Menstruacija (teranje) kod pasa – trajanje, simptomi i saveti

By | October 4, 2015

Svako ko je vlasnik ženke psa treba da zna da ona posle 6-9 meseci života ulazi u ciklus koji se popularno naziva teranje. Teranje je termin koji se koristi za ženku psa u polnom žaru, koja je spremna za parenje. Ovaj period traje oko 18 dana, u zavisnosti od starosti psa, ponavlja se na svakih 6 meseci i ne prestaje sve do starosti kuje.

U početku polni organ ženke psa je uvećan i otečen i iz njega curi krvav iscedak. Miris tog iscedka jako privlači mužjake, toliko da mužjaci mogu namirisati ženku u teranju udaljenu čak i nekoliko kilometara. Oko prvih 9 dana ženka nije zainteresovana za parenje, te lajanjem i određenim pokretima tela tera mužjake od sebe. Tada ima pojačan apetit. Negde oko 10. dana teranja iscedak polako gubi boju i postaje providan. U periodu od 9. do 13. dana teranja ženka je spremna za parenje. Ukoliko je pipnete iznad repa, ona ga odmah diže i otkriva polni organ kako bi pokazala da je spremna za parenje.

Menstruacija teranje kod pasa - trajanje simptomi i saveti

Ženka psa je nemirna i spremna je da pobegne prvom prilikom koja joj se ukaže. Zbog toga morate stalno biti na oprezu. Ako se i pored svih mera koje ste preduzeli ipak dogodilo sparivanje, u roku od 36 sati posle parenja veterinar joj može dati hormonsku injekciju koja će sprečiti trudnoću, ali koja ima određene nuspojave, u zavisnosti od starosti i zdravstvenog stanja psa.

Ako želite da vam se ženka psa pari, najbolje vreme za to je između 9. i 13. dana od početka perioda teranja. Dobro razmislite, jer štenci su u stanju da unište ceo stan dok sisaju ili dok ih nekome ne poklonite (što može da se desi da ne uspete, jer ljudi ponekad otkažu dogovor u zadnji čas). Dakle, ako imate štence, stan morate čistiti svaki dan.

Nakon parenja mužjak i ženka psa ostaju vezani, odnosno slepljeni zadnjim delovima tela oko dvadeset minuta. Nikako nemojte pokušavati da ih razdvojite, jer biste tako vrlo lako mogli povrediti pse: Ako su neiskusni i vuku svako na svoju stranu, držite ih u mestu kako ne bi vukli jedno drugo. Isto važi i za slučaj neželjenog parenja. Prvo ih pustite da se razdvoje, a zatim preduzmite odgovarajuće mere kako ne bi došlo do neželjene trudnoće.

Postoje mnoga sredstva koja eliminišu miris teranja u obliku raznih sprejeva i dezodoranasa. Takođe postoji hirurški način sterilizacije ženke psa, pri kojoj se kuji hirurški odstranjuju jajnici i materica. Na ovaj način teranje se trajno eliminiše i vlasnik ženke psa onda može biti miran u pogledu neželjenih štenaca. Ova operacija je bezbolna, radi se u opštoj anesteziji i najčešće nema neželjenih efekata, osim poželjne dijete dok se hormoni ne stabilizuju. Jedina mana ovog zahvata jeste u tome što se radi jednom zauvek, zato dobro razmislite pre nego što se odlučite na ovakav korak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *