Labrador retriver – Poreklo, Zdravlje, Karakteristike, Cena, Nega, Osobine

Od | 13 Oktobra, 2022
Životni vek: 10 - 12 godina

Boja: crna, čokoladna, žuta

Hipoalergen: NE

Poreklo: Njufaundland, Kanada

Temperament: Voli biti vani, blage naravi, Inteligentan, smiren, nežan

Težina: mužjaci: 29–36 kg, ženke: 25–32 kg

Visina: mužjaci: 57–62 cm, ženke: 55–60 cm

Labrador retriver (Labrador retriever) je jedna od nekoliko vrsta retrivera i smatra se najpopularnijom rasom pasa na svetu. Ovaj pas se još naziva i kraljem svih retrivera. Pored toga što se od davnina koristi kao lovački pas, labrador retriver se koristi i u policiji za pronalaženje droge.

Takođe, labrador je pas koji se preporučuje kao vodič slepim osobama, a može biti i idealan kućni ljubimac. U nastavku možete pročitati nešto više o poreklu labradora, njegovim fizičkim karakteristikama i temperamentu, kao i o načinu održavanja i nege ovog psa.

Poreklo labrador retrivera

Poreklo ove rase ni do danas nije u potpunosti razjašnjeno. Labrador retriver je rasa koja je nastala u 19. veku u Velikoj Britaniji. Međutim, neki smatraju da labrador poreklo vodi iz Kanade (regija Sveti Džon, Njufaundlend), gde su ovog psa nazivali vodenim psom.

Postoji i verovanje da su labradori ime dobili po ostrvu Labrador u Kanadi. Pošto labrador retriver ima takozvani vidrin rep, jedna legenda čak govori da je ovas pas nastao iz ljubavi između vidre i psa Svetog Džona.

Labrador retriver - umiljat i vrlo popularan pas

Danas je labrador retriver jedna od najpopularnijih rasa u SAD-u, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Postoje dve vrste ovih pasa, a to su engleski i američki labradori, ali razlike između njih su minimalne. Američki labradori su nešto veći od engleskih. Postoji i australijska podvrsta labradora, ali ona nije naročito popularna.

Fizičke karakteristike labrador retrivera

Labrador retriver ima skladnu i snažnu građu sa veoma istaknutim dubokim grudnim košem.

  • Noge su mu kratke, a slabinski deo snažan i širok.
  • Glava labradora je široka, a vilica veoma jaka.
  • Oči su mu smeđe ili lešnik boje i srednje su veličine
  • uši su blago zabačene unazad i padaju prema glavi.
  • Usne ovog psa su mekane, a zubi snažni, pri čemu gornji sekutići pokrivaju donje. Labradori imaju karakterističan rep, koji je debeo u korenu i koji se postepeno sužava ka vrhu.
  • Rep je srednje dužine i ravnomerno pokriven debelom, kratkom i gustom dlakom koja ga čini okruglim i zaobljenim. Taj rep je poznat i kao vidrin rep.
  • Na šapama imaju takozvane plivačke kožice, pa su ovi psi poznati po svojim plivačkim i ronilačkim sposobnostima.

Mužjak labradora je visine 56-57 cm, a postoje i primerci visoki čak 61 cm, dok su ženke visine 54-55 cm. Labradori su teški od 26 do 36 kg.

Dlaka je prepoznatljivo obeležje labradora retrivera. Ona je uvek kratka, gusta, oštra i jednobojna, a može biti crne, čokoladno braon ili žute boje. Nekada se može videti mala bela fleka na grudima.

Labrador retriver se kreće slobodno i osvaja prostor ispred sebe. Pri hodu prednje i zadnje noge, koje su skladno izvajane, paralelno su postavljene i prave. On obožava vodu i lako se pretvara u čovekovog idealnog pratioca.

Temperament labrador retrivera

Labrador retriver je društven i nežan pas koji se lako dresira i za kratko vreme može da postane odan i veran čovekov prijatelj. Smatra se jednim od najodgovornijih, najtalentovanijih i najposlušnijih pasa na svetu.

jako inteligentna pasmina

Labradori spadaju u inteligentne pse, pa veoma lako uče nove komande i trikove i uvek su spremni za bilo kakav nov zadatak. Osim toga, jako su poslušni i privrženi svom gospodaru. Dobro se slažu i sa drugim psima i sa ostalim kućnim ljubimcima.

Sa decom su jako umiljati i tolerantni, pa se preporučuju porodicama koje imaju malu decu.

Labrador retriver je jedan od omiljenih porodičnih pasa, mada nije najbolji izbor ako tražite psa čuvara, jer previše voli ljude i nije agresivan. Poverljiv je i prema strancima i veoma retko laje.

Pored toga, dokazano je da je labrador izvanredan terapeut koji može da pomogne obolelima, naročito osobama sa invaliditetom. Naime, on može bolesniku da vrati volju za životom, tako što uspostavlja specifičan odnos sa obolelima u sanatorijumima, staračkim domovima i raznim ustanovama za rehabilitaciju.

Labrador se često koristi za lečenje dece obolele od dečje paralize, kao i za pomoć hendikepiranim osobama. Osim toga, ovi psi se često koriste u raznim šou programima.

Labradori su veoma aktivni i uvek spremni za igru. Vole da trče za loptom, granom ili frizbijem i da stalno nose i žvaću nešto u ustima. Dokazano je čak da su labradori toliko pažljivi i nežni da mogu u ustima da nose jaje i da ga ne slome.

Često vole da izvode razne ludorije samo da bi nas oraspoložili i nasmejali. Zahtevaju dosta pažnje i biće tužni ako se osete zapostavljenima. Zbog svog odličnog njuha, brzine, atletske građe i poslušnosti, labradori se često koriste i u policiji, za otkrivanje droge, lopova ili terorista. Oni su i odlični lovački psi, a najčešće love divljač sa željom da obraduju svog gospodara.

Održavanje i nega labrador retrivera

Što se tiče dlaka i linjanja, labrador retriver ne zahteva neku posebnu negu i održavanje. Naime, dlaku je dovoljno četkati jednom nedeljno, a za vreme linjanja malo češće. Linjaju se dva puta godišnje, u proleće i u jesen, a tamo gde je umerena klima mogu se linjati i tokom cele godine.

Labrador retriver - umiljat i vrlo popularan pas 2

slika: odrasli labrador retriver

Ishrana

Ishrana labradora je od ključnog značaja za njegov sveukupni rast i razvoj. Naime, štene labradora u prvoj godini života može da dostigne uzrast deteta od 14 godina, što znači da mu trebaju velike količine energije.

Potrebno je da mu se putem ishrane obezbedi dovoljna količina vitamina, minerala i ostalih hranljivih materija. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa veterinarom oko vrste hrane koju treba da dajete vašem ljubimcu, kao i o količini hrane koja mu je potrebna u datom uzrastu.

Zdravlje labrador retrivera

Takođe, treba da imate u vidu da između 4. i 12. nedelje štene gubi imunološku zaštitu koju je dobijalo od majke, pa je potrebno što pre izgraditi njegov sopstveni imuni sistem. Ono što je takođe važno jeste da pas uvek mora na raspolaganju imati dovoljne količine sveže i čiste vode.

Naime, 25% krvi psa čini voda, pa ako dođe do dehidratacije to može dovesti do pojave raznih simptoma bolesti. Voda pročišćava organizam psa i reguliše telesnu temperaturu. Imajte na umu da je sistem organa za varenje kod štenaca labradora jako osetljiv i još uvek nerazvijen, pa treba voditi računa o hrani koja mu se daje.

Kuvane kosti svakako treba da budu deo ishrane vašeg psa, jer sadrže kalcijum, belančevine i druge hranljive materije. Mladim psima bi trebalo davati velike cevaste kosti pomoću kojih će oni jačati zube i desni, a treba izbegavati pileće kosti i kosti koje sadrže šiljke. Na osnovu izmeta se najbolje može utvrditi da li je ishrana vašeg psa pravilna i šta treba menjati.

Zdrava stolica treba da bude braon boje i kobasičastog izgleda. Tvrda i bela ili pak previše tamna stolica, ukazuje na neke nepravilnosti u ishrani. Treba imati u vidu da labradori mogu da pojedu velike količine hrane i da su skloni gojenju, a gojaznost može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Trudite se da ishrana vašeg psa bude umerena i raznovrsna i da mu obezbedi sve potrebne hranljive sastojke. Jednolična ishrana može dovesti do slabosti organizma, pada imuniteta i do rizika od pojave raznih bolesti.

Skloni su naslednim bolestima

Ova rasa je sklona naslednim bolestima, kao što su displazija kukova ili lakta, spondiloza, atrofija mrežnjače, artroza, a ređe dolazi i do epilepsije, gluvoće ili paralize dušnika.

Sve ove bolesti uglavnom su posledica nepravilne ishrane, naglog rasta ili hormonalnog disbalansa. Zato se preporučuje redovna vakcinacija, kao i snimanje kukova. Ipak, labrador retriver je generalno zdrava rasa pasa, a prosečan životni vek labradora je od 10 do 12 godina.

Prodaja, štenci i cena – koliko košta štene labrador retrivera?

Koliko smo videli po istraživanju, cene se kreću od 250 evra pa do 400 evra na oglasima. Cena zavisi od uzgajivača. Uzgajivači sa jačom reputacijom drže i jače cene.

Pozivamo odgajivačnice labrador retrivera da nas kontaktiraju i da nam pošalju svoju ponudu kako bi je mogli ovde postaviti da zaintereosvanim kupcima bude lakše da pronadju psa kakvog žele da kupe.

Korisne poveznice: Američki Kenel klub informacije o labrador retriverima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *