Ši cu – prelepi tibetanski lavlji pas

Od | 7 Novembra, 2016

Izvorno ime ove rase Shih Tzu bi u prevodu značilo mali lav, lavlji pas. Ipak, iako to ime možda zvuči strašno, nema ničeg opasnog u vezi sa ovom, čak naprotiv oni su vrlo nežna rasa pasa.

Ši-cu pas vodi poreklo sa Tibeta i spada i kineske rase pasa, sežući čak i do 8.000 godina pre nove ere, kako je pokazalo istraživanje u Kini. Uglavnom ćete naći podatke da rasa postoji samo par stotina godina, ali izgleda da je to ipak mnogo mnogod dublje u prošlost.

Ši-cu se sa pravom smatra kraljevskim psom. Vrlo je pogodan za držanje u stanu ili kući, a uz to je vrlo nežan i prijatan iako spolja ima pomalo arogantno držanje za one koji ga ne poznaju. Uz to, ukoliko ste ljubitelji izložbi, i za njih će vam biti vrlo idealan jer njegova pojava na takvim manifestacijama jednostavno ne može proći ne zapaženo.

Za njega se vezuje i jedna od legendi po kojoj je Buda putovao i sa sobom vodio malog psa koji je svakog trenutka mogao da se pretvori u lava.

Smatra se da je ova rasa prvi put dospela u evropu tek 30-ih godina 20.veka, prvo u Englesku i Norvešku pa onda dalje. Što se Amerike tiče, tamo je ova rasa postala popularna tek 60-ih i 70-ih godina 20.veka, a 1969.godine je i zvanično priznata.

si cu - prelepi tibetanski lavlji pas

Karakteristike i temperament ši cu-a

Ova slatka i umiljata vrsta dostižu visinu izmedju 22 i 27 cm. Ženka je obično za nijansu niža od mužjaka.

Što se tiče težine, uglavnom su teški izmedju 4 i 8 kilograma. Životni vek im je uglavnom u rasponu od 10 do 15 godina, zavisno naravno od dosta životnih faktora, pošto neki znaju doživeti i 20 godina ako im je genetika dobra i ako se pravilno neguju.

Ono što je vrlo karakteristično za ovu rasu, to je vrlo duga, lepa i prijanta dlaka koja može biti raznih boja a uglavnom bela dominira. Kada su u pitanju izložbe pasa, najcenjiniji detalji na jednom ši cu-u su svakako beli pramen na njegovom čelu kao i beli kraj repa. Njegovo držanje je vrlo zanimljivo i nesvakidašnje jer ga odlikuje ponositost. Skoro uvek hoda ispravno i dostojanstveno, a rep mu je malo povijen. Pči su mu krupne i okrugle, a njuška crna.

Što se temperamenta odnosno naravi tiče, ši cu je uglavnom umiljate prirode, druželjubiv, prijatan i ponosan pas. Ono što je vrlo zanimljivo je da se slaže odlično i sa drugim vrstama pasa, a takodje je vrlo pogodan za decu jer je pažljiv prema njima i pun ljubavi. Često zna biti vrlo razigran pa se može sjajno igrati i sa decom.

S obzirom da je manjeg rasta, idealno je pogodan za ljude koji žive u stanu i odlično bi se snalazio u gradu. Ipak, ne zaboravite da je i njemu naravno potrebna šetnja i odredjena doza fizičke aktivnosti.

Nega, održavanje i zdravlje ši cu-a

si-cu-pas-slike

Ši cu ima dugu dlaku koja zahteva skoro svakodnevno održavanje i negu. To imajte u vidu pre nego što se odlučite za ovu rasu psa. Ukoliko niste spremni ili niste u mogućnosti da mu posvećujete svakodnevnu pažnju, onda bolje razmislite o nekoj manje zahtevnoj rasi. Ši cu ja pravi gospodski pas vredan svake pažnje ali budite iskreni prema sebi pre nego što se odlučite da ga nabavite.

Ako se odlučite za ovu vrstu psa, potrebno je svakodnevno da mu poklanjate svoje vreme, ljubavi pažnju a on će to znati da ceni. Kao što smo već rekli, vrlo je bitno da ga redovno šetate da bi on imao dovoljno fizičke aktivnosti i ostao u dobrom zdravlju i formi.

Što se češljanja dlake tiče, dovoljno je da to radite svaki drugi dan da se dlake ne bi uplele, zamrsile i ućebale. Sa četkanjem bi trebalo početi još dok je mala kuca, da bi se na vreme navikao na takvu vrstu nege i održavanja.

Ako brinete o linjanju pri izboru pasa za svoj stan ili kuću, treba da znate da se on skoro uopšte i ne linja pa je zato vrlo pogodan što se tog segmenta tiče. Takodje, oni ljudi koji su alergični na pseću dlaku ne bi trebali previše da brinu jer je njegovo linjanje na minimumu. Ono što treba da znate vezano za njegovu dlaku je i da morate voditi računa oko dlaka oko njegovih očiju da ne bi došlo da nekih infekcija i alergija. Dlaka mu je najgušća u predelu stomaka.

Neki od ši cu-a mogu imati problema sa zubima, ali to zavisi od psa do psa.

Bilo kako bilo, ukoliko se odlučite da gajite za ovu rasu psa, budite spremni da mu posvetite dosta pažnje i ljubavi, da ga redovno negujete i da ga vodite u šetnju i pružate mu mogućnost za dovoljno fizičke aktivnosti.

Prodaja, oglasi i cena

Ukoliko vas zanimaju ši-cu štenci, njihova cena se obično kreće u rasponu od 100 do 120 eura.

Ovim putem pozivamo sve koji gaje i prodaju ši cu pse, da nam se jave na e-mail adresu: kontakt@zivotinjice.com ili da nas kontaktiraju putem kontakt forme i da nam napišu ukratko o svojoj ponudi kako bi njihovu ponudu mogli postaviti ovde da zainteresovani mogu od njih nabaviti ši cu psa za sebe.

Kategorija: Psi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *