Krv u stolici kod pasa: Uzroci, Šta raditi? Lečenje

Od | 4 Oktobra, 2022

Pojava krvi u stolici psa, predstavlja jednu od veoma rasprostranjenih i ne tako retkih pojava sa kojima se susreće ili se bar jednom susreo svaki vlasnik psa.

Prisustvo krvi u stolici psa ili kako se stručno naziva hematohezija, može ukazivati na različite promene u organizmu psa, koje su u gotovo 100 % slučajeva vezane za funkciju i zdravlje debelog creva ili rektuma.

Krv u stolici kod pasa

slika razigranog psa kako trči

Šta može uzrokovati pojavu krvi u stolici psa?

Postoji čitav niz faktora koji mogu uzrokovati pojavu krvi u stolici psa.

Konkretno, ovo su neki od tih faktora:

Netolerancija na određenu vrstu hrane

Određene vrste hrane sa kojima pas i bez vašeg znanja, može doći u kontakt kao što su namirnice namenjene ljudskoj ishrani koje sadrže veću količinu začina, konzervansa ili aditiva, zatim namirnice kojima je istekao rok trajanja ili koje su pokvarene i slično, mogu izazvati netoleranciju organizma psa, koja se manifestuje kroz nadražaj sluzokože creva i krvarenje zidova creva.

Kako uočiti krv u stolici kod psa i šta raditi?

Kada dođe do ovakvog oblika krvarenja, tragove krvi je moguće uočiti u stolici psa. Nekada je krvarenje samo na vrhu izmeta a nekada je ono i obilnije kao što možete videti na slici ispod.

krv u stolici kod pasa

slika: obilno krvarenje u stolici kod psa

U takvoj situaciji, trebalo bi da postupite tako što ćete psu dati da jede bareni pirinač ili da pije pirinčanu vodu (ohlađenu vodu u kojoj je baren pirinač). Bareni pirinač ili pirinčana voda, umiriće sluzokožu creva i pomoći će ponovnom uspostavljanju normalne funkcije creva. Samim tim, krv će prestati da se pojavljuje u stolici.

bareni pirinač

slika: bareni pirinač za lečenje krvarenja u stolici kod psa – recept kako se pravi bareni pirinač

Ukoliko ni nakon nekoliko dana (dva do tri dana) prisustvo krvi iz stolice ne izostane, obratite se veterinaru, jer postoji velika verovatnoća da je uzrok prisustva krvi u stolici neki drugi faktor.

Povreda zidova creva

Do povrede zidova creva, može doći na više načina. Konkretno, pas i bez vašeg znanja može pojesti oštar predmet kao što je komad oštrog drvceta ili oštre kosti. Takav predmet, kada se nađe u crevima, može povrediti zidove creva i izazvati krvarenje. U tom slučaju, ukoliko pas uspi da putem stolice izbaci i predmet koji ga je povredio, krvarenje će ubrzo samo od sebe prestati.

Da bi ste znali sa sigurnošću da li je pas izbacio oštar predmet, trebalo bi da detaljnije pregledate sadržaj njegove stolice. Ukoliko niste sigurni da je predmet izbačen i ukoliko se prisustvo krvi u stolici psa i dalje nastavlja, potrebno je obratiti se veterinaru, koji će preduzeti adekvatne mere i rešiti problem vašeg psa, pa samim tim i vaš problem.

Prisustvo parazita u organizmu psa

Najčešće kod štenaca i mlađih pasa, prisustvo parazita u organizmu psa, može uzrokovati prisustvo krvi u stolici. Da je tako nešto uzrok ove pojave, možete ustanoviti tako što ćete osim krvi u sadržaju stolice uočiti i prisustvo parazita. U tom slučaju, psu je neophodno obezbediti adekvatnu terapiju protiv parazita. Čim terapija da rezultat i čim pas izbaci iz organizma parazite, prestaće i da se pojavljuje krv u stolici psa.

Bakterijske ili virusne infekcije

Pojedini oblici bakterijskih ili virusnih infekcija, koje su uglavnom lokalizovane u crevima psa, mogu uzrokovati pojavu krvi u stolici psa. U tom slučaju, potrebno je sanirati infekciju, kako bi pomenuti simptom izostao.

Prisustvo polipa na zidovima creva

Kao i u ljudskim crevima i u crevima psa, mogu se formirati polipi. Ovaj oblik izraslina, koje su benigne i kao takve same po sebi bezopasne za zdravlje psa, ipak mogu izazvati upalu creva i različite oblike iritacija usled kojih dolazi do krvarenja i samim tim do prisustva krvi u stolici psa. Ovaj problem, trajno je moguće sanirati hirurškim putem, ali ga je moguće i kontrolisati korigovanom, odnosno blagom ishranom.

Povreda ili infekcija rektuma

Povreda ili infekcija rektuma, može dovesti do krvarenja rektuma, a krv se može preneti na stolicu psa i izgledati kao da je njen sastavni deo, odnosno kao da dolazi iz creva. U tom slučaju, u zavisnosti od tipa povrede ili inteziteta infekcije rektuma, potrebno je na odgovarajući način sanirati taj problem i zaustaviti krvarenje.

Karcinom creva

Ovo je jedan od najkomplikovanijih mogućih uzroka pojave krvi u stolici psa i na svu sreću javlja se znatno ređe od ostalih gore pomenutih uzroka i to uglavnom kod starih pasa. Karcinom creva, moguće je dijagnostikovati nakon sprovođenja detaljnog veterinarskog pregleda i analiza. Lečenje i uspešnost lečenja, zavisi od stadijuma u kojoj je bolest otkrivena.

Trovanje

Ukoliko je pas otrovan (recimo mišomorom ili nekim drugim otrovnim sredstvom), takođe može doći do pojave krvi u stolici. U tom slučaju, krvarenje je najčešće obilnije i praćeno je drugim simptomima, kao što su intezivno drhtanje psa, povraćanje i gubitak energije. U takvoj situaciji, psu treba dati da pije mleko i treba ga što pre odvesti kod veterinara.

Za kraj

Nadamo se da smo vam pomogli i da će vaš mezimac brzo da ozdravi. Ispod možete pronaći još korisnih poveznica prema člancima koji vam mogu pomoći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *