Kartuzijska Mačka – Poreklo, Temperament, Karakteristike, Cena

Od | 11 Oktobra, 2022
Životni vek: 11 - 15 godina

Boja: plava, siva

Hipoalergen: NE

Poreklo: Francuska, Sirija

Temperament: umiljat, nežan

Težina: 4.1-5 kg

Visina: 38-46 cm

Kartuzijska mačka (fr. Chartreux chat) je veoma stara francuska rasa mačke.

Ova šarmantna i inteligentna mačka plavičastog krzna veoma je omiljena u Francuskoj i u Kanadi, gde je maskota velikog džez festivala koji se održava u Montrealu.

Poreklo Kartuzijske mačke

Kartuzijska mačka je veoma stara rasa u mačjoj populaciji. O njenom nazivu postoje brojne pretpostavke i legende. Veruje se da su prapostojbina ove mačke brdoviti predeli u Siriji i da je u Evropu stigla u 13. veku.

U početku je bila poznata kao sirijska mačka. Pod tim nazivom pominje se u italijanskim spisima, u kojima postoji opis i crtež. Kada se opis i crtež iz tog doba uporede sa današnjim standardom rase, gotovo da ne postoje nikakve razlike.

U nekim izvorima se mogu naći i nazivi “malteška” i “kiparska” mačka. Naziv Charteux, odnosno kartuzijska mačka pominje se u francuskim dokumentima iz kasnog srednjeg veka.

Kartuzijska mačka - prefinjena, inteligentna maca

slika: odrasla Kartuzijska mačka

Uz naziv ove rase se takođe vezuju brojne legende. Dugo je postojalo verovanje da ove mačke nose naziv po kartuzijskom kaluđerskom redu, čiji su ih pripadnici uzgajali, što nikako nije tačno, budući da je Kartuzijski red zvanično potvrdio da se kaluđeri nikada nisu bavili uzgojem mačaka.

Postoji pretpostavka da su ove mačke dobile naziv Charteux zbog sličnosti njihovog krzna sa vunom iz Španije koja se koristila za tkanje tih tipično sivo-plavih odora kartuzijskih kaluđera.

U pojedinim izvorima se može naći podatak da je kartuzijska mačka bila veoma rasprostranjena u okolini Pariza. Selektivni uzgoj kartuzijskih mačaka počeo je 1925. godine na inicijativu sestara Leže, koje su oduševljene njenom lepotom odlučile da popularizuju ovu pasminu. Sestre Leže su upornim radom i na osnovu crteža i opisa rase iz starih dokumenata uspele da učvrste sve odlike ove rase.

Prvi primerci kartuzijskih mačaka prikazivani su na felinološkim izložbama počev od 1931. godine. Mačka sestara Leže je bila birana za najlepšu tri godine zaredom na izložbi pariskog Cat-Club-a. Ova mačka je prvi zvanični standard dobila 1939. godine.

Po završetku Drugog svetskog rata opstanak ove mačke bio je pod znakom pitanja. Mnogi uzgajivači su pronašli rešenje u ukrštanju kartuzijske mačke sa persijskom mačkom i sa britanskom kratkodlakom, usled čega je ova rasa izgubila neke bitne karakteristike. Pored toga, sedamdesetih godina prošlog veka sličnost između kartuzijske i britanske kratkodlake mačke bila je tolika da je Međunarodna felinološka federacija odlučila da se takmiče u istoj kategoriji i da ih zajedno ocenjuju. Ova odluka je preinačena 1977. godine, kada su ove dve rase potpuno odvojene. Kartuzijska mačka je izvezena u Sjedinjene američke države početkom sedamdesetih godina, a u današnje vreme je prisutna i cenjena širom sveta.

Izgled Kartuzijske mačka

Kartuzijska mačka je vrlo krupna, mišićavog tela, sa dobro razvijenim grudima. Ali uprkos snažnoj građi, elegantna je i graciozna.

  • Prosečna dužina tela kreće se između 20 i 25 cm
  • prosečna telesna težina između 3 i 6 kg.

Noge su srednje dužine i u srazmeru sa telom. Jake su i mišićave, ali nisu previsoke. Šape su široke, velike i blago zaobljene. Rep je srednje dužine, u korenu je širi i sužava se pri vrhu.

Ima veliku glavu u obliku obrnutog trapeza. Široka je u osnovi, a između ušiju nalazi se uzak pljosnati deo. Zbog blago izraženih obraza (ali ne kao kod britanske kratkodlake mačke) ostavlja utisak da se stalno smeška. Nos je ravan i širok celom dužinom. Ne sme biti prćast. Uši su srednje veličine, visoko su postavljene i šire se ka spolja.

Oči su krupne i izražajne, ali nije dozvoljeno da budu okrugle i spoljni krugovi očiju moraju se blago uzdizati. Boja očiju se kreće od tamnožute do tamnobakarne, ne sme biti razvodnjena niti imati tragove zelene boje.

Kartuzijske mačke imaju gusto i sjajno krzno. Poddlaka je blago vunasta i raskošna. Krzno treba da bude uspravno, a ne slepljeno uz telo. Najupečatljivija i ujedno najcenjenija karakteristika kartuzijske mačke je njena dlaka plave boje.

Boja dlake varira u svim nijansama plave, a najtraženija je svetla boja. Krzno mora biti jednolično obojeno bez smeđih i crvenkastih nijansi, belih dlaka ili mrlja i tipinga. Standard toleriše i fantomska tabi obeležja kod mačića starosti do godinu dana.

Temperament Kartuzijske mačke

Kartuzijska mačka spada u veoma inteligentne i dobroćudne rase mačaka. Umiljata je, verna i veoma tiha, retko kad se oglašava u vidu mjaukanja, a neke su čak i neme.

Po pravilu nije agresivna. Obožava da zabavlja ukućane i da se igra i ponaša se kao mače celog života, čak i kada odraste. Mada voli da se mazi, drži do svoje nezavisnosti i samostalnosti.

Ne dozvoljava da se stalno nosi na rukama i da sedi u krilu. Može satima da ostane sama, te je stoga bez problema mogu držati i ljudi koji rade po ceo dan ili nisu kod kuće.

Budući da je ova mačka veoma pametna, može se naučiti da donosi stvari, pa čak i da upali i ugasi radio. Kada je pozovu po imenu, uvek se odaziva i obožava da prati svog vlasnika.

Čvrstog je karaktera, uvek zna šta hoće i kako da dobije to što želi. Vrlo je spretna i odličan je lovac, zahvaljujući snažnim šapama i brzim refleksima. Kartuzijska mačka se podjednako dobro prilagođava životu u gradskim i u seoskim sredinama.

Nega i zdravlje Kartuzijske mačke

Kartuzijska mačka pripada snažnim i otpornim mačjim rasama koje gotovo da nemaju nikakvih zdravstvenih problema. Međutim, budući da nije mnogo aktivna, a ima veoma dobar apetit, lako može postati sklona gojaznosti, te je zbog toga potrebno voditi računa o ishrani. Njenu gustu dlaku je potrebno redovno četkati.

Budući da ima veoma gustu poddlaku, stalna nega dlake je važnija kod kartuzijske mačke nego kod drugih kratkodlakih rasa. Ova pasmina mačke živi u proseku oko 12 godina.

Ono što je kod ove rase mačke zanimljivo je činjenica da prvo slovo u službenom imenu kartuzijske mačke otkriva datum njenog rođenja. Sve kartuzijske mačke rođene u istoj godini imaju službena imena koja počinju istim slovom, pa tako, na primer, službeno ime mačke ove rase rođene 2013. godine počinje slovom I.

Prodaja i cena Kartuzijske mačke

Sve odgajivačnice ove rase mačaka mogu nas kontaktirati sa svojom ponudom kako bi je uvrstili ovde da mogu potencijalni kupci videti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *