Opadanje dlake kod pasa – uzroci i lečenje

Od | 1 Oktobra, 2015

Opadanje dlake kod kućnih ljubimaca je sasvim normalna pojava, ali može biti i simptom neke bolesti. Preporučuje se da pre nego što nabavite psa posebnu pažnju obratite na izbor odgovarajuće rase u skladu sa uslovima u kojima živite.

Ukoliko živite u kući s dvorištem, možete čuvati dugodlaku rasu psa, koga je potrebno svakodnevno četkati i šišati dva puta godišnje. Ako živite u stanu, najbolje je da nabavite kratkodlaku rasu psa. Ukoliko baš želite da imate neku dugodlaku rasu, a živite u stanu, moraćete da se nosite sa svakodnevnim ispadanjem dlaka i usisavanjem stana.

Opadanje dlake kod pasa - uzroci i lecenje

Zašto dlaka ispada?

Opadanje dlake kod većine pasa događa se dva puta godišnje, na prelazu iz zimske u letnju i iz letnje u zimsku sezonu, kada se stara dlaka zamenjuje novom, a pas se linja. U ovom slučaju radi se o normalnom fiziološkom procesu i nema razloga za brigu. Takva promena kod nekih rasa pasa može trajati mesecima, te vam konstantno držanje usisivača u rukama može zadavati glavobolju.

Psima može opadati dlaka i usled straha i stresa, na primer, pri odlasku kod veterinara. Kod nekih rasa, kao što je na primer šar pei, stres dovodi do otpuštanja dlaka koje se poput strelica mogu zabiti u ljudsku kožu, koje izazivaju upalu, koja se manifestuje crvenilom i svrabom.

Kada je opadanje dlake razlog za brigu?

Ukoliko dlaka vašeg psa opada u krugovima, pri čemu se stvaraju kružna mesta koja su potpuno bez dlaka, imate razloga za brigu jer se u tom slučaju najverovatnije radi o oboljenju pod nazivom alopecija. Uzročnik alopecije su najčešće gljivice – mikrosporoza. Ovo gljivično oboljenje specifično je po tome što se može preneti sa životinje na ljude, a obično se javlja krajem leta i početkom jeseni. Deca najviše podležu ovoj bolesti zbog nerazvijenog imuniteta i zbog toga što diraju mesta zahvaćena alopecijom i što se igraju sa nepoznatim psima. Uzročnik mikrosporoze je izuzetno otporan na nepovoljne spoljašnje uslove, te stoga može preživeti i više meseci na predmetima i u okolini. Iz ovog razloga je pored lečenja, takođe potrebna dezinfekcija prostora u kome je boravio zaraženi pas.

Pored mikrosporoze, postoje i drugi uzroci pojačanog opadanja dlake kod pasa. U neke od njih ubrajaju se demodikoza (upalna kožna bolest) i šuga, kožna parazitarna bolest koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei.

Lečenje svih ovih bolesti je vrlo jednostavno. Vrlo je važno da svog ljubimca redovno pratite i kontrolišete i da odmah reagujete u slučaju pojave pojačanog opadanja dlake ili promena  na koži. Odlazak u veterinarsku stanicu je možda izuzetno stresno, ali je neophodno kako za psa tako i za vas. Rešenje za ove probleme nalazi se u redovnom tretiranju vašeg ljubimca sredstvima protiv ektoparazita, zatim u davanju dodataka ishrani, u hranjenju kvalitetnom suvom dehidriranom hranom, u redovnom četkanju i šišanju u skladu sa rasom, kao i u redovnim posetama veterinaru.

Kategorija: Psi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *