Patuljasti marmoset – najmanji majmun na svetu

Od | 30 Septembra, 2015

Patuljasti marmoset (Cebuella pygmaea) je južnoamerički majmun koji živi u kišnim amazonskim šumama u Kolumbiji, Boliviji, Ekvadoru, Brazilu i Peruu.

To je najmanji majmun na svetu. Zbog svog simpatičnog izgleda i male veličine nazivaju ga još i džepni majmun, mini majmun i mali lav.

Izgled. Patuljasti marmoset je visine svega od 14 do 16 cm. Mužjaci su teški oko 140 g, a ženke samo 120 g. Zahvaljujući tako malom telu, ovi majmuni se sa lakoćom penju na veoma visoko drveće. Pošto su brzi i mali, na prvi pogled jako podsećaju na veverice. Kreću se uz pomoć sva četiri ekstremiteta i imaju veliku sposobnost skakanja. Mogu da skoče čak do 3 metra u visinu.

Patuljasti marmoset - najmanji majmun na svetu

U odnosu na druge majmune patuljasti marmoset ima neke primitivne osobine. Patuljasti marmoseti nemaju umnjake, a imaju kandže na prednjim i zadnjim ekstremitetima, za razliku od ostalih vrsta majmuna koji imaju nokte. Takođe, moždane funkcije patuljastih marmoseta su relativno primitivne, a njihova telesna temperatura dosta varira u toku dana.

Način života. Ovi majmuni žive u porodičnim grupama koje imaju od 3 pa čak do 15 članova. U toj grupi samo dominantna ženka ima pravo da se pari, a svaki drugi član grupe mora da joj pomogne u odgoju mladunaca. Kod ovih majmuna je čest slučaj da se rode dvojajčani blizanci, a nekada se rađaju i trojke. Kada mladunci postanu zreli, oni uglavnom ostaju u svojoj rodnoj grupi, ali nekada se može desiti i da je napuste i da se priključe novoj grupi.

Ishrana. Patuljasti marmoseti prave rupe u stablima i hrane se smolom koja se nalazi unutra i koja je bogata ugljenim hidratima. Ovo je dugotrajan proces, pa oni veći deo dana provedu u pravljenju ovih rupa. Osim smole, ovi majmuni se takođe hrane i ptičjim jajima, malim žabama, insektima, paucima i drugim malim životinjama, a jedu i nektar, lišće i voće.

Životni vek. Ako žive u divljini, gde su uslovi života teži, i gde sami moraju da se staraju o sebi, ovi majmuni obično žive 11-12 godina. Međutim, ako su u zoološkom vrtu, njihov životni vek može da bude čak 20 godina. Ovi majmuni se mogu pripitomiti dok su mladi, ali ne bi ih trebalo ostavljati same kod kuće. Veoma je važno da budu izloženi sunčevoj svetlosti, jer u suprotnom oni mogu da obole od metaboličkih bolesti koje su poznate pod nazivom marmosetski sindrom. Danas se patuljasti marmoset smatra ugroženom vrstom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *