Koliko dugo žive mačke? Pogledajte koliki je životni vek mačke!

Od | 28 Septembra, 2015

Dužina životnog veka mačke prvenstveno zavisi od genetike. Domaća mačka je po prirodi otpornija i zdravija nego rasne mačke.

Takođe, veoma važne su i pravilna ishrana i redovne posete veterinaru. Jedan od najvažnijih faktora jeste to da li mačka živi u kući ili na ulici. Kada razmišljate o tome da li vašu macu da pustite van kuće, imajte u vidu sve opasnosti sa kojima se može suočiti i koje ugrožavaju njen život.

Kućne mačke

Mačke koje žive sa ljudima u kući su sigurne i imaju udobno utočište. One nikada nisu gladne, jer na vreme dobijaju hranu, ali i svu potrebnu negu. Uvek imaju čistu kutiju za izmet i sigurno mesto za spavanje.

Koliko dugo zive macke - Pogledajte koliki je zivotni vek macke

Takođe, ove mačke nisu izložene nikakvim opasnostima. Jedino što treba da istrpe jeste da im vlasnik skrati kandže ili krzno. Uz redovne rutinske preglede i sterilizaciju kućne mace mogu da žive od 12 do 15 godina. Ako ima veoma dobre životne uslove i genetiku mačka može da živi čak i 20 godina.

Ulične mačke

Nasuprot kućnim macama, mačke koje žive na ulici su stalno izložene stresu i moraju da se bore za goli opstanak. One svakoga dana moraju da se brane od pasa i neljubaznih ljudi, a moraju i da se čuvaju od prometnog saobraćaja. Mačke na ulici su izložene raznim zaraznim bolestima koje dobijaju od drugih mačaka.

Takođe, teške momente mačke doživljavaju i za vreme trudnoće i kasnije kada same moraju da se brinu o svojim mladuncima. Često se dešava da ih udari automobil ili da ih neko otruje. Naročito zimi mačke traže toplo mesto ispod nekog automobila, a onda se dešava da ne iskoče na vreme i da poginu pri paljenju motora. Zatim, pošto mačke vole slatkast ukus antifriza, dešava se da na ulici ili u dvorištu naiđu na njega i da ga poližu. Zbog toksičnih supstanci koje sadrži, samo jedna kašičica antifriza je dovoljna da dovede do bolne i dugotrajne smrti mačke ili psa.

Osim toga, mačke mogu i međusobno da dođu u sukob i da povrede jedna drugu. Mogu zadobiti teške rane i povrede ili dobiti neku bolest. Takođe, nekada se dešava da mačke zaborave put do kuće i tada dolazi do smrzavanja, izgladnjivanja i usporenog rada srca. Kao što možete videti, mačke koje žive na ulici su izložene veoma teškim uslovima života i zato žive svega od 2 do 5 godina.

Dužina životog veka mačke može zavisiti i od rase mačke. Na primer, sijamske mačke žive oko 15 godina, a persijske 17 godina. Mačka kada napuni 9 godina se smatra starijom mačkom. Zanimljiva činjenica je da je najstarija mačka bila u Teksasu i da je doživela 38 godina, dok danas najstarija živa mačka na svetu ima 24 godine i nalazi se u Kanzasu.

Šta produžuje, a šta skraćuje život mačaka?

Kao i kod čoveka, i život mačaka se može produžiti uz pomoć zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Takođe, neophodna je sterilizacija. Potentne mačke koje ne mogu da se pare postaju često agresivne i nemirne i urinom obeležavaju svoju teritoriju. Sterilisani mužjaci imaju manji rizik od dobijanja raka prostate i raka testisa, dok su sterilisane ženke manje sklone raku jajnika, dojke, ciste, infekcije ili tumora maternice. Sterilisane mačke su mirnije, ali sagorevaju i manje kalorija, pa posebno treba voditi račina o njihovoj ishrani. Ne treba dozvoliti da se mačke previše ugoje, jer to može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti jetre i dijabetes. Takođe, da bi se izbegao porast populacije neophodna je kastracija mačaka. Naravno, mačke koje lutaju po ulici i koje nisu lečene od parazita imaju znatno kraći životni vek.

Kao što je slučaj i sa ljudima, i mačkama je neophodan zdrav život. One moraju držati svoju težinu pod kontrolom, a to će postići uz pravilnu ishranu i redovnu fizičku aktivnost. Veterinari često preporučuju i uzimanje nekih vitamina ili suplemenata. Ipak, ono što je najpotrebnije jeste mirno kućno okruženje. Ukoliko idete na odmor, nemojte mačku ostavljati samu niti je puštati na ulicu. Najbolje bi bilo da je poverite nekome od rodbine i prijatelja da se brine o njoj. Ako pružate sve neophodne uslove vašoj maci i ako se u vašem domu ona oseća bezbedno i zadovoljno, ona će vam to i pokazati i živeće dugo i srećno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *