Kolibri – najmanja ptica na svetu

Od | 27 Septembra, 2015

Da li znate koja je najmanja ptica na svetu? Možda ste već negde naišli na taj podatak a možda i niste, u svakom slučaju, to je ptica kolibri.

Kolibri žive isključivo na tlu Amerike a ono što ih pored minijaturnosti karakteriše je sajno svetlucavo perje koje je divota gledati.

Vrste i dužine kolibrija:

Vrsta kolibri ptica ima zaista jako puno, preko 300, a zanimljiva je vrsta koja se zove Mellisuga hellenae i koja je dužine oko samo 6 cm pa je svakako najmanja medju najmanjim pticama. Nasuprot ovoj najmanjoj vrsti kolibrija, postoji i najveća koja se zove Patagona gigas i koja je dužine i do 25 cm. Skoro svaku vrstu karakteriše kljun koji je drugačije boje ili izgleda.

Kolibri - najmanja ptica na svetu

Još jedan rekord:

Ono što je vrlo zanimljivo za ovu pticu je to da ne samo da je najmanja po veličinu već je i najlakša po težini. Najlakši izmeren kolibri je bio težak samo 2 grama. Čak i one najteže medju njima ne prelaze težinu od 10 grama.

Druge zanimljivosti vezane za najmanju pticu na svetu:

Ovde se naravno ne završavaju zanimljivosti vezane za ovu sjajnu pticu. Treba znati da iako imaju tako malu dužinu i težinu, ove ptice imaju veliko srce i po tome su baš specifične.

Zahvaljujući tako velikom i vrlo snažnom srcu kolibri su u stanju da predju veliku razdaljinu za kratko vreme, a znaju u sekundi zamahnuti i čak 80 puta što je neverovatno.

Računicom se dolazi do podatka da one za samo jednu sekundu mogu preći čak i preko 10 metara.

Kolibri se hrane uglavnom cvetnim nektarom koji im čini veliku većina hrane. Preostali manji deo hrane dobijaju od sićušnih insekata iz kojih dobijaju dodatne proteine za dalji razvoj i izgradnju svog tela.

Oni u toku samo jednog dana znaju obići i preko 2.000 cvetova i postići rekordno prašenje čak preko 25 cveta u jednom minutu. Izuzetno su brzi i snalažljivi.

Vrlo zanimljiv podatak za ove najmanje ptice na svetu je i to da iako su toliko obdarene svojim letačkim mogućnostima, one uglavnom veći deo života provode u neletećem stanju, odnosno miruju.

Kolibri uglavnom žive u tropskim i suptropskim predelima pa se često zna desiti da temperature u tim delovima budu vrlo visoke. U takvim situcijama oni u toku noći snižavaju temperaturu svog tela sa 42 stepena Celzijusa na samo 12 stepeni. Pritom i sve funkcije tela svode na minimum da bi trošili što manje energije i da bi mogli da prežive i nastave dalje da normalno funkcionišu.

Jezik kolibrija je vrlo specifičan jer je dugačak i može se daleko protegnuti od kljuna. Na samom vrhu je raspecljen i ima svojstvo cevčice koje im omogućava da brzo i lako uzimaju i piju nektar iz raznoraznih cvetova koje obilaze tokom dana.

Ono što je vrlo bitno napomenuti je to da je med vrlo opasan po kolibrije zbog visokog sadržaja šećera u sebi.

Svoje gnezdo kolibri uglavnom prave na drvetu, ponekad i u nekom grmu. Obično se radi o dva jajeta, a ležanje na njima traje izmedju 12 i 20 dana.

I još jedna zanimljivost vezana za pticu kolibri za kraj ovog našeg druženja: ove najmanje ptice na svetu koriste čak i do 20 puta više kiseonika od na primer vrabaca, iako su vrapci zaista ogromni u odnosu na njih.

Lepotama i zanimljivostima prirode nikad kraja. Nadamo se da ste saznali i naučili nešto novo o jednom prelepom živom biću na našoj planeti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *