Prehlada kod pasa

Od | 5 Oktobra, 2022

Danas ćemo govoriti o tome:

  • šta je to prehlada kod pasa
  • šta su simptomi
  • kako lečiti prehladu kod vašeg ljubimca

Kako nastaje prehlada kod pasa

Onda kada usled izloženosti niskoj spoljašnjoj temperaturi dođe do hipotermije organizma, odnosno do pada telesne temperature ispod granice uobičajene (normalne) telesne temperature, automatski dolazi i do vazokonstrikcije, odnosno do skupljanja krvnih sudova.

Kada dođe do vazokonstrikcije, nastupa i trenutno slabljenje odbrambenog mehanizma organizma i organizam postaje neotporan na uticaj eventualno prisutnih virusa ili bakterija sa kojima neposredno može doći u kontakt.

Ukoliko organizam pri ovakvim okolnostima dođe u kontakt sa virusima ili bakterijama, doći će i do razvoja virusne ili bakterijske infekcije, koja se na osnovu uslova koji su predhodili njenom razvoju zove prehlada.

Prehlada kod pasa

na slici: pas pokriven dekom koji se trese

Drugim rečima, prehlada kod pasa (kao i kod ljudi) je ništa drugo do opšteprihvaćen sinonim za oboljenje koje se definiše kao virusna ili bakterijska infekcija respiratornih organa.

Samim tim, može se izvesti jasan i nedvosmislen zaključak da je ovaj oblik oboljenja zarazan i da se pas može “prehladiti”, čak i ukoliko nije bio izložen niskoj temperaturi.

Konketno, ukoliko pas koji je zdrav, dođe u kontakt sa već prehlađenim psom, kod njega se takođe može razviti “prehlada”, odnosno infekcija respiratornih organa.

Najčešće, ova bolest se prenosi u toku zdravog i obolelog psa, ali se takođe može preneti i samim boravkom u istoj prostoriji, ukoliko udaljenost između zdrave i obolele životinje nije dovoljna.

Simptomi prehlade psa

Najčešći simptomi prehlade kod pasa su:

  • Pojava i prisustvo suvog i glasnog kašlja (u zavisnosti od razvoja prehlade, kašalj može dopirati iz grla, ali i iz grkljana i iz pluća)
  • Smanjena aktivnost psa do koje dolazi usled slabosti organizma i malaksalosti
  • Povišena telesna temperatura
  • Smanjenje apetita.

Nešto ređi simptomi prehlade kod pasa su:

  • Curenje nosa (bilo da je reč o curenju iz jedne ili iz obe nozdrave)
  • Kijanje
  • Pojava herpesa u regiji spoljašnjosti usta psa

Lečenje prehlade kod pasa

Ukoliko ste na osnovu prepoznavanja gore navedenih simptoma ustanovili da vaš pas boluje od prehlade, situaciji je potrebno da pristupite na sledeći način:

Psa odvedite na pregled kod veterinara ili mu na osnovu predhodno prepisane terapije (ukoliko ste već imali iskustva sa tim da je prehlađen), sami odredite terapiju antibioticima. Pritom, vodite računa o doziranju, jer doza antibiotika i učestalost njegove upotrebe moraju biti usaglašeni sa težinom psa.

U periodu lečenja psa, pokušajte da ga izolujete od kontakta sa drugim psima i nemojte ga izlagati (bar ne predugo) izrazito niskim temperaturama.

Ukoliko baš morate da prošetate psa i samim tim i da ga izložite niskoj temperaturi, predhodno ga utoplite i nemojte ga dugo zadržavati napolju.

U protivnom, simptomi prehlade se mogu pogoršati i bolest se može “vratiti”.

Kao i u slučaju kada ste vi ili neki drugi član vaše porodice prehlađeni i kada je vaš pas prehlađen, trudite se da prostor u kojem on živi bude uvek sveže izluftiran i obogaćen kiseonikom. Kao i vama i psu može smetati zagušljiv prostor u periodu kada je prehlađen.

Poboljšati ishranu i vitamine

Delotvornim će se pokazati i ukoliko psu poboljšate ishranu, odnosno ukoliko je obogatite vitaminskim i proteinskim granulama ili dodacima ishrane. takvom ishranom, ojačaćete imunološki sistem psa i pomoći ćete psu da brže i lakše ozdravi.

Šta uzrokuje prehladu kod pasa?

Sklonost ka razvoju prehlade, psi mogu imati genetski, ali na to može uticati i jednolična, odnosno loša ishrana, usled koje imunološki sistem psa ne može dovoljno da se razvije ili stalno opada.

Zato, trudite se da vašem psu čak i onda kada je apsolutno zdrav bude obezbeđena redovna pravilna i što raznovrsnija ishrana.

Dobro i pravilno negovan pas, postaće otporniji ne samo na razvoj prehlade, već i na razvoj brojnih drugih, čak i mnogo komplikovanijih bolesti.

Za kraj

Ukoliko se prehlada kod vašeg psa previše često ponavlja, ne bi bilo loše da od veterinara zatražite da mu uradi analizu krvne slike, kako bi ste ustanovili da li je pas možda anemičan i zbog toga neotporan. Ukoliko ustanovite da je tako, uz konsultacije sa veterinarom, u ishranu svog psa uvrstite i preparate koji će mu popraviti krvnu sliku.

Korisni linkovi:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *