Krpelj na psu – Simptomi i odstranjivanje

Od | 5 Oktobra, 2022

Saznajte sve o krpeljima, bolestima koje nose, kako se vrši prevencija kod pasa i kako se odstranjuje krpelj sa psa.

Krpelji su beskičmenjaci iz reda Parasitiformes, podreda Ixodida i podklase Acari. Mogu se razlikovati ukupno tri vrste krpelja, a to su takozvani meki krpelji “Argasidae” i “Nuttalliellidae” i takozvani tvrdi krpelji “Ixodidae”. Pritom, važno je reći da je upravo pomenuta “Nuttalliellidae” vrsta mekih krpelja jako retka, živi samo na prostoru Afrike i jedinke ove vrste mogu dostići dužinu i do čak 3 centimetara.

Kada se ova informacija uzme u obzir, jasno se izvodi zaključak da se u svim preostalim predelima sveta, osim u Africi, mogu uočiti samo preostale dve vrste krpelja, odnosno jedna vrsta mekih i jedna vrsta tvrdih krpelja. Ove dve vrste krpelja, moguće je razlikovati na osnovu lako uočljivih fizičkih osobina.

Konkretno, kod tvrdih krpelja, rilice, odnosno organi kojima krpelji probijaju kožu i piju krv domaćina, nalaze se na gornjoj strani glave, dok se kod mekih krpelja, rilice nalaze na donjoj strani glave i nisu lako uočljive.

Krpelj na psu - simptomi i odstranjivanje

Krpelj na psu – slika psa kako leži

Ujedu krpelja, izložene su sve životinje, pa samim tim i psi, ali i čovek i to onda kada se nađu u sredini koja se smatra prirodnim staništem krpelja i iz koje krpelj lako može da dospe na telo. Sredine koje se smatraju prirodnim staništem krpelja su površine obrasle visokom travom, žbunasti predeli i šume. Što je bujnija vegetacija na određenom području, to su veće šanse da se upravo na tom području nalaze krpelji.

O tome kako da prepoznate da je vašeg psa ujeo krpelj, kao i o tome šta u takvoj situaviji da preduzmete, pročitajte u nastavku teksta.

Simptomi ujeda krpelja

Simptomi ujeda krpelja, neretko mogu u potpunosti da izostanu i da čak i ne primetite da je vaš pas žrtva ujeda. Pogotovo ukoliko je dlaka psa gusta i dugačka, može se desiti da se krpelj zakači za kožu, da se napije krvi, a onda da se sam otkači i neprimetno spadne sa tela psa. Ukoliko krpelj nije bio zaražen, tako nešto neće uticati negativno na zdravlje psa i neće ostaviti posledice.

Međutim, potrebno je znati da postoji čitav niz bolesti koje mogu nastati kako posledica ujeda krpelja. Jedna od bolesti, koja se najčešće sa krpelja prenosi na psa je piroplazmoza.

Ova bolest, nastaje kao posledica izlučivanja protozou mikroorganizma iz tela krpelja u telo psa. Kada ovaj mikroorganizam dospe u krv psa, on uništava eritrocite, odnosno crvena krvna zrnca i progresivno uništava krv psa, zbog čega dolazi do nastupanja anemije, koja može imati fatalan ishod, odnosno koja može uzrokovati smrt životinje.

Simptomi koji mogu ukazati na piroplazmozu su:

 • Vidno smanjena aktivnost psa
 • Pokunjenost, lenjost i nezainteresovanost psa
 • Pojava povišene telesne temperature

Na ove, može se reći prve simptome, nadovezuje se pojava drugih simptoma kao što su primetno tamna boje urina psa, prisustvo krvi u urinu i gubitak ravnoteže u zadnjem delu tela psa.

Kada primetite ovakve simptome, neophodno je da se bez odlaganja, što hitnije i što pre obratite veterinaru jer u protivnom, već kroz nekoliko sati ili u najboljem slučaju dana, može doći do toga da pas ugine. Ukoliko se mere lečenja preduzmu na vreme, moguće je izlečiti psa i spasiti mu život. Pritom, lečenje je nemoguće obaviti bez pomoći veterinara.

Pored piroplazmoze, ujed krpelja, takođe može uzrokovati i pojavu lajmske bolesti kod psa.

Ova bolest, takođe je jako komplikovana i zahteva hitno obraćanje veterinaru i lečenje. U protivnom, takođe može dovesti do smrtnog ishoda.

Simptomi koji mogu ukazivati na lajmsku bolest su:

Pre svega, važno je reći da se prvi simptomi lajmske bolesti mogu javiti i čak dva meseca nakon ujeda krpelja.

Konkretno, javljaju se i mogu se uočiti sledeće promene u izgledu i ponašanju psa:

 • Uočava se smanjena aktivnost i bezvoljnost psa
 • Smanjenje apetita
 • Smanjenje težine
 • Otežano hodanje, prouzrokovano promenama i pojavom upale na zglobu jedne noge ili na zglobovima više nogu
 • Pojava crvenih pečata na koži psa
 • Agresivnost
 • Nastupanje epileptičnih napada
 • Pojava problema u funkciji bubrega.

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma, obavezno psa odvedite kod veterinara, jer je lečenje neophodno kako ne bi došlo do smrtnog ishoda.

Kako zaštititi psa od ujeda krpelja?

Postoje određene metode uz pomoć kojih možete preventivno delovati na ujed krpelja. Prvenstveno, pokušajte da sprečite da se vaš pas kreće po visokoj travi i po žbunovitim predelima. Ipak, kako to nije jedini i dovoljan vid prevencije, jer pas može doći u kontakt sa krpeljom čak i na uređenoj travnatoj površini, u sezoni proleća i leta, psa redovno štitite preparatima protiv krpelja. Takve preparate, možete obezbediti uz konsultaciju sa veterinarom.

Jedan od preparata koji se pokazao kao izuzetno efikasan u zaštiti od krpelja je “Frontline” preparat. Čak i pojedina prirodna sredstva mogu se koristiti kao zamena za takve preparate. Konkretno, eterično ulje geranijuma ili ekstrakt sa mirisom belog luka, predstavljaju idealnu zaštitu od krpelja.

Čak i ukoliko ste zaštitili psa, nakon šetnje na otvorenom, obavezno ga detaljno pregledajte i očešljajte ga gustim češljem. U većini slučajeva, krpelj provede i po nekoliko sati na telu psa, pre nego što se zakači za kožu i pre nego što počne da pije krv. Zato, češljanjem psa možete da sprečite ujed, čak i onda kada je pas došao u dodir sa krpeljom. Ono što treba da znate, jeste da je pre nego što ujede psa, krpelj izuzetno mali.

Konkretno, njegovo telo je veliko svega nekoliko milimetara i zato treba da dobro obratite pažnju kako bi ste ga uočili i uklonili ga sa tela psa.

Posebnu pažnju obratite na regiju iza ušiju, regiju ispod vrata, unutrašnju stranu butina i regiju obraza psa.

kako izgleda krpelj na psu

Ovako izgleda krpelj

Kako odstraniti krpelja?

Ukoliko je već došlo do ujeda krpelja i potrebno je da ga odstranite, nemojte koristiti nikakva sredstva kao što su razređivač, aceton, benzin ili bilo šta tome slično. Ta teorija je pogrešna, jer upravo takvim odstranjivanjem možete uzrokovati da bakterije ili virusi iz tela krpelja dospeju u krv psa.

Konkretno, ukoliko krpelja “opijete” nekim od pomenutih sredstava, on će reagovati tako što će krv koju je popio povratiti nazad u telo psa, a ta krv može biti zaražena baktrerijama ili virusima koji uzrokuju nastanak gore opisanih bolesti.

Zato, kada je potrebno da odstranite krpelja, uzmite pincetu, i što bliže površini kože psa, uhvatite krpelja i to tako što će mu jedan pipak pincete biti sa donje, a drugi pipak pincete sa gornje strane glave krpelja.

Kada pincetu postavite u opisani položaj, krpelja stegnite toliko koliko je potrebno da osetite da ga čvrsto držite pipcima pincete. Pritom, pazite da ga ne stegnete previše da ne bi pukao i da se krv iz njega ne bi prosula po koži psa. Iz tog položaja, pravilnim pokretom krpelja samo naglo povucite na gore i isčupajte ga.

Nemojte uvrtati pincetu, jer tako možete pokidati rilice krpelja i one mogu ostati u telu psa. Ukoliko se desi da ste pokidali ralice, obratite se veterinaru jer ih je neophodno odstraniti.

Kada ste uspešno odstranili krpelja sa tela psa, područje kože koje je bilo izloženo ujedu, namažite alkoholom.

Za kraj

Nadamo se da smo vam pomogli da razumete značaj u ranom prepoznavanju i otklanjanju krpelja sa vašeg psa. Ukoliko želite sa saznate više o krpeljima čitajte dalje na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *