Maine Coon mačka – Poreklo, Izgled, Nega, Karakter, Cena

Od | 11 Oktobra, 2022
Životni vek: 13, 14 godina

Boja: bela, krem, krem-bela, crvena, plava

Hipoalergen: NE

Poreklo: Savezna država Mejn, Sjedinjene Američke Države

Temperament: umiljata, nežna

Težina: ženke: 3.8kg do 6.2kg, mužjaci: 5.3Kg do 8.1kg

Visina: 20 - 35 cm

Mačke pasmine Maine Coon pripadaju dugodlakoj rasi. Amerikanci ih zovu “gentle giants” (nežni džinovi).

Poreklo Maine Coon mačke

Maine Coon mačke vode poreklo sa samog severa SAD-a, tačnije iz države Maine. Ovo je predeo sa prilično surovom klimom, koja je u toku prilagođavanja mačke na sredinu prilično uticala na njen izgled i konstituciju.

Mada o postanku ove rase na postoji nijedan pouzdan podatak, o ovoj mački može se naći mnoštvo legendi, priča i pretpostavki, koje nam dočaravaju neke interesantne maštovite vizije koje rado čitamo iako znamo da su biološki potpuno nemoguće.

Legende i nagađanja u narodu o poreklu

Tako, na primer, prema jednoj legendi, mačka Maine Coon je nastala ukrštanjem dugodlake domaće mačke i rakuna. Rep crno mramorasto ili tigrasto ošarane Maine Coon zaista podseća na atraktivan rep rakuna, kao i njeno javljanje glasovima “gr-gr” kada ne mjauče.

Druga zanimljiva priča

Jedna priča kaže da je za vreme Francuske revolucije kapetan Clough pripremao bekstvo kraljevske porodice u Ameriku. Na brod je bio prebačen jedan deo nameštaja i ličnih stvari, kao i nekoliko pasa, Persijanki i Angora mačaka.

Plan bekstva je propao, a kapetan Clough je zaplovio u pravcu Amerike. Pošto nije bilo nikog više da zatraži nazad kraljevsku imovinu, kapetan je sve poneo u svoj zavičaj Wiscasset u Mejnu (Maine). Postoje priče da su upravo te mačke koje je doneo preci današnje rase Maine Coon.

Maine Coon mačka - dugodlaka snalažljiva maca

slika: odrasla Maine Coon mačka

U nastanku ove rase izvesno je da moreplovstvo igra značajnu ulogu.

Naime, u doba naseljavanja Severne Amerike Vikinzi su na brodovima držali mačke, kako bi lovile miševe koji su se neželjeno ukrcavali na brod. To su bile mačke iz njihovog starog zavičaja, pre svega Norveška šumska mačka. Veruje se da je nova populacija mačaka nastala ukrštanjem sa dugodlakom mačkom koja je već naseljavala novi kontinent.

Mada se ne zna sasvim pouzdano tačno poreklo ove pasmine, ipak je najverovatnije da je ona nastala mešavinom više rasa koje su donosili doseljenici na nov kontinent. Pritom je značajnu ulogu odigralo i prilagođavanje na nove klimatkse i životne uslove.

Dugodlaka mačka Maine Cat (Mejn mačka), kako su je tada zvali, bila je veoma cenjena na rančevima u Mejnu, budući da je izuzetno vešta, odličan lovac i da ima sposobnost da preživi i bez brige čoveka, a ipak je u njegovoj blizini i od koristi mu je.

Pod imenom Maine Cat prvi put se spominje 1903. godine u knjizi “The Book of the Cat” od Frensis Simons, u kojoj se opisuje jedan crnobeli mačak po imenu Captain Jenks (Kapetan Dženks), koji je daleke 1861. godine živeo kod gospođe Pirs i koji je sedamdesetih godina istog veka bio pokazivan na izložbama, koje su se za mačke i pse održavale u okviru godišnjih vašara u regionu.

Izgled Maine Coon mačke

Maine Coon je najveća rasna mačka. Svaki deo tela je snažan i mišićav. Kod ove rase mužjak je znatno veći i teži od ženke. Prosečna težina mužjaka je 8 kg, a ženke 5 kg.

  • Glava nije okrugla jer do izražaja dolazi dug četvrtast nos. Brada je izražena, dobre je širine i dubine. Linija nosa i brade je pod pravim uglom, a nos kod čela ima jasno izražen prelaz.
  • Uši su velike i visoko pozicionirane, a razmak između njih je otprilike jedna širina uveta u korenu. Na vrhu ušiju ima dosta dlačica, koje ističu njen pomalo divlji izgled. Oči su okrugle ili bademastog oblika.
  • Kod mužjaka grudni koš i leđa su dosta snažni, a telo je dugačko i završava se repom koji svojom dužinom seže do ramena. Rep, koji je najlepši ukras ove rase, pokriven je obilnom dugom dlakom.
  • Noge su snažne i stabilne, zadnje su nešto duže od prednjih.
  • Dlaka je duga i gusta. Dozvoljene su različite boje dlake. Najčešće se sreću crne i crvene nijanse i njihove razređene verzije sa mramorastom ili tigrastom šarom, kao i bez ovoga, zatim srebrne varijante. Sve ove boje mogu ići u kombinaciji sa belom.

Karakter Maine Coon mačke

Pored svoje impozantne i pomalo divlje pojave, Maine Coon je izrazito umiljata i dobroćudna mačka. Njen glas proizvodi izuzetno visoke tonove. Ova rasa voli komunikaciju i društvo čoveka, kao i drugih mačaka.

Retko jedu same i više vole da jedu u društvu vlasnika ili drugih mačaka. Nikako ne podnosi samoću, te stoga mačka Maine Coon nije najbolji izbor za ljude koji rade po ceo dan ili nisu kod kuće.

Zahtevaju društvo i ne vole biti predugo same

Kad je dugo i često sama, ova mačka postaje depresivna i posle nekoliko godina nema ništa od života, a ni čovek nema ništa od takve mačke. Odlčno se slaže sa mačkama drugih rasa i sa psima. Nije agresivna prema deci koje je ponekad tretiraju kao igračku, pod uslovom da je od malih nogu naviknuta na takav tretman.

Iako voli ljudsko društvo, ona nije mačka koja stalno sedi u krilu ili koja traži da se stalno drži u naručju. Najviše voli da je u čovekovoj blizini, prati ga iz sobe u sobu i gleda šta on radi, a ponekad voli i da “prekontroliše i pomogne” i da “razgovara”.

Maine Coon je pretežno razigrana mačka, ali nije stalno u pokretu, već ima i svoje mirne faze kada se odmara i drema. Aktivna je do duboke starosti. Ako u blizini nema pogodne igračke, zanimaće se bilo čime što ima, pa čak i komadom papira.

Igranje

Kao i psi, doneće svoju igračku ispred vlasnika i čekati da je vlasnik opet baci. To im je najdraža igra. Ove mačke se takođe odlikuju izuzetnom inteligencijom, te će kao posledica čestog korišćenja prednjih šapa vrlo lako naučiti da otvaraju vrata ormarića, da okreću slavinu ili da uzimaju manje stvari.

Nega Maine Coon mačke

Za razliku od ostalih dugodlakih rasa mačaka, ovoj mački je potrebna minimalna nega. Iako imaju dugu dlaku, Main Coon mačke je same održavaju, zahvaljujući retkoj poddlaci. Krzno je podložno sezonskim promenama-gušće je preko zime, a tanje preko leta. Budući da krzno odbija vodu i da je samoodržavajuće, retko im je potrebno kupanje, mada ima pojedinih primeraka koji veoma vole vodu.

Cena i prodaja

Ako gajite ovu vrstu  mačke i prodajete, kontaktirajte nas sa ponudom da bi je mogli ovde objaviti potencijalnim kupcima.

Korisne poveznice: PetFinder stranica o Maine Coon mačkama

Video o Maine Coon mačkama; Detaljno objašnjeno sve o njima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *