Kako kupati mačku? Pogledajte vodič za kupanje mačaka!

Od | 26 Septembra, 2015

Pre svega, treba imati na umu da mačke ne vole da se kupaju. U većini slučajeva kupanje mačaka i nije potrebno, naročito ako mačka živi sa vama u kući. Mačke same sebe čiste, tako što svojim jezikom uklanjaju mrtvo tkivo i prljavštinu.

Međutim, u nekom momentu ćete verovatno ipak morati da okupate mačku, na primer ako je dobila buve, ako ima neprijatan miris itd. Tada vodite računa da kupanje bude bezbolno i brzo, jer u suprotnom mačka može postati veoma agresivna. U nastavku teksta slede neki praktični saveti kako pravilno da okupate mačku. Imajte na umu da će vam biti potrebno dosta vremena i strpljenja da je lepo i detaljno okupate.

Kako kupati macku

Priprema za kupanje mačke

  1. Najvažnije je da vi budete dobro raspoloženi pre nego što počnete da kupate mačku, jer verujte da one mogu da osete vašu nervozu ili neraspoloženje, i mogu postati agresivne i pre samog kupanja.
  2. Pre kupanja je važno da mačku sredite. Nežno je odnesite u kupatilo i zatvorite vrata da ne bi pobegla, a kupatilo možete i ugrejati da joj ne bude hladno. Odsecite mački kandže jer ukoliko postane agresivna mogla bi da vas ogrebe. Takođe, potrebno je da je iščetkate da biste skinuli staru dlaku.
  3. Zatim, izaberite mesto na kom ćete kupati mačku. Najbolje je da to bude kada sa tušem, jer na taj način sam postupak će biti brži i lakši.
  4. Unapred pripremite sve što će vam biti potrebno za kupanje, kao na primer šampon za mačke, bokal i neki mekani peškir. Stavite sve što vam je potrebno pored kade da ne biste gubili vreme da u toku kupanja tražite i na taj način usporite proces. Preporučuje se da u toku kupanja mačke nosite duge rukave ili rukavice, kako mačka ne bi mogla da vas ogrebe.
  5. Bilo bi dobro i da vam neko pomogne u kupanju mačke jer mačka može postati toliko agresivna i može doći do neprijatnih situacija čim mačka ugleda vodu.

Proces kupanja mačke

Pripremite vodu. Najpre pripremite vodu za kupanje. Preporučuje se da voda bude mlaka, a najbolje je da je prvo isprobate na svojoj ruci. Voda ne sme biti ni previše vruća ni previše hladna. Naspite vode toliko da može da prekrije šape vaše mačke kada je stavite u kadu.

Stavite mačku u kadu. Kada ste pripremili odgovarajuću vodu, mačku stavite u kadu i pustite je da se par minuta prilagodi na vodu u kadi. Nekada se preporučuje i da je prvo stavite u praznu kadu ili umivaonik da se prilagodi na novu sredinu. Vrlo je moguće da će mačka želeti da izađe iz kade čim oseti vodu, ali nežno je pridržavajte rukom. Zatim je lagano istuširajte. Najbolje je da napunite plastični bokal mlakom vodom i da lagano polivate mačku. Počnite od vrha glave prema repu, ali pazite da joj voda ne ide u oči, nos ili uši.

Šamponiranje. Što se samog šamponiranja tiče, na ambalaži postoje uputstva koja treba da sledite. Isto tako pazite da šampon ne uđe u oči, nos ili uši. Preporučuje se i da kupite specijalne kapi koje se mažu na kapke mačke da bi se sprečila eventualna iritacija od šampona. Kapi možete kupiti u specijalizovanoj radnji za kućne ljubimce ili kod veterinara. Ako nemate ove kapi, možete namazati nekoliko kapi maslinovog ulja na kapke mačke.

Ispiranje. Veoma važno je da dobro isperete mačku od šampona. Ako ostanu tragovi šampona, on može da iritira kožu. Takođe, ako mačka poliže šampon sa krzna, može doći do problema sa probavom. Za ispiranje takođe koristite bokal sa mlakom vodom.

Sušenje. Nakon što ste uklonili sve tragove šampona sa mačke, obrišite je mekanim peškirom ili je osušite fenom. Ako primetite da se mačka uplašila fena, isključite ga, jer većina mačaka mrzi i sam zvuk fena. Uvijte mačku u peškir, a zatim je nežno češljajte prstima ili četkom, sve dok joj se krzno potpuno ne osuši.

Napomena

Pre nego što odlučite da okupate svoju mačku, imajte na umu da se neke vrste mačaka uopšte ne kupaju. Zato je najbolje da se posavetujete sa veterinarom da li vaša mačka sme da se kupa.

Takođe, ako je mačka prljava od farbe ili od ulja, najbolje je da je ne kupate sami, već da potražite pomoć od profesionalca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *