Morski krokodil – životinja sa najmoćnijim čeljuštima na svetu

Od | 30 Septembra, 2015

Morski krokodil (Crocodylus porosus), koji se još naziva i indopacifički i estuarijski krokodil, živi na teritoriji jugoistočne Azije i u severnim krajevima Australije. Ovo je najveća vrsta krokodila na svetu.

Izgled morskog krokodila. Morski krokodil može biti sive, smeđe ili crne boje, a telo mu je šire od ostalih vrsta krokodila. Prosečan odrasli mužjak je dugačak oko 5 metara i težak oko 770 kg. Postoje i brojni primerci koji su teži od jedne tone, ali imaju dovoljno snage da podignu svoja tela i da hodaju po kopnu. Ženke su mnogo manje i dugačke su svega oko 2.5 metra. Najveći primerak morskog krokodila je ubijen na Sumatri 1978. godine, a bio je dugačak čak 8.6 metara i težak 1352 kg.

Morski krokodil - zivotinja sa najmocnijim celjustima na svetu

Stanište. Morski krokodili uglavnom naseljavaju vlažne tropske regije oko močvara i reka, ali mogu živeti i u morima. Ako prelaze kratke razdaljine, morski krokodili se kreću brzinom 24-28 km/h, ali ako krstare okeanima onda im je brzina svega 3-5 km/h.

Ishrana. Što se ishrane tiče, morski krokodili jedu sisare, ribe i ptice. Oni imaju jake čeljusti koje im služe za ubijanje plena. Mladunci uglavnom hvataju sitan plen, kao što su vodozemci, rakovi i manje ribe, dok se odrasli krokodili hrane divljim svinjama, majmunima, morskim psima, pticama, pa čak i ljudima. Morski krokodili su veoma opasni za ljude, a zabeležen je i veliki broj smrtnih slučajeva. Oni su veoma brzi i okretni u vodi i na kopnu.

Lov. Ono što je važno jeste da morski krokodili uglavnom love noću, dok su danju pospani i slabo se kreću. Zato ih često nazivaju i noćni gmizavci. Morski krokodili love plen iz zasede, odnosno čekaju da im se plen skroz približi pre nego što napadnu. Zahvaljujući ogromnoj snazi, oni odvlače žrtvu do vode. Nekada je dovoljan i samo pritisak čeljusti da se ubije plen. Istraživanja su pokazala da morski krokodili mogu čak da žive godinu dana bez hrane jer se snabdevaju energijom iz rezervi masti koja se nalazi u repu. Zanimljiv podatak je da morski krokodili često izlaze na obalu i sunčaju se otvorenih usta, pa na taj način omogućavaju pticama da im očiste ostatke hrane između zuba.

Razmnožavanje i životni vek. Morski krokodili se pare u vodi. Ženke grade gnezda od biljnog materijala na obali iznad granice plime. U ta muljevita gnezda ženke polažu oko 60 jaja i čuvaju svoje mlade u prvih nekoliko nedelja. Prosečan životni vek morskog krokodila je oko 70 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *