Povraćanje i proliv kod pasa

By | September 30, 2015

Povraćanje i proliv su generalno čest problem kod pasa i mačaka, a najčešće se javljaju kao posledica grešaka u ishrani ljubimaca.

Povraćanje i proliv su gotovo uvek praćeni i drugim simptomima, kao što su povišena temperatura, gubitak apetita, pa čak i tragovi krvi u stolici. To uglavnom ne predstavlja ozbiljan problem i nije potrebno odmah voditi psa kod veterinara.

Uzroci

Problemi sa probavom se javljaju uglavnom kod proždrljivih životinja i ukoliko se jede neka nova hrana. Takođe, dešava se da psi jedu hranu iz smeća, što opet može dovesti do problema sa stomakom.

Povracanje i proliv kod pasa

Zatim, često se dešava da ljubimci umiljato gledaju u hranu koju vlasnik jede. Tada čovek ne može da odoli i onda daje svom ljubimcu ostatke hrane. Obično je to slučaj kada je praznična trpeza, pa vlasnici smatraju da treba da počaste i svoje ljubimce. Međutim, to je velika greška. Masno pečenje za Novu godinu ili šunka i kuvana jaja za Uskrs mogu dovesti do velikih probavnih smetnji kod pasa.

Lečenje

Treba znati da proliv i povraćanje nisu ništa neuobičajeno i da ne morate odmah voditi psa kod veterinara. Ako je proliv praćen povraćanjem, prvo što treba da uradite jeste da uskratite vašem psu hranu i vodu najmanje 24h. Važno je napomenuti da nakon povraćanja psu nipošto ne treba davati vodu, što je čest slučaj, jer vlasnici se često plaše da pas ne dehidrira. Međutim, pošto je sluznica probavnog trakta već iziritirana i bolesna, pas će opet povratiti tu vodu. Na taj način, životinja će još dodatno da iscrpi organizam i da izgubi još vode.

Ako pas ima samo proliv, a ne povraća, onda mu i dalje možete davati vodu, ali u manjim količinama. Što se hrane tiče, treba je uskratiti prva 24h, a zatim postepeno uvoditi male količine dijetalne hrane, odnosno psa treba neko vreme držati na postu. Ono što nikako ne treba davati psu u tom slučaju su meso, sir, jaja, pavlake, puter ili mleko. U toj situaciji preporučuju se manji, a češći obroci. Na primer, možete kuvati pirinač sa dodatkom kuvane piletine bez kostiju i kožice. Preporučuje se i da kašičicu ovsa kuvate u vodi sve dok se ne raskuva i ne pusti sluz.  Ukoliko vas mrzi da kuvate, u apotekama i kod veterinara možete kupiti medicinsku hranu napravljenu specijalno za poremećaje gastrointestinalnog trakta.

Takođe, ako proliv nije praćen povraćanjem, nakon 24h psu možete davati i fermentisane mlečne proizvode, kao što su kravlji sir ili jogurt, a izbegavajte kiselu pavlaku. Zatim, postepeno treba povećavati količinu hrane, a smanjivati broj obroka. Kada povraćanje u potpunosti prestane i kada se formira stolica normalne gustine, treba uvoditi uobičajenu hranu koju pas inače jede.

Ako se desi da pas pored posta i dalje povraća i ima proliv, onda ga treba što pre odvesti kod veterinara, jer može doći do dehidratacije. U nekim slučajevima povraćanje i proliv mogu ukazati na to da je reč o nekoj ozbiljnijoj bolesti. Naročito ako se povraćanje i proliv javljaju često u toku godine, potrebno je uraditi sve dijagnostičke preglede.

Category: Psi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *