeno socijalizujete. Sibirski haski je privržen i odan svom vlasniku i zahteva mnogo pažnje i ljubavi. Poslušan je, mio i veoma prijatan pas za društvo.

Sibirski haski - snalazljiv pas velike energije 2

slika: štene haskija

Održavanje i nega sibirskog haskija

Pošto je već rečeno da je sibirskom haskiju potrebno mnogo kretanja, život u stanu bi za njega bio pravo mučenje. Ako nema dovoljno prostora za kretanje, ovaj pas može postati nervozan i napraviti štetu u stanu.

Može se desiti da grize nameštaj ili da ošteti ostale predmete. Zbog toga se dešava da vlasnici vezuju svog haskija na lanac ili da ga zatvore u boks. Nekada ga čak izbace i na ulicu, jer shvate da on zahteva previše brige i odricanja. Međutim, haski ne voli da bude odvojen od svog vlasnika i od njegove porodice.

U najmanju ruku, da biste omogućili lagodan život vašem haskiju potrebno je da imate malo veće dvorište gde će on moći da se igra. Takođe, dvorište mora biti ograđeno, jer ako vaš pas otrči recimo za nekom drugom životinjom van dvorišta, kasnije će se teško vratiti u njega. Takođe, ovaj pas nije stvoren za život u gradu. Dakle, kada zadovolji svoju dnevnu potrebu za kretanjem, kada se istrči i umori, pas postaje umiljat i nežan u ostatku dana.

Krzno sibirskog haskija zahteva dosta nege i redovno održavanje. Preporučuje se da ga češljate metalnim češljem u sezoni linjanja. Linjanje je kod sibirskog haskija povezano sa klimatskim uslovima i javlja se 2-3 puta godišnje i traje oko 10 dana.  Sibirski haski ostavlja dosta dlaka po stanu, ali još nije zabeleženo da je bilo ko alergičan na dlaku ovog psa.

Takođe, sibirski haski nema specifičan miris kao neki drugi psi. Kupanje ne mora da bude često, jer haski se sam čisti. Imajte na umu da teško podnosi vrućine i zato tada obratite posebnu pažnju na njegovu negu. Što se šišanja tiče, dozvoljeno je da se poravnaju brkovi i dlaka između prstiju i jastučića, a skraćivanje dlake na ostalim delovima tela se strogo kažnjava.

Zdravlje

Ova rasa je generalno veoma zdrava i otporna na različite bolesti. Prosečni životni vek sibirskog haskija je od 11 do 15 godina.

Zanimljiva činjenica je da je sibirski haski veoma sličan vukovima koji se pojavljuju u filmovima ,,Sumrak saga” ili u serijalu ,,Igre prestola”, pa je zbog toga postao veoma popularan. Međutim, dešava se da vlasnici ubrzo shvate zahtevnost ove rase i onda ovi psi bivaju izbačeni na ulicu.

Pre nego što se odlučite da nabavite sibirskog haskija za svog kućnog ljubimca, imajte na umu da ova rasa zahteva mnogo truda, rada, vremena i kretanja. Međutim, ako ste spremni da sve ovo obezbedite vašem haskiju i da mu se u potpunosti posvetite još od malena, dobićete vernog i odanog prijatelja za narednih 10 do 15 godina, koliko traje prosečan vek sibirskog haskija.

Idealan vlasnik za sibirskog haskija mora biti aktivan, strpljiv i imati jak karakter.

Cena: Koliko košta sibirski haski?

Sibirski haski košta od 150 evra pa na gore. Cena zavisi od reputacije uzgajivača.

Poruka uzgajivačima: Ukoliko gajite sibirskog haskija, kontaktirajte nas i pošaljite nam vašu ponudu kako bi je mogli ovde predstaviti da potencijalni kupci mogu lakše da nadju psa za sebe.

Za kraj

Nadamo se da ste zadovoljni. Naučili ste mnogo toga o ovoj predivnoj pasmini. Ukoliko želite da usvojite sibirskog haskija ili da ga kupite, sigurno se nećete pokajati te će vam ova pasmina pružiti samo sreću i ljubav u vašem domu.

Korisni linkovi: Američki Kenel Klub o haskiju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *