Najčešće bolesti mačaka

Od | 26 Septembra, 2015

Simptomi bolesti mačaka

Glavni simptomi bolesti mačaka su gubitak apetita, povišena temperatura, bezvoljnost mačke, potištenost i tromost. Zatim, ubrzani ili usporeni puls je siguran znak bolesti mačke. Osim toga, ako se mačka krije na tamnim i mirnim mestima, znajte da to može ukazivati da je bolesna. Povraćanje je gotovo uvek znak da je vaša mačka bolesna.

Međutim, može se desiti i da nije u pitanju nikakav ozbiljan problem. Mačka se možda samo prejela ili je povraćanje reakcija na novu hranu. Može se desiti i da je povratila nakupljene dlake iz želuca. Još jedan od simptoma bolesti je kijanje. Ipak, ni ono ne mora uvek značiti da treba da zovete veterinara. Može se desiti da mačka kine ako joj uđe prašina u nos.

Takođe, dijareja može biti simptom bolesti, ali i posledica stresa ili nove hrane. U svakom slučaju, ako primetite neki od ovih simptoma, najbolje bi bilo da se obratite veterinaru.

Najcesce bolesti macaka

Vrste bolesti mačaka

Tuberkuloza. Tuberkuloza je infektivna bolest, a glavna žarišta ove bolesti kod mačaka su pluća, creva, limfni čvorovi, oči i koža. Simptomi koji prate ovu bolest su naglo mršavljenje, povišena temperatura, anemija, kašalj i otežano disanje. Lečenje mačke obolele od tuberkuloze treba prepustiti veterinaru, mada se na zapadu smatra da u ovom slučaju mačku treba uspavati.

Mačji grip. Mačji grip je zajednički naziv za više vrsta virusnih oboljenja. Simptomi su najčešće lučenje vodenastog sadržaja iz nosa, gubitak apetita, povišena temperatura tela, suzenje očiju i potištenost. Ako posumnjate na mačji grip, obavezno sklonite mačku od svih ostalih mačaka.

Mačja kuga. Mačja kuga je virusna bolest koja se lako prenosi i razvija. Simptomi mačje kuge su visoka temperatura, dijareja i krv u stolici, povraćanje, gubitak apetita, bol u stomaku i bezvoljnost. Mačka često može posegnuti za tečnošću, ali neće biti u stanju da pije. To je očigledan simptom ove bolesti. Mačja kuga se danas sprečava vakcinom koja se daje jednom godišnje. Ako pomislite da je vaša mačka zaražena mačjom kugom, morate je odmah izolovati od ostalih mačaka.

Besnilo. Besnilo je akutno virusno i infektivno oboljenje svih životinja, kako domaćih, tako i divljih, ali i čoveka. Ono se prenosi preko ujeda besne životinje. Ako ovakva životinja ujede mačku, mačka dobija takozvano ,,tiho besnilo”. Zato mačke svake godine treba da prime vakcinu protiv besnila.

Mačja infektivna leukemija. Mačja infektivna leukemija oslabljuje mačji imuni sistem na isti način na koji sida oslabljuje ljudski imuni sistem, pa se ova bolest često naziva i mačja sida. Ova bolest se prenosi preko pljuvačke, kijanja i lizanja. Ali ono što je važno jeste da ljudi ne mogu dobiti sidu ni leukemiju od mačaka koje su zaražene. Najčešći simptomi ove bolesti su povišena temperatura, gubitak apetita, malaksalost i naglo mršavljenje. Mačja infektivna leukemija je za sada neizlečiva.

Zarazno zapaljenje potrbušnice. Ovo je virusna bolest koja se prenosi direktnim kontaktom jedinki. Kod ove bolesti dolazi do nagomilavanja tečnosti i povećanja stomaka. Simptomi ove bolesti su dijareja, gubitak apetita i temperatura. Nekada može doći i do otežanog disanja, zbog prisustva vode u plućima. Zarazno zapaljenje potrbušnice može dovesti i do smrti mačke, ali njen život se može produžiti raznim vitaminima i antibioticima.

Infektivna anemija. Infektivna anemija je virusna bolest koja može biti veoma opasna, naročito zato što se simptomi veoma teško primećuju. To su uglavnom tromost, ravnodušnost, gubitak težine i apetita. Prenosioci ove bolesti su buve i drugi paraziti koji se hrane mačjom krvlju.

Parazitarne bolesti. Najčešći paraziti na mačkama su buve, ali i vaške, ušna šuga i krpelji. Paraziti izazivaju jak svrab i mačka se stalno češe, pa dolazi do crvenila, iritacije i do raznih infekcija. Što se tiče unutrašnjih parazitarnih bolesti mačaka, najčešća je toksoplazma. Ona nastaje konzumiranjem nedovoljno kuvanog ili pečenog mesa. Naročito je opasno da trudnice budu u blizini mačaka koje su zaražene toksoplazmom. Mačke takođe mogu da boluju i od crevnih glista i pantljičara. Ne postoji neki univerzalan lek za lečenje parazita. Borba protiv njih je stalna i poseta veterinaru je obavezna.

Osim ovih bolesti, mačke takođe mogu imati problema sa kožnim oboljenjima, sa bolestima urinarnog i digestivnog trakta, sa bolestima disajnih organa, sa očnim bolestima i sa brojnim drugim oboljenjima. Veterinar će prepisati odgovarajuću terapiju, ali u nekim slučajevima leka nema. Tada će predlog veterinara svakako biti eutanazija, odnosno uspavljivanje mačke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *