Posip (pesak) za mačke – vrste i saveti za upotrebu

Od | 28 Septembra, 2015

Posip za mačke je pesak od posebnog materijala koji se stavlja u kutiju i u koji mačke mogu vršiti nuždu kada su u kući ili u stanu. Mačke obično instinktivno ili pomoću dresure počinju da koriste posip za obavljanje fizioloških potreba. Ovo je sjajna stvar za vlasnike koji ne žele da puštaju svoje mačke napolje, kako bi izbegli potencijalne opasnosti koje vrebaju na ulici poput opasnih predmeta i auta. Posip praktično čuva mačke od ovih potencijalno smrtonosnih rizika.

U prirodi, kada vrše nuždu, mačke biraju meko i peskovito tlo kako bi lako otkopale i zakopale rupu šapama. Kako bi se stimulisao ovaj instinktivni poriv, kutija se puni posipom debljine 2,5 cm ili više. Posip je sačinjen od mekog zrnastog materijala koji upija vlagu i neprijatne mirise, kao što je miris amonijaka. Pojedine marke posipa sadrže sodu bikarbonu koja takođe upija ove mirise. Posip se najčešće pravi od gline, ali takođe postoje posipi od recikliranog papira i silikonski posipi.

Posip pesak za macke - vrste i saveti za upotrebu

U nastavku teksta ćemo videti koje sve vrste posipa za mačke postoje.

Negranulirani posip. Ova vrsta posipa je jedan od prvih koji su se pojavili na tržištu. Glavni sastojak je glina, koja ima mnogo veću moć upijanja od peska, koji je korišćen u posipima pre gline. Glina se u posip ubacuje u obliku velikih lopti kako ne bi lako ispadala iz kutije. Negranulirani posip se obično pravi od zeolita, dijatomita i sepiolita.

Granulirani posip. Prvi granulirani posip napravljen je u Velikoj Britaniji 50-tih godina prošlog veka. Većina granuliranih posipa pravi se od gline od vulkanskog pepela, od koje se lako formiraju granule kada je vlažna i koja formira čvrste grudvice koje se izdvajaju od ostatka posipa. Ove grudvice se mogu lako izvaditi i baciti, dok se ostatak posipa ne mora menjati.

Iako se granulirani posipi prave na prirodnoj bazi, oni sadrže silikon dioksid, koji spada u kancerogene materije.

Biorazgradivi posip. Ova vrsta posipa se pravi od raznih biljnih materija, poput borovog drveta, recikliranog papira, trine, kukuruza, pšenice, oraha, ječma i sušene pomorandžine kore. Mnogi vlasnici mačaka se odlučuju na ovakvu vrstu posipa, budući da štiti okolinu od zagađenja. Biorazgradivi posipi su posebno pogodni za mačke koje boluju od astme zbog manje izloženosti prašini. Ovi posipi, mada često znatno skuplji od ostalih, traju duže od tradicionalnih negranuliranih i granuliranih posipa.

Posip na bazi silikonskog gela. Ova vrsta posipa, koja se često naziva i kristalni posip, ima najveću upijajuću moć u poređenju sa svim ostalim vrstama i najbolje uklanja neprijatne mirise. Oko 2,5 kg posipa na bazi silikonskog gela dovoljno je da upija tečnost i neprijatne mirise 30 dana, dok je za isti period potrebno oko 9-13 kg negranuliranog ili granuliranog posipa, budući da je kod ovih vrsta potrebno dopuniti kutiju kada se ukloni čvrst otpad. Veoma je važno lagano promešati kristale i uklanjati čvrst otpad svakog dana, kako se urin ne bi prosuo po kutiji. Nakon 30 dana, kristali dobijaju žućkastu boju i počinju neprijatno da mirišu.

U današnje vreme postoje razne vrste posipa na tržištu, od najjeftinijih do najskupljih.

Budući da se iz kutije sa posipom često može širiti neprijatan miris, preporučuje se da stoji u delu kuće ili stana koji se ređe koristi, kao što je podrum ili perionica.

Gde kupiti posip i koja je cena?

Posip za mačke možete kupiti u svakom bolje opremljenom pet shopu, a cena im se za pakovanje od 5kg obično kreće u rasponu izmedju 300 i 400 dinara. Mi uskoro otvaramo internet prodavnicu odnosno pet shop, pa ukoliko želite da nabavljate proizvode po najpovoljnijim cenama, prijavite se besplatno na našu email listu i obavestićemo vas čim krene prodaja da dobijete specijalne popuste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *