Ovo su najbolji psi za decu!

Od | 17 Oktobra, 2017

Ako planirate da kupite psa, veoma je važno da izaberete rasu koja po veličini, energiji i temperamentu odgovara vašem načinu života i koja će se prilagoditi vašoj porodici. Iako su mali psi najprimamljiviji, oni ipak nisu najbolji izbor za porodice sa malom decom.

Zlatni retriver. Retriveri su pravo rešenje ukoliko želite odanog, inteligentnog i društvenog kućnog ljubimca. Ono što je važno jeste da nisu previše agresivni, ali ni previše plašljivi, pa se mogu dobro slagati i sa malom decom. Jako su strpljivi, pa su zato odlični ljubimci za decu. Laku uče pravila i razumeju nove komande pa ih nije teško dresirati po svojoj meri. Između retrivera i vlasnika se uspostavlja čvrsta emotivna veza i retriver jasno može da oseti kada je njegov vlasnik u opasnosti. Retriveri vole da se igraju lopticom u dvorištu, a da bi ostali u formi dovoljno je da se bave umerenom fizičkom aktivnošću. Poznato je da se retriveri često koriste kao pomoć slepim i slabovidim licima i osobama sa posebnim potrebama.

Ovo su najbolji psi za decu

Labrador retriver. Labrador retriver predstavlja jednu od najpopularnijih rasa širom sveta i ovi psi su odlični kućni ljubimci. Preporučuju se i porodicama sa malom decom. Umiljati su, vole da se maze i uvek su spremni za igru. Imaju visok nivo inteligencije i nikada nisu agresivni. Veoma su privrženi vlasniku i zato predstavljaju idealne porodične pse. Ono što je posebno važno jeste da su zaštitnički nastrojeni i da neće dozvoliti nekom nepoznatom da se približi deci. Ovi psi često pomažu deci sa posebnim potrebama, a koriste se i u policiji i vatrogasnoj službi.

Irski seter. Irski seter je pravi izbor za kućnog ljubimca ako imate veliko dvorište i nešto stariju decu. Zapravo, jedina mana je što ne toleriše grube igre male dece pa tada može postati malo agresivniji. Najbolje se slaže sa malo starijom decom koja su već naučila kako da postupaju sa psom. Irski seter je po prirodi razigran i energičan i uživa da se igra sa decom. Potreban mu je veliki prostor jer mnogo voli da trči.

Pudla. Ako birate pudlu za kućnog ljubimca, uvek se opredelite za standardnu pudlu, a ne za minijaturne pudlice. Naime, one mogu postati agresivne ako se na bilo koji način osete zapostavljeno. Sa druge strane, standardne pudle su veoma nežne i pametne i idealne za igru sa decom. I deca sa alergijama mogu da se igraju sa njima, jer se gotovo uopšte ne linjaju. Imaju ponosno i elegantno držanje i uvek su prijateljski nastrojene.

Vižla. Vižla je lovački pas koji potiče iz Mađarske i čest je kućni ljubimac širom Evrope. Naročito se preporučuje porodicama koja imaju nešto stariju decu. Vižle najviše vole da provode vreme sa ukućanima u zatvorenom prostoru. Ova rasa pasa je dosta nežna ali živahna. Vižle su poslušne i uvek spremne da uče nove trikove. Ono što je dobro je da gotovo uopšte nemaju pseći miris.

Škotski ovčar. Ovaj pas je idealan ako imate malu decu. U prošlosti su korišćeni za čuvanje ovaca, pa se zato može desiti da decu pomalo gurkaju i skupljaju na gomilu. Škotski ovčar se lako dresira i vrlo brzo uči komande. Spada u veoma inteligentne rase pasa. Škotski ovčar je zaštitinički nastrojen i lajanjem upozorava na moguću opasnost. Ima dugu i raskošnu dlaku pa ga je neophodno redovno četkati. Čuveni pas Lesi pripada upravo ovoj rasi pasa.

Njufaundler. Njufaundler se pre svega preporučuje porodicama sa velikim dvorištem. Ovaj pas je jak i krupan i naročito zaštitnički nastrojen prema deci. Po izgledu podseća na plišanog medu, umiljat je i lako osvaja sve članove porodice. Karakteristika za njih je da dosta balave, ali ipak uživaju da budu u stanu. Odlični su plivači i često se dešava da spasu nekome život.

Buldog. Buldog je pas čvrste i zdepaste građe. Oni nemaju baš puno energije, pa često prestaju sa igrom i počinju da dremaju. Dosta balave, a dok jedu ispuštaju čudne zvukove. Vole da se igraju sa decom i tolerišu njihove grube igre.

Bigl. Bigl ima snažno telo i uvek je spreman za igru. Vesele je prirode i dobro se slaže sa ostalim kućnim ljubimcima, ali bitno je da se od malena navikne na njih. Bigl je idealni kućni ljubimac za porodice sa aktivnom malom decom punom energije.

Bul terijer. Bul terijeri su veoma prijateljski raspoloženi prema ljudima, naročito prema deci. Mnogo vole da se igraju i mogu biti veoma bučni. Preporučuju se porodicama sa veoma malom decom koja tek uče da hodaju.

Ako ne možete da se odlučite koji je pas najbolji izbor za vašu porodicu, prvenstveno za vaše dete, možete jednostavno otići do lokalnog azila i izabrati nekog mešanca. Imajte na umu da su veliki i srednji psi mnogo bolji izbor ako imate decu, jer se bolje uklapaju sa njima. Takodje, za još ideja koju rasu da izaberete za decu, možete pročitati i ovaj tekst.

Nemojte uzimati pse nalik na pekinezere i čivave jer mogu imati problematičan karakter. Najbolje je izabrati psa koji po izgledu podseća na terijera ili retrivera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *