Patuljasti šnaucer – Poreklo, Osobine, Karakter, Karakteristike, Nega, Zdravlje, Cena

Od | 13 Oktobra, 2022
Životni vek: 12 – 15 godina

Boja: crna, bela, crno-bela, crno-srebrna

Hipoalergen: DA

Poreklo: Nemačka

Temperament: društven, inteligentan, oprezan, neustrašiv, poslušan

Težina: ženke: 5.4–9.1 kg, mužjaci: 5.4–9.1 kg

Visina: ženke: 30–36 cm, mužjaci: 30–36 cm

Patuljasti šnaucer (Mini Schnauzer/Zwergschnauzer) je neustrašivi mali pas koji se od davnina koristi kao lovac na štetočine, ali i kao čuvar stada, porodica i čitavih domaćinstava.

Ovaj pas se naziva još i patuljak, patuljaner ili minijaturni šnaucer. U ovom tekstu možete pročitati nešto više o poreklu patuljastog šnaucera, o njegovim fizičkim karakteristikama i temperamentu, kao i o načinu održavanja i nege.

Poreklo Patuljastog šnaucera

Najstariji zapisi o stvaranju patuljastog šnaucera potiču iz 19. veka. Ovi psi su tada uzgajani da bi radili na farmama, gde su ubijali pacove i druge štetočine.

Patuljasti šnaucer se pojavio u Nemačkoj oko 1880. godine i predstavlja preslikanu verziju srednjeg šnaucera. Ova rasa je dobijena selekcijom malih pasa i njihovim ukrštanjem sa standardnim šnaucerom, sa ciljem da se napravi minijaturna verzija ove popularne rase. Smatralo se da mali psi mogu bolje da se zavuku na bilo koje mesto i da uhvate sve glodare i ostale štetočine.

Prvi patuljasti šnaucer je zaveden 1898. godine, a sledeće godine se prvi put pojavio na izložbama. Danas je naročito popularan u Evropi i SAD-u.

Patuljasti snaucer - umiljati porodicni pas

slika: štene patuljastog šnaucera

Fizičke karakteristike Patuljastog šnaucera

Iako je malih dimenzija, srednji šnaucer je izuzetno snažne građe i više nabijen nego vitak. Oblik tela mu je četvrtast. Ima širok grudni koš, kratka leđa i mišićava bedra i visine je do 35 cm.

Što se tiče težine, mužjaci mogu biti teški do oko 9 kg, a ženke su prosečno oko 8 kg teške. Vrat je snažan i ne sme biti ni debeo ni tanak.

  • Patuljasti šnaucer je prepoznatljiv po svojoj razbarušenoj glavi, a oči su mu tamne i ovalne.
  • Ima veoma jaku njušku i razvijen nos, a uši su mu visoko postavljene i prirodno spuštene (ponekad mogu biti i prave i sečene).
  • Rep je visoko postavljen i sečen na visini trećeg pršljena.

Patuljasti šnaucer izgleda dosta čupavo. Dlaka ovog psa je kratka, debela i tvrda, a poddlaka je gusta. Boja dlake je poput boje biber-so, a maska je tamnija. Dlaka može biti i crne boje, odnosno crna sa srebrnastim šapama na nogama, i taj izgled patuljastog šnaucera je veoma popularan.

Temperament Patuljastog šnaucera

Stotinama godina uzgajivači patuljastih šnaucera posvećuju dosta pažnje njihovom temperamentu i karakteru. Patuljasti šnaucer je generalno mirnog temperamenta i blage naravi.

Ima čvrst karakter i uvek jasno zna šta želi. Patuljasti šnaucer je živahan i razigran kao i njegova velika braća. Jako je poslušan, umiljat i privržen svom gospodaru.

On je pravi porodični pas koji uživa u igri sa decom. Ima visok prag tolerancije i zaštitnički je nastrojen prema njima, pa se preporučuje i porodicama koje imaju malu decu.

Ovog psa je lako dresirati i nije mu potreban veliki prostor da bi se osećao slobodno. Može bez problema da živi u stanu, ali da bi ostao u formi potrebno je svakodnevno da se kreće. Zato se potrudite da ga izvodite u šetnju svakoga dana, jer ako suviše dugo boravi na jednom mestu mogu se pojaviti razne kožne bolesti.

Uglavnom su patuljasti šnauceri aktivni onoliko koliko i njihovi vlasnici. Ako je vlasnik patuljastog šnaucera lenj, verovatno će takav biti i pas, pa će najviše uživati u popodnevnom dremanju sa svojim gospodarom. Međutim, ako je njegov vlasnik sportski tip, šnaucer će biti isto toliko aktivan i jedva će dočekati neku igru, šetnju ili putovanje.

Patuljasti šnaucer ima visoko razvijenu intuiciju, mudar je i spada u pse sa visokim nivoom inteligencije. Oni odmah osete ko je kakav od ukućana i nikada se ne ponašaju prema svim ukućanima isto. Poštovanje se kod patuljastog šnaucera mora zaslužiti. Patuljasti šnaucer je pas sa velikom izdržljivošću, koji može da istrči velike razdaljine bez obzira na vremenske uslove.

Patuljasti šnaucer često voli da bude i dominantan, pa se suprotstavlja i izaziva mnogo veće pse, glasno laje, i na taj način sebe dovodi u opasnost. Zato je važno dok je još mali da se socijalizuje i da se navikne na prisustvo drugih pasa. Ovaj pas zahteva dosta pažnje i ljubavi od svog vlasnika, pa ako oseti da je zapostavljen vrlo lako može da padne u depresiju.

Održavanje i nega Patuljastog šnaucera

Patuljasti šnaucer je pas pogodan za život u stanu jer se ne linja i nema karakterističan pasji miris. On može da se prilagodi životu u veoma malom prostoru. Međutim, da bi održao svoj karakterističan izgled, ovaj pas se mora redovno negovati i održavati.

Potrebno je da se dva puta nedeljno četka tvrdom četkom u smeru rasta dlake, da bi se na taj način odstranila mrtva dlaka. Preporučuje se da se pre toga dlaka malo pokvasi. Bradu je potrebno skraćivati makazama, a obrve ostaju takve kakve su. Ostavljaju se dlake na nogama, glavi i na obe vilice.

Rep patuljastog šnaucera se mora redovno brijati da bi zadržao cilindrični izgled. Silueta ovog psa mora biti u obliku kvadrata. Pored ovoga, potrebno im je redovno seći nokte, koji mogu smetati pri hodu. Pošto nema karakterističan miris, ovog psa ne treba previše često kupati.

Ono što treba da imate na umu jeste da ovi psi nikako ne podnose šamponiranje, jer nakon toga dugo mirišu na šampon, što im nikako ne prija.

Patuljasti snaucer - umiljati porodicni pas 2

slika: odrasli uredno potšišan Patuljasti šnaucer

Ishrana

Što se tiče ishrane, patuljastim šnaucerima je najbolje davati hranu superpremijum kvaliteta, koja je namenjena za štence malih rasa. Ova hrana se proizvodi od najkvalitetnijih sirovina i dovoljne su samo male količine ove hrane da obezbede sve potrebne hranljive sastojke psu. Zato se ova hrana psima daje u manjim količinama nego ostale vrste hrane, a najbolje je da se podeli u dva obroka dnevno.

Čuva dom

Ovaj pas se može koristiti i kao pas čuvar, kao i njegov prethodnik srednji šnaucer. Oprezan je prema strancima i uvek spreman da zaštiti gospodara. Patuljasti šnaucer se koristi i za lov na pacove. Osim toga, ovaj pas se lako prilagođava bilo kakvoj sredini i situaciji, pa ga možete voditi svuda sa sobom.

On je idealan pas za pratnju i pas koji će u svakoj okolnosti moći da se prilagodi svom gospodaru. Pošto je male veličine, praktičan je da ga vodite svuda sa sobom.

Zdravlje Patuljastog šnaucera

Patuljasti šnaucer ima veoma razvijen odbrambeni mehanizam i otporan je na većinu bolesti. Ipak, ovi psi imaju predispoziciju da obole od dijabetesa, bolesti jetre i bubrega, kao i da dobiju neko oboljenje očiju.

Često može doći i do alergija koje izazivaju promene na koži. Prosečan životni vek šnaucera je od 12 do 14 godina, ali ovaj pas ne pokazuje znake starosti sve do kasnih godina života. Ne treba mu davati prevelike količine hrane jer je sklon gojenju, a gojaznost može povećati rizik od nastanka mnogih oboljenja.

Cena: Koliko košta patuljasti šnaucer?

Cena mu je oko 200 evra na našem tržištu. Cena varira od uzgajivača do uzgajivača. Cenjeniji uzgajivači sa jačom reputacijom bi mogli da budu skuplji.

Da sumiramo

Dakle, ako tražite psa koji će u potpunosti da se prilagodi vašem načinu života, koji će vaš štititi od opasnosti, ali i biti beskrajno nežan i umiljat, a pritom neće ostavljati dlake po stanu, onda je patuljasti šnaucer sjajan izbor za vas i vašu porodicu.

Korisne poveznice: Američki Kenel Klub o patuljastim šnaucerima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *