Sfinks mačka – neobična maca bez dlake

Od | 11 Oktobra, 2022
Životni vek: 8 - 14 godina

Boja: crna, bela, crvena, čokoladna, lavander, dvobojna

Hipoalergen: DA

Poreklo: Toronto, Canada

Temperament: druželjubivi, energetični, lojalni gazdama

Težina: 3.5 - 7 kg

Visina: 20 - 25 cm

Sfinks mačka (Sphynx – vikipedija engl) je relativno nova i retka rasa mačke veoma neobičnog izgleda. Ova pasmina, koja izgledom podseća na biće iz epske fantastike i mitova gotovo nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a takođe ima reputaciju najinteligentnije i najzabavnije rase u svetu mačaka.

Poreklo Sfinks mačke

Ova neobična mačka bez krzna kroz istoriju je bila prisutna u raznim delovima sveta. U nekim izvorima postoje podaci da su je gajili Asteci među svojim domaćim pasminama, koje su možda bile namenjene za jelo.

U “Knjizi mačaka” pominju se bezdlake meksičke mačke koje su bile veoma tražene i cenjene osamdesetih godina 19. veka. Osim toga, 1950. godine u leglu sijamskih mačaka u Parizu rođena su tri mačeta bez krzna. Pojava ostalih primeraka zabeležena je u Australiji, Maroku i Severnoj Karolini.

Početak uzgoja današnjeg sfinksa vezuje se za 1966. godinu u Kanadi, kada je domaća mačka na svet donela mače bez krzna nazvanog Prune. On je paren sa majkom, sestrama i ćerkama, da bi se fiksirala pasmina i uredio prvi standard. Zatim, 1978. godine spasena je dugodlaka mačka i njeno bezdlako mače. Mače “mutant” je sterilisano kako ne bi prenelo taj deformitet.

Sfinks mačka - neobična maca bez dlake

slika: odrasla Sfinks mačka

Međutim, kad je ista mačka opet imala mlade, okotila je još mačića bez dlake. Rezultati istraživanja ovakve pojave ukazuju na to da odsustvo dlake nije posledica genetskih manipulacija, već prirodne i spontane genetske mutacije. Dakle, došlo se do saznanja da je za bezdlakost ove mačke gen jedini “krivac”. Ovaj gen je recesivan.

Nova rasa je prvobitno nazvana “Moonstone cat” (Mačka mesečevog kamenja), zatim je bio prisutan naziv “The Canadian hairless” (kanadska bezdlaka), da bi se daljim ukrštanjem dobila nova i zdrava pasmina mačke nazvana Sfinks (Sphynx).

Izgled Sfinks mačke

Sfinks je mačka srednje veličine, nežne građe, finih kostiju i čvrstog mišićavog tela. Glava je blago klinastog oblika, iz koje polazi dug i elegantan vrat. Uši su veoma velike i široke, zaobljenih vrhova i visoko su postavljene na glavi. Nos je kratak. Oči u obliku limuna su velike i široko postavljene, a boja im je ista kao boja tela. Brada je dobro razvijena.

Noge su jake i mišićave i zadnje su duže od prednjih. Prednje noge su blago razmaknute. Na krajevima ovalnih šapa nalaze se dugački i vitki prsti. Jastučići na šapama su deblji nego što je to slučaj kod ostalih rasa, zbog čega se stiče utisak da mačka hoda po vazdušnim jastučićima. Ova rasa je takođe prepoznatljiva po dugom, tankom repu, koji se dalje sužava idući ka vrhu.

Po mišljenju mnogih ljudi, sfinks mački nedostaje najvažnije atraktivno obeležje koje imaju sve mačke, bez obzira na njihov pedigre-krzno. Koža ovih “ćelavih” mačaka, mada naizgled gola, pokrivena je finim pahuljastim dlačicama. Budući da je slična jelenskoj koži i antilopu, jako je nežna i pruža prijatan osećaj pri dodiru.

Naborana je na glavi, vratu i ramenima. Pojava dlake je moguća na ušima, njušci, nogama i repu, a kod mužjaka i na testisima. Sfinks je uglavnom bez brkova, mada postoje primerci koji ih mogu imati. Koža može biti različite boje, postoji čak devet grupa boja i sve nijanse sa belom. Sve su priznate na izložbama.

Temperament Sfinks mačke

Mnogi tvrde da je karakter ove mačke savršen. Tiha je i osećajna i veoma je privržena svom vlasniku. Iznenađujuće je znatiželjna, neumorna, inteligentna, vesela, aktivna i razigrana.

Za njen karakter obično kažu da je “kombinacija mačke, psa, majmuna i deteta”, jer zna da skače i izvodi razne vratolomije kao majmunče, umiljata je poput deteta, verna je vlasniku kao pas i u stanju je da stalno ide za njim po kući mašući repom i, naravno, poseduje tipične mačje osobine, tj. misterioznost i šarm koji ljubitelje ove pasmine fasciniraju vekovima.

Veoma su zabavne jer su radoznale i vragolaste. Sfinks nikada ne ispoljava agresiju i nikako ne podnosi samoću jer je jako mazan i emotivan. Neophodno mu je puno ljubavi i pažnje, kao i stalno prisustvo drugih ljudi, sa kojima takođe uživa da “priča”.

Zdravlje i nega Sfinks mačke

Sfinks je isključivo kućna rasa mačke, koja je snažna i otporna u pogledu zdravlja. Ne postoje bolesti koje su karakteristične za ovu pasminu. Iako nema krzno, sfinks mački je potrebna redovna nega. Sfinks mačka spada u rasu koja se puno znoji, zbog čega ju je potrebno redovno brisati vlažnim maramicama za bebe i s vremena  na vreme kupati u toploj vodi.

Budući da je njena nežna koža sklona opekotinama usled izlaganja sunčevim zracima, preporučuje se izbegavanje sunca koliko god je to moguće, a pri izlasku napolje kada je vreme sunčano, neophodna joj je zaštita u vidu nanošenja kreme za sunčanje. Koža sfinksa lako pocrni na suncu. Uši treba povremeno čistiti štapićem za uši umočenim u mlekom za negu ili u neki blagi rastvor.

Oči takođe treba prati s vremena na vreme pomoću pamučnog diska za skidanje šminke umočenog u neki rastvor za oči. S obzirom na to da im se nokti veoma brzo prljaju, treba ih redovno čistiti i skraćivati im vrhove.

ishrana

Ova mačka je poznata kao veliki gurman, zbog veoma brzog metabolizma, koji joj je potreban da bi održala telesnu temperaturu, budući da nema dlaku koja bi imala tu ulogu. Zato joj treba davati uravnoteženu i kaloričnu hranu. Zbog svega ovoga mačka sfinks jede više od drugih mačaka, ali uprkos toj činjenici, nisu izbirljive kada je hrana u pitanju.

Prodaja i cena

Ukoliko se neko bavi gajenjem i prodajom ove rase, neka nas kontaktira sa ponudom kako bi je mogli predstaviti ovde za potencijalne kupce.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *