Pas se trese, drhti – Šta raditi?

Od | 5 Oktobra, 2022

Postoje brojni faktori koji mogu uticati na to da pas počne da se trese – drhti. Navešćemo vam par potencijalnih razloga i solucija.

Neki od tih faktora su krajnje bezazleni i ne zahtevaju poseban pristup psu niti zabrinutost, dok drugi mogu ukazivati na prisustvo komplikacija sa zdravljem psa i zahtevaju što temeljniji pristup situaciji i što hitnije obraćanje veterinaru.

Pas se trese - šta raditi

na slici: pas

Šta da radim ukoliko se moj pas stalno trese – drhti?

Da bi ste znali šta treba da uradite ukoliko primetite da se pas trese, potrebno je da pre svega pokušate da prepoznate razlog koji je uticao na to da se pas trese. Razlog možete prepoznati ili ga bar naslutiti na osnovu proučavanja okolnosti pri kojima se pas trese i na osnovu proučavanja načina na koji se pas trese (važno je kada se to dešava, koliko često se ponavlja, koliko traje i slično).

Generalno, postoji čitav niz razloga zbog kojih pas može da se trese – drhti. Recimo, stres kojem je pas izložen i strah su dva glavna i ujedno najčešća faktora koja mogu uzrokovati ovaj problem.

Drhtanje zbog straha

Strah kod psa, može biti izazvan racionalnim, kao i iracionalnim uticajnim faktorima, ali ono što je pritom potrebno da znate, jeste da se doživljaj onoga što je racionalan i iracionalan izvor straha, znatno razlikuje u vašem doživljaju u odnosu na doživljaj vašeg psa.

Konkretno, okolnosti i situacije u kojima vi ne prepoznajete ni minimum razloga za strah, na vašeg psa mogu delovati uznemirujuće, tako da, čak i onda kada vi jasno ne možete da uočite šta to predstavlja izvor straha vašeg psa, vaš pas se ipak može osećati ugroženo i uplašeno (može se uplašiti od pojedinih prizora kao što su osoba sa štapom, ili od zvukova koji nastaju iznenadno i koji su intezivno glasni).

Izloženost veterinarskom pregledu ili vožnja automobilom, predstavljaju najčešće racionalne izvore straha kod psa. Pri takvim okolnostima, pas može reagovati tako što će početi da se trese. Ono što je tada potrebno da uradite, jeste da psa umirite. Pristupite mu sa posebnom pažnjom, mazite ga ili mu se obraćajte toplim glasom, zagrlite ga.

U većini slučajeva, pas će se ubrzo smiriti i prestaće da se trese. Ukoliko ovakav način umirivanja psa ne pomogne, možete mu dati odgovarajuću dozu sedativa. Pritom, budite oprezni u vezi sa prilagođavanjem doze, jer se doza razlikuje u zavisnosti od kilaže psa.

Pas se trese u snu

Ukoliko se pas trese u snu, potrebno je da znate da je reč o potpuno bezazlenoj i normalnoj pojavi koja se često događa kao rezultat reakcija psa na situacija koje proživljava u snu. U ovakvoj situaciji, sve što je potrebno jeste da psa ostavite da spava i da ukoliko to želite bezbrižno posmatrate njegove reakcije u snu.

Kada je vreme da reagujete?

Ukoliko se pas trese, a da pritom ne možete da zaključite da je uzrok toga ni racionalan ni iracionalan strah, ukoliko se to ne dešava u snu i ukoliko su uočljive i druge promene u ponašanju psa, onda je trenutak da situaciju shvatite ozbiljno i da se u što kraćem roku obratite veterinaru za pomoć.

Simptomi koji se najčešće javljaju i koje treba protumačiti kao znak da nešto nije u redu i da se pas zbog toga trese su:

  • Oslabljen apetit psa
  • Bezvoljno ponašanje psa (psu su usporene reakcije i pokreti i ne pokazuje zainteresovanost ni za svoju omiljenu igračku ili predmet koji mu je drag)
  • Pas spava duže i češće nego što to uobičajeno čini
  • Pas ima dijareju ili povraća.

Ovakvi simptomi, uz koje se pas trese, mogu ukazivati da psa nešto boli i da u njegovom organizmu postoji neki upalni proces. O kakvom upalnom procesu je reč, može se ustanoviti prilikom veterinarskog pregleda. Zato, sve što je potrebno da uradite, jeste da psu što pre obezbedite pregled.

U periodu dok se pregled ne dogodi, psu dajte da pije svežu vodu i ukoliko ste u prilici dajte mu odgovarajuću dozu antibiotika.

Čak i potpuno bezazlene zdravstvene komplikacije kao što je upala grla, mogu uzrokovati to da se pas trese. Zato, nemojte paničiti, ali što pre obezbedite psu pregled.

Za kraj

Nadamo se da smo vam pomogli. I dalje vam toplo preporučujemo da se odmah javite veterinaru ukoliko primetite da se vaš pas nekontrolisano trese iz bilo kojeg razloga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *