Menstruacija (Teranje) Kod Pasa – Trajanje, Simptomi i Saveti

Od | 27 Septembra, 2022

Svako ko je vlasnik ženke psa treba da zna da ona posle 6-9 meseci života ulazi u ciklus koji se popularno naziva teranje (menstruacija). Teranje je termin koji se koristi za ženku psa u polnom žaru, koja je spremna za parenje. Ovaj period traje oko 18 dana, u zavisnosti od starosti psa, ponavlja se na svakih 6 meseci i ne prestaje sve do starosti kuje.

Kako prepoznati menstruaciju – teranje kod pasa?

U početku polni organ ženke psa je uvećan i otečen i iz njega curi krvav iscedak.

Miris tog iscedka jako privlači mužjake, toliko da mužjaci mogu namirisati ženku u teranju udaljenu čak i nekoliko kilometara.

Prvih deset dana teranja

Oko prvih 9 dana ženka nije zainteresovana za parenje, te lajanjem i određenim pokretima tela tera mužjake od sebe. Tada ima pojačan apetit. Negde oko 10. dana teranja iscedak polako gubi boju i postaje providan.

U periodu od 9. do 13. dana teranja ženka je spremna za parenje. Ukoliko je pipnete iznad repa, ona ga odmah diže i otkriva polni organ kako bi pokazala da je spremna za parenje.

Menstruacija teranje kod pasa - trajanje simptomi i saveti

Humoristična slika malog psa sa pelenom

Ženka psa je nemirna i spremna je da pobegne prvom prilikom koja joj se ukaže. Zbog toga morate stalno biti na oprezu.

Slučajno i neželjeno parenje pasa – šta raditi?

Ako se i pored svih mera koje ste preduzeli ipak dogodilo sparivanje, u roku od 36 sati posle parenja veterinar joj može dati hormonsku injekciju koja će sprečiti trudnoću, ali koja ima određene nuspojave, u zavisnosti od starosti i zdravstvenog stanja psa.

Najbolji dani za parenje pasa

Ako želite da vam se ženka psa pari, najbolje vreme za to je između 9. i 13. dana od početka perioda teranja. Dobro razmislite, jer štenci su u stanju da unište ceo stan dok sisaju ili dok ih nekome ne poklonite (što može da se desi da ne uspete, jer ljudi ponekad otkažu dogovor u zadnji čas). Dakle, ako imate štence, stan morate čistiti svaki dan.

Nakon parenja mužjak i ženka psa ostaju vezani, odnosno slepljeni zadnjim delovima tela oko dvadeset minuta. Nikako nemojte pokušavati da ih razdvojite, jer biste tako vrlo lako mogli povrediti pse: Ako su neiskusni i vuku svako na svoju stranu, držite ih u mestu kako ne bi vukli jedno drugo. Isto važi i za slučaj neželjenog parenja. Prvo ih pustite da se razdvoje, a zatim preduzmite odgovarajuće mere kako ne bi došlo do neželjene trudnoće.

Sprejevi i ostala sredstva koja vam mogu pomoći

Postoje mnoga sredstva koja eliminišu miris teranja u obliku raznih sprejeva i dezodoranasa.

Hirurško odstranjivanje jajnika i materice

Takođe postoji hirurški način sterilizacije ženke psa, pri kojoj se kuji hirurški odstranjuju jajnici i materica. Na ovaj način teranje se trajno eliminiše i vlasnik ženke psa onda može biti miran u pogledu neželjenih štenaca.

Ova operacija je bezbolna, radi se u opštoj anesteziji i najčešće nema neželjenih efekata, osim poželjne dijete dok se hormoni ne stabilizuju. Jedina mana ovog zahvata jeste u tome što se radi jednom zauvek, zato dobro razmislite pre nego što se odlučite na ovakav korak.

Zaključak

Nadamo se da smo vam pomogli da shvatite kompletak proces teranja (menstruacije) kod psa. Bolje informisanje će vam pomoći da:

  • prepoznate teranje (menstruaciju)
  • adekvatno reagujete i zaštitite psa
  • razmislite o ponuđenim opcijama prevencije parenja
  • opcija hirurškog zahvata

Korisni linkovi: menstrualni ciklus vikipedija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *