Ruska plava mačka – mirna i verna lepotica

Od | 2 Oktobra, 2015

Ruska plava mačka je stara, retka i veoma cenjena rasa mačke. Ove mačke imaju visok nivo inteligencije i dostojanstveno držanje.

Takođe, veoma su privržene i odane porodici. Prepoznatljive su po prodornim zelenim očima koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, kao i po krznu sa srebrnkasto-plavim odsjajem. Ove mačke su tihe i mirne i idealan su izbor za kućnog ljubimca. Ova rasa je nastala verovanjem da mačke plave boje unose blagostanje i sreću u dom.

Poreklo ove rase

Za rusku plavu mačku se zna da potiče iz Rusije, ali ne postoji tačan istorijat porekla. Smatra se da su preci ove rase mačaka živeli u severnoj ruskoj luci Arhangelsk, koja se nalazi na Belom moru, pa su ovu mačku nazivali još i Arhangelska mačka. Odatle je preneta u Englesku i nazvana ruska plava mačka. Taj naziv se zadržao i do danas. Neke legende kažu da su ruski carevi uzgajali ovu mačku na dvoru, pa se zato nazivala i kraljevska mačka. Osim toga, ova rasa je bila poznata i pod imenima španska plava mačka, malteška mačka i pod službenim nazivom orijentalno plava mačka.

Ruska plava macka - mirna i verna lepotica

Ruska plava mačka je prvi put izložena 1875. godine u Kristal Palati u Engleskoj, pod nazivom Arhangelska mačka. Tada se takmičila u grupi svih plavih mačaka, odnosno britanskih kratkodlakih mačaka, pa ova rasa nije bila naročito zanimljiva. Tek 1912. godine plava ruska mačka je dobila svoju sopstvenu klasu i interesovanje za ovu rasu je naglo poraslo.

Kao i mnoge evropske rase, i ruska plava mačka je bila gotovo istrebljena za vreme Drugog svetskog rata. Međutim, krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina u Skandinaviji je plava ruska mačka ukrštena sa sijamskom koja je u sebi sadržala gen za razređivanje koji je odgovoran za blistavo plavu boju. Danas je ruska plava mačka ponovo jedinstvena rasa u smislu izgleda i karaktera.

Izgled

Izgled rusko plave mačke je veoma specifičan i podseća na staroegipatske crteže i figure mačaka. Ruska plava mačka ima gusto krzno sa srebrnasto plavom dlakom. Ono je svilenkasto i sjajno i podseća na pliš. Naime, krzno se sastoji iz dva sloja, gde je tamnija boja na dnu, pa tako svetlija boja dolazi do izražaja i stvara se srebrni odsjaj. Originalna boja ove mačke je plava, mada danas postoje i crne i bele varijante. Neki uzgajivači tvrde da je krzno sjajnije ako se manje četka. Dvostruka dlaka predstavlja idealnu zaštitu od hladnih vetrova ruske zime. Dlaka rusko plave mačke je ujednačeno kratka i gusta i ne sme biti pripijena uz telo. Jastučići na obrazima su veoma izraženi, pa se često dobija utisak da se ova maca uvek smeje. Glava joj je kratka i umereno klinastog oblika, a lobanja je dugačka i ravna, po čemu se ova mačka razlikuje od većine ostalih vrsta. Oči plave ruske mačke su smaragdno zelene i bademastog oblika. Tamniji smaragdni zeleni krug se nalazi oko zenice, a spoljašnji delovi oka su svetlo zelene boje. Uši su joj veće nego kod prosečnih mačaka i imaju šiljate vrhove, a koža ušiju je providna i tanka. Srednje je veličine, a telo joj je srazmerno, elegantno i mišićavo.

Ruska plava mačka ima vitke i visoke noge, a šape su joj ovalne i uske. Rep se sužava prema zaobljenom vrhu i prilično je dug. Na repu odrasle mačke mogu biti blago izražene pruge, dok pruga nikada nema na ostalim delovima tela. Prosečna težina ruske plave mačke je oko 3-6 kg. Ova mačka ima graciozan hod i veoma je spretna.

Temperament

Ruske plave mačke su nežne, tihe i mirne i zato su idealne za držanje u stanu. Veoma su posvećene porodici i osetljive su na emocije i atmosferu u kući. One se mnogo vezuju za čoveka i po tome su nalik na pse. Čak se mogu voditi i na povocu, ako se od ranog uzrasta naviknu na to. Mnogo su privržene svom vlasniku i bez problema će ga pratiti bilo gde, tako da ovu mačku možete uvek voditi na putovanja. Ipak, u kući je možete ostaviti i samu jer je dosta samostalna, a kada se vratite ona će vas dočekati sa puno ljubavi. Uvek su vesele i razigrane, pa se preporučuju i porodicama sa malom decom.

Ova mačka se dobro slaže sa decom, ali i sa ostalim životinjama i retko se dešava da nekoga ogrebe. Plava ruska mačka je toliko umiljata i unosi mir i radost u kuću, a prema predanju njeno dejstvo može biti i lekovito. Ono što je važno je da su ove mačke vrlo inteligentne i da lako uče nove trikove. One sa lakoćom mogu da otvaraju vrata i da vraćaju loptice. Prema drugim životinjama su druželjubive, a prema strancima su oprezne i suzdržane. Oglašavaju se tihim mjaukanjem i ne vole visoke tonove.

Linjanje i održavanje

Krzno ove mačke se veoma jednostavno održava, pa ona zato spada u rase koje zahtevaju minimalnu negu. Nije potrebno svakodnevno kupanje i četkanje, ali jednom nedeljno je potrebno to uraditi da bi se odstranila mrtva dlaka tokom sezone linjanja. Ono što je naročito važno jeste što se gotovo uopšte ne linja jer ima kratku dlaku i duplo krzno. Ovo je jedina mačka koja ne ostavlja dlake po stanu i koja je veoma čista, a pritom nema nikakav specifični miris mačke. Ruska plava mačka se lako navikava na posip i možete biti sigurni da neće vršiti nuždu na nekom drugom mestu.

Ruska plava macka - mirna i verna lepotica 2

Ova rasa mačke je generalno zdrava, pa ukoliko živi u zdravoj sredini i uz pravilnu ishranu, postaje otporna na bolesti i može živeti čak do 18 godina. Ruska plava mačka se preporučuje i osobama sa posebnim potrebama. Ruska plava mačka se smatra hipoalergijskom rasom mačaka, jer njena pljuvačka sadrži mnogo manje proteina koji izazivaju alergijske reakcije kod ljudi. Vakcinacija ruske plave mačke nije neophodna, jer mačka živi u stanu, ali preporučuje se da se kastracija obavi sa 6 meseci.

Ishrana

Što se tiče ishrane, ako imate rusku plavu mačku nemojte je hraniti hranom koju vi jedete. Mleko joj nipošto nemojte davati jer će dobiti gliste. Ovu mačku je najbolje hraniti granulama Viskas Junior i vlažnom Viskas hranom, jer ta hrana sadrži sve hranljive sastojke neophodne za zdrav razvoj i za održavanje prelepe sjajne dlake. Jednom dnevno se preporučuje da dajete mački jednu tabletu vitamina, koju treba izlomiti i ubaciti u hranu.

Napomena

Na našim prostorima se često svaka plava mačka naziva ruskom plavom mačkom. One po izgledu jesu slične, pa razliku između njih može uočiti samo stručnjak.

Ipak, treba imati u vidu da je rusko plava mačka veoma retka vrsta. Zato ako želite da kupite rusku plavu mačku veoma je važno da idete u proverenu registrovanu odgajivačnicu, gde ćete za kupljenu mačku dobiti međunarodno-važeće dokumente koji dokazuju njeno poreklo.

Prodaja i cena

Ukoliko gajite ovu vrstu mačke za prodaju, javite nam se sa svojom ponudom da bi vas uvrstili ovde i da bi potencijalni kupci mogli lakše da vas nadju i preko vas nabave svoju mačku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *